Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

Tudósok

Minden kutató a saját szakterületét tartja a legszebbnek

Mihályi Katalin, Magyar Szó

Az Arany János Fiatal Kutatói Díjjal kitüntetett dr. Dudás Attila azt vallja, a tudománnyal való foglalkozás életformát jelentTovább »

Elhunyt Dr. Körmendi Ferenc

MUHI Béla

Tragikus hirtelenséggel zentai otthonában 2013. május 18-án életének 73-ik évében elhunyt Dr. Körmendi Ferenc atomfizikus, nyugalmazott egyetemi tanár.Tovább »

Szentágothai János

Szentágothai János a 20. század legsikeresebb magyar kutatója, tudományirányítója, közéleti embere volt - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a tudós születésének századik évfordulója alkalmábólTovább »

Psalmus Humanus

Szent-Györgyi Albert verseTovább »

Ettore Majorana

MUHI Béla

Kivételes tehetségű olasz elméleti fizikus, egyetemi tanár. A relativitáselmélet, a kvantumfizika, az elemi részecskék fizikája terén ért el jelentős eredményeket…Tovább »

Szent-Györgyi Albert élete és munkássága

MUHI Béla

A C-vitamint és a P-vitamint izolálta, és jelentős szerepet játszott az úgynevezett citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságáért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.Tovább »

David Livingstone-ról másként

MUZSLAI Izabella

David Livingstone neve a világ legnagyobb tudósainak sorában áll. Megszoktuk, hogy kutatóként emlegetjük, pedig ő misszionáriusnak vallotta magát.Tovább »

Ernest Rutherford

MUHI Béla

Az idei 2011-es év az Atommag Nemzetközi Éve. Száz évvel ezelőtt, 1911-ben Ernest Rutherford felfedezte az atommagot. Ezzel kezdetét vette a nukleáris fizika, mely elvezetett bennünket a nukleáris energiatermeléshez…Tovább »

Polihisztor vagy garabonciás

WILHELM Józef

A híres polihisztor, Herman Ottó bebarangolta Nyugat-Bácska vidékét. Nyugtalan természete ezen a vidéken is sok ismerettel gazdagodott.Tovább »

Marie Curie

MUHI Béla

Marie Curie a világon az egyetlen nő, aki két Nobel-díjat kapott, és az egyedüli tudós, akit kémiai és fizikai Nobel-díjjal is kitüntettek.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor