Tudta-e?
...hogy az AB a legújabb vércsoport? Éppen ezért nagyon ritka, a népesség kevesebb, mint 5%-nál fordul elő. A kaukázusi A és a mongol B típus ,,összeolvadásának'' eredménye.

Életmód

Rovarcsípés – kullancsok

Dr. Mihalek Nóra

A szabad ég alatt történő túrázás, sportolás szépségei mellett nem árt kicsit több figyelmet fordítani a természetben jelen levő, azonban sokunk számára ismeretlen veszélyforrásokra.Tovább »

Lélegezni és élni...

Dr. Mihalek Nóra

Az emúlt hónapokban, a világjárvány megjelenése óta egyre gyakrabban hallunk az intenzív terápiáról és a gyakran félelemet keltő eszközről - a lélegeztetőgépről. A médiában elhangzott információk helyes értelmezése érdekében pedig fontos tudni, hogy ez a gép hogyan működik, melyik esetekben indokolt az alkalmazása, milyen veszélyekkel jár a használata.Tovább »

Amikor kimerülnek a tartalékok...

Dr. Mihalek Nóra

A burnout, vagyis kiégési szindróma olyan tünetegyüttest jelöl, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, stresszhatások jelenlétének következtében alakul ki és fő jellemzője a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.Tovább »

Társadalmi vállalkozások egészségügyi szemszögből

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A fogytékos munkavállalók egészségügyi képességeikhez alkalmazott munka a sikeres társadalmi vállalkozás alapjaTovább »

A D-vitamin jelentősége és meghatározása

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A legújabb tudományos felfedezések igazolják, hogy a D-vitaminnak (kalciferol) szerepe van számos súlyos betegség megelőzésében, és a megfelelő D-vitamin szint szükséges ezen betegségek eredményes kezeléséhez is. Ez az oka annak, hogy a D-vitamin napi bevitelére vonatkozó ajánlást 2012-ben megnövelték.Tovább »

A derékfájdalom és a műtét nélküli gerinc dekompresszió

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Az aktivitással összefüggő gerincrendellenességek egyik legmeghatározóbb tünete a derékfájdalom, amely a leggyakoribb – a mindennapi tevékenységet, aktivitást korlátozó – kellemetlen állapot.Tovább »

Méhnyakrák - figyelemmel megelőzhető

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A méhnyakrák leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő, nők körében az emlőrák után a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. A tudomány mai álláspontja szerint a méhnyakrák kialakulásában nincs jelentős szerepe a genetikai öröklődésnek. Nagy részét a humán papilloma-vírus (HPV) vírus okozza.Tovább »

Szív – megelőzés, betegség és az újraélesztés

Dr. Mihalek Nóra

Az ember nap mint nap számos tényezővel találja szemben magát, melyek rendkívül káros hatással vannak a szervezetre és az egészségügyi állapotra. Legtöbbször az emberek jelentős része nem fordít kellő figyelmet ezeknek a tényezőknek a megszüntetésére.Tovább »

Mozgáshiány - vérrögképződés

Dr. Mihalek Nóra

Nyáron a szabadtéri sportok és aktivitások helyet találnak a napi teendők listáján. Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy egy kis mozgással mennyit teszünk szervezetünk javára. Ez a szöveg, most nem cukorbetegség vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódik, hanem egy ritkább, viszont súlyosabb elváltozáshoz – a vérrög kialakulásához.Tovább »

Az Egészségügyi Világszervezet szerepe a koronavírus megfékezésében

Dr. Mihalek Nóra

Az egészség fogalmáról nemigen beszélhetünk egy kulcsfontosságú intézmény, az Egészségügyi Világszervezet megemlítése nélkül.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor