Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

56. szám - 2008. szeptember 15.

Vajdasági TUDOK – 2008

Kutató diákok konferenciája

A Tudományos Diákkörök IX. Konferenciasorozata keretében a Vajdasági TUDOK az idén december 6-án kerül megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban.
MUHI Béla

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete harmadszor szervezi meg közösen ezt a hazai konferenciát. A középiskolás diákok tízperces előadás keretében mutatják be kutatásaik eredményeit. A konferenciára a jelentkezési lap kitöltésével lehet benevezni október 10-ig. További részletek a www.kutdiak.hu honlapon.
Főszervező Muhi Béla (tel. 064 266-00-51), helyi szervező Perišić Gáspár Teréz.
A konferencia legjobbjait meghívják a TUDOK 2009-re, melyet a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban rendeznek meg 2009 április 3-4-én.
A jelentkezési lap itt található: http://www.kutdiak.hu/56-16874.php

Részletes tájékoztató

Az idén kilencedszer kerül megrendezésre a kutató középiskolás diákok konferenciasorozata (TUDOK). A konferencián minden középiskolás diák indulhat, illetve azok, akik még nem fejezték be a felsőoktatási intézményben az első évét (akik még középiskolásként kezdték el a kutatást). A konferenciasorozat két részből áll. Regionális és országos forduló.

A konferencián saját kutatási anyaggal lehet elindulni, témamegkötés nélkül. A beérkező nevezések (előadások témája) alapján a szervezők szekciókat állítanak össze, ahol szakértő zsűri értékeli az elhangzott előadásokat.

A konferenciasorozatnak nincs írásbeli része, nem kell tehát szakdolgozatot beküldeni, a zsűri csak a szóbeli előadás alapján értékel.

Egy előadás egy regionális konferencián szerepelhet. A regionális konferencián legfeljebb az indulók 25%-a juthat tovább a magyarországi országos konferenciára, ahol azonos előadással (természetesen az előadás bővíthető) lehet szerepelni, mint a regionálison.
A regionális konferencia legjobbjai az országos TUDOK-on való részvételen túl a regionális konferencia szervezői által meghatározott egyéb jutalmakban is részesülhetnek.
Egy előadásnak maximálisan kettő szerzője lehet.

Az előadások bemutatására 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.
A konferenciára jelentkezni csak a jelentkezési lap kitöltésével lehet, a megadott határidőig.
A jelentkezési laphoz csatolni kell egy rezümét (összefoglalót), mely a zsűri felkészülését segíti, az értékelésben nem számít.

A részvétel a diákoknak ingyenes.
Az országos konferencián a következő díjak kerülnek kiosztásra: Nagydíj (szekciótól függetlenül a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1), Első díj (a szekció legjobb előadása), Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat)

Az országos konferencia (TUDOK) minden nyertese könyvjutalomban és nyári kutató tábori meghívásban részesül. Továbbá az Első díjas előadások szerzői Magyarországon felvételi pontot is kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból, melynek mértéke jelenleg 15 pont. A konferencia Nagydíjasait elért eredményükért 30 felvételi pontot kaphatnak, pénzjutalomban részesülnek, különböző publikációs lehetőségek várják őket, illetve meghívják őket egy válogatóra, ahol a Nobel-díjkiosztáson való részvétel lehetősége a tét.

A tudományos munkáról

A tudományos munkában a hangsúly az új megfigyelésen, az új összefüggés megtalálásán, az önállóságon, a kreativitáson van.
Ha a diák elolvas néhány könyvet, és rámutat arra, hogy az egyik szerző az adott témát milyen más szemszögből értékelte, mint a másik, és miért tette azt, elemzi mindkét munka előnyeit-hátrányait, bemutatja fogadtatásukat, hátterüket, azaz ha önálló, új gondolatok sokaságát fűzi a megszerzett ismeretek mellé – akkor már tudományos munkát tett le az asztalra.
Ugyanez vonatkozik a kísérletekre is. Ha elvégez egy olyan kísérletet, amelyet korábban már ezren elvégeztek, az még nem tudományos munka. De ha folyamatosan, többször megméri pl. a folyóban néhány vegyi anyag mennyiségét, és rámutat azok megváltozására, miközben az okokat is feltárja, az már tudományos munka. Kérdőíves felmérést is lehet végezni, és kiértékelni a kapott eredményeket, ami mondjuk egy pszichológiai vagy szociológiai jellegű tanulmány alapját képezheti… A konferenciára érdemes elhozni és bemutatni azokat a tárgyi jellegű anyagokat, melyek kapcsolódnak a kiválasztott kutatási témához (pl. kérdőívek).

Milyen a jó előadás?

o Általában számítógépes prezentáció kíséretében maximum 10 perces előadást lehet tartani.
o Az előadásnak legyen szerkezete. A bevezetés tartalmazza a tanuló kutatásainak megkezdésekor rendelkezésre álló legfontosabb információkat, a tudományos hátteret. Jó, ha az előadás megkezdésekor van egy olyan indítás (meghökkentő, humoros, vagy kiemelten fontos állítás), amely felkelti a hallgatóság figyelmét.
o Legyen az előadásban célkitűzés, a vizsgálni kívánt kérdést jól meg kell megfogalmazni.
o Mutassuk be az alkalmazott módszereket (kísérlet, teszt, kutatás az Interneten, vizsgálódás a könyvtárban…)
o Mutasd be az eredményeket, a táblázatokat, a képleteket, a kérdőíveket stb.
o A végére jól jön egy ábra a következtetésekre, az összefoglalásra.
o Esetleg részletezd a további vizsgálatok irányát, a terveket.
o Ha úgy gondolod, az előadást egy köszönetnyilvánító ábrával zárhatod: Köszönöm a figyelmet. Szóban megköszönöd a mentorod, a felkészítő tanár munkáját.
o Fontos, hogy az előadás végén is – hasonlóan az elejéhez – legyen egy olyan mozzanat (meghökkentő, humoros, vagy kiemelten fontos állítás, kísérlet), amely maradandóan pozitív képet hagy rólad a hallgatóságban.
o Az ábrákon kerülnöd kell a zsúfoltságot, a túl kicsi betűket, a cifra, vagy a túl változatos betűtípust, a harsány színeket, a felesleges hátteret stb. Teljes mondatok helyett kulcsszavak is elegendőek.

Előadás előtt

o Tarts próbaelőadást, mérd az időt (maximum 10 perc lehet).
o Ne beszélj túl sokat egy képről (múlnak a másodpercek), de háttérképnek otthagyhatod, amíg bevezetőt mondasz a következő képhez.
o Fellépéseden legyél ünnepélyesen felöltözve. Ez tiszteletet, ünnepélyes hangulatot sugároz… A komolytalan viselkedés, a hanyag öltözködés, a rendetlen külső nem éppen bizalomkeltő.
o Célszerű, ha előadás előtt egy kicsit megmozgatod a száj- és arcizmaidat (pl. mondogasd: répa, retek, mogyoró).
o Mérd fel az előadótermet, bizonyosodj meg arról, hogy minden technikai eszközt (villanykapcsoló, vetítő, mikrofon, lézermutató, pálca) tudsz használni.
o Tervezd meg, hova kell állnod, meddig mozoghatsz (le ne ess a katedráról!)

Előadás alatt

o Érdemes betervezni az első néhány mondatot, de azért ne tanuld meg szóról szóra az egész előadást, mint egy verset.
o Beszélj hangosan, érthetően.
o Beszélj szépen magyarul, kerüld a -suk, -sük végződéseket, az izé, fene, muszáj meg hasonló szavakat, használj rövid mondatokat.
o Ne félj a csendtől, a rövid, hatásos szünet kiemeli az előtte elhangzott mondanivalót. Ne hadarj, igen zavaró a kapkodó beszéd. Az se jó, ha az előadó nagyon izgul.
o Legyen a kiállásod, a testtartásod magabiztos.
o Ha csak lehet, mindig nézz a hallgatóságra, a zsűrire, mosolyogj, keresd a szemkontaktust. Ne csak egy embernek beszélj.
o Ha bármilyen hiba, zavaró körülmény történik, maradj nyugodt, magabiztos.
o Ha a mondókádban megakadsz, ne feledd: senki nem tudja a teremben, mit szerettél volna mondani! Ebből a témából senki sem készült, erről csak te tudsz beszélni. Ügyesen folytasd tovább.
o Előadás közben mutass lelkesedést a témád iránt! Bízzál a saját eredményeidben, mutasd meg, mennyire örülsz annak, hogy ezeket a nagyszerű eredményeket végre elmondhatod.
o Mond el, hogy szeretnél továbbra is foglalkozni ezzel vagy hasonló témával.

Előadás után

o Jönnek a kérdések és a válaszaid.
o Nem árt, ha hangosan megismétled a kérdés lényegét, mielőtt válaszolsz rá.
o Válaszolj rendkívül tömören, a lényeget kell mondani.
o Ha nem tudod a választ, próbáld körülírni, vagy mond, hogy téged is épp ez érdekel, ezt kell még kikutatnod. Végső esetben mondd meg őszintén, hogy nem tudod a választ, ugyanis a tudományos előadás nem vizsga: a legtöbb feltett kérdésre nincs is végleges, “helyes” válasz.

Konkurencia, vetélytársak

o Be leszel osztva az egy szekcióba, ahol a tiédhez hasonló témák szerepelnek. Érdemes lesz figyelmesen meghallgatnod, hogy mások mit hoztak, hogyan tartanak előadást.
o Igazából ez egy konferencia, aki eljutott ide, máris sikeresnek számít.
o Természetesen nem kaphat mindenki első díjat. Az dönt, hogy ki tud több eredetiséget, kreativitást, önálló eredményt, egyéni meglátást felmutatni.
o A végén gratulálj minden előadónak. A zsűri „tévedéseit”, „igazságtalanságát”, meg minden más hasonló véleményed tedd félre, ne panaszkodj, és ne vádaskodj. Legyél jóindulatú, kedves.
o Szerezz barátokat. Ismerkedj, cserélj címeket és telefonszámokat. Fényképezz és hagyd magad is lefényképezni…
o Hozz egy dossziét az oklevélnek, hogy össze ne gyűrődjön az uzsonna meg az utazás alatt.
o A kapott oklevélről készíts fénymásolatot, és add át a mentorodnak, vigyél belőle az iskoládba.
o Ne feledd: Ezen a napon befogadott téged a kutató diákok közössége!!! Most már közéjük tartozol, és további munkáiddal, emberi tartásoddal, céljaiddal nem adhatod ennél alább!

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor