Tudta-e?
...hogy a vér az artériákban másodpercenként 50 cm-t tesz meg, míg a hajszálerekben csupán néhány millimétert?

37. szám - 2008. május 5.

VERSENYZŐK FIGYELMÉBE

VI. GENIUS konferencia és diákverseny

A diákok olyan szakmunkákkal, eszközökkel jönnek egész Vajdaság területéről, amelyekkel bemutatják kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. Információk és tanácsok a résztvevő diákok számára.
MUHI Béla

A tehetséges diákok VI. GENIUS konferenciája és versenye 2008. május 10-én 10 órakor kezdődik az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban (Njegoš utca 22). A vendéglátó iskolában 9 órától várják a diákokat és a vendégeket. Először a regisztrációra kerül sor: a tanulók jelentkeznek a szervezőknél, megkapják a szekcióbeosztásukat és az utasításokat a versennyel kapcsolatban. Megkeresik azt a termet, ahol a prezentációjukra kerül majd sor. A számítógépbe beolvassák a magukkal hozott prezentációs anyagot. A gimnázium ünnepi termében 10 órakor lesz a megnyitó. Szekciók szerinti fotózás után a diákok elvonulnak a kijelölt tantermekbe. A zsűri, vagyis a bíráló bizottság bemutatkozása után mindegyik tanulónak maximum 10 perc áll a rendelkezésére, hogy megtartsa az előadását. Röviden bemutatja kutatási témáját és az elért eredményeket. Ezután válaszol a feltett kérdésekre. Eredményhirdetéskor minden résztvevő oklevelet és könyvjutalmat kap.

Milyen a jó előadás?

Az előadás szerkezete

o A beküldött szakdolgozat tartalmát kell ismertetni. Általában számítógépes prezentáció kíséretében maximum 10 perces előadást lehet tartani.
o Legyen az előadásnak bevezetése, amely tartalmazza a tanuló kutatásainak megkezdésekor rendelkezésre álló legfontosabb információkat, a tudományos hátteret. Jó, ha az előadás megkezdésekor van egy olyan indítás (meghökkentő, humoros, vagy kiemelten fontos állítás), amely felkelti a hallgatóság figyelmét.
o Legyen az előadásban célkitűzés, a vizsgálni kívánt kérdést kell megfogalmazni.
o Mutasd be az alkalmazott módszereket (kísérlet, teszt, kutatás az Interneten, vizsgálódás a könyvtárban…)
o Mutasd be az eredményeket, a táblázatokat, a képleteket, a kérdőíveket stb.
o A végére jól jön egy ábra a következtetésekre, az összefoglalásra.
o Esetleg részletezd a további vizsgálatok irányát, a terveket.
o Ha úgy gondolod, az előadást egy köszönetnyilvánító ábrával zárhatod: Köszönöm a figyelmet. Szóban megköszönöd a mentorod, a felkészítő tanár munkáját.
o Fontos, hogy az előadás végén is – hasonlóan az elejéhez – legyen egy olyan mozzanat (meghökkentő, humoros, vagy kiemelten fontos állítás, kísérlet), amely maradandóan pozitív képet hagy rólad a hallgatóságban.
o Az ábrákon kerülnöd kell a zsúfoltságot, a túl kicsi betűket, a cifra, vagy a túl változatos betűtípust, a harsány színeket, a felesleges hátteret stb. Teljes mondatok helyett kulcsszavak is elegendőek.

Előadás előtt

o Tarts próbaelőadást, mérd az időt (maximum 10 perc lehet).
o Ne beszélj túl sokat egy képről (múlnak a másodpercek), de háttérképnek otthagyhatod, amíg bevezetőt mondasz a következő képhez.
o Fellépéseden legyél ünnepélyesen felöltözve. Ez tiszteletet, ünnepélyes hangulatot sugároz… A komolytalan viselkedés, a hanyag öltözködés, a rendetlen külső nem éppen bizalomkeltő.
o Célszerű, ha előadás előtt egy kicsit megmozgatod a száj- és arcizmaidat (pl. mondogasd: répa, retek, mogyoró).
o Mérd fel az előadótermet, bizonyosodj meg arról, hogy minden technikai eszközt (villanykapcsoló, vetítő, mikrofon, lézermutató, pálca) tudsz használni.
o Tervezd meg, hova kell állnod, meddig mozoghatsz (le ne ess a katedráról!)

Előadás alatt

o Érdemes betervezni az első néhány mondatot, de azért ne tanuld meg szóról szóra az egész előadást, mint egy verset.
o Beszélj hangosan, érthetően.
o Beszélj szépen magyarul, kerüld a -suk, -sük végződéseket, az izé, fene, muszáj meg hasonló szavakat, használj rövid mondatokat.
o Ne félj a csendtől, a rövid, hatásos szünet kiemeli az előtte elhangzott mondanivalót. Ne hadarj, igen zavaró a kapkodó beszéd. Az se jó, ha az előadó nagyon izgul.
o Legyen a kiállásod, a testtartásod magabiztos.
o Ha csak lehet, mindig nézz a hallgatóságra, a zsűrire, mosolyogj, keresd a szemkontaktust. Ne csak egy embernek beszélj.
o Ha bármilyen hiba, zavaró körülmény történik, maradj nyugodt, magabiztos.
o Ha a mondókádban megakadsz, ne feledd: senki nem tudja a teremben, mit szerettél volna mondani! Ebből a témából senki sem készült, erről csak te tudsz beszélni. Ügyesen folytasd tovább.
o Előadás közben mutass lelkesedést a témád iránt! Bízzál a saját eredményeidben, mutasd meg, mennyire örülsz annak, hogy ezeket a nagyszerű eredményeket végre elmondhatod.
o Mond el, hogy szeretnél továbbra is foglalkozni ezzel vagy hasonló témával.

Előadás után

o Jönnek a kérdések és a válaszaid.
o Nem árt, ha hangosan megismétled a kérdés lényegét, mielőtt válaszolsz rá.
o Válaszolj rendkívül tömören, a lényeget kell mondani.
o Ha nem tudod a választ, próbáld körülírni, vagy mond, hogy téged is épp ez érdekel, ezt kell még kikutatnod. Végső esetben mondd meg őszintén, hogy nem tudod a választ, ugyanis a tudományos előadás nem vizsga: a legtöbb feltett kérdésre nincs is végleges, “helyes” válasz.

Konkurencia, vetélytársak

o Be leszel osztva az egy szekcióba, ahol a tiédhez hasonló témák szerepelnek. Érdemes lesz figyelmesen meghallgatnod, hogy mások mit hoztak, hogyan tartanak előadást.
o Igazából ez egy konferencia, aki eljutott ide, máris sikeresnek számít.
o Természetesen nem kaphat mindenki első díjat. Az dönt, hogy ki tud több eredetiséget, kreativitást, önálló eredményt, egyéni meglátást felmutatni.
o A végén gratulálj minden előadónak. A zsűri „tévedéseit”, „igazságtalanságát”, meg minden más hasonló véleményed tedd félre, ne panaszkodj, és ne vádaskodj. Legyél jóindulatú, kedves.
o Szerezz barátokat. Ismerkedj, cserélj címeket és telefonszámokat. Fényképezz és hagyd magad is lefényképezni…
o Hozz egy dossziét az oklevélnek, hogy össze ne gyűrődjön az uzsonna meg az utazás alatt.
o A kapott oklevélről készíts fénymásolatot, és add át a mentorodnak, vigyél belőle az iskoládba.
o Ne feledd: Ezen a napon befogadott téged a kutató diákok közössége!!! Most már közéjük tartozol, és további munkáiddal, emberi tartásoddal, céljaiddal nem adhatod ennél alább!

Zsűrizés

Az dönt, hogy ki tud több eredetiséget, kreativitást, önálló eredményt, egyéni meglátást felmutatni. A szakbizottság tagjai kiváló szakemberek, pedagógusok, akik reálisan fel tudják mérni, hogy milyen értékeket hordoz egy-egy szakdolgozat, prezentáció.
A GENIUS versenyek egyik jellegzetessége, ami újdonságnak számít, a sajátos zsűrizési megoldás. A diákok által beküldött szakmunkákat a szervezők témakörök szerint csoportosítják, majd CD-re másolják. Ezeket azután elküldik olyan szakbizottsági tagoknak, a témakör szakembereinek, akik nem tudnak személyesen részt venni a rendezvényen, illetve távol tartózkodnak a rendezvény színhelyétől. Ezek a zsűritagok átnézik és véleményezik a dolgozatokat, javaslatokat tesznek a pontozásra. A versenyen személyesen is résztvevő zsűritagok figyelembe tudják venni a „távzsűriző” kollégák javaslatait. A nyomtatott formában beküldött dolgozatokat azok a zsűritagok kapják kézhez, akik személyesen is megtekintik a prezentációkat. Ezzel a módszerrel e-mail formában az Interneten keresztül elvileg térbeli korlátozás nélkül bárhová eljuttathatók a beküldött szakmunkák, és a legkiválóbb szakemberek véleménye is kikérhető.
A zsűrizés szempontjából az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha a diákok előzőleg mindössze egy nevezési lapot töltenének ki, és a zsűri csak a versenyen találkozna velük, ott ismerkedne meg a kutatási témákkal, az elért eredményekkel.
Viszont a GENIUS versenyen előre be kell küldeni a szakmunkákat. Így a zsűritagok idejében megismerkedhetnek a feldolgozott témákkal, ellenőrizhetik a felmutatott eredményeket, összehasonlításokat és részletes elemzéseket végezhetnek, ellenőrizhetik a hivatkozásokat, a közölt adatokat.
A végső helyezések meghatározására a szóbeli prezentációk után kerül sor. A szóbeli előadások lehetővé teszik, hogy a zsűritagok meggyőződhessenek a tanuló felkészültségéről, kiderülhet, hogy saját munkáról van-e szó, vagy „kölcsönvett” eredményeket sorakoztatnak fel. A téma iránti lelkesedés, a kutatási kedv, a motiváció is tükröződik a prezentáció során. A szakbizottság kérdéseire adott válaszok alapján megítélhető, hogy a diák mennyire járatos a témában, megvannak-e az alapvető ismeretei, helytállóak-e vizsgálati módszerei és kutatásai eredményei.
Bizonyos témakörökben a szakdolgozatot ki kell egészíteni, és ez csak a szóbeli prezentáció során történhet. Ilyenkor ugyanis be lehet mutatni a témával kapcsolatos tárgyi eszközöket, kellékeket, dokumentumokat (hoztak már ide madárfészket, kétméteres Tesla-generátort, élő hőscincért stb.)
A GENIUS konferencia nemcsak egyfajta lehetőség a bemutatkozásra, hanem oktatási, nevelési jellege is van. Tájékoztatók, kiadványok formájában tanítja meg a diákokat arra, hogy miként kell összeállítani a szakdolgozatot, hogyan kell sikeres előadást tartani, miként kell öltözködni és viselkedni egy ilyen konferencián és versenyen stb. A helyszínen a diáktársakat, a zsűritagokat figyelve sokat lehet tanulni. Kapcsolatokat lehet teremteni, barátokat lehet szerezni. Az előadás megtartása, ha jól sikerül, hatalmas személyes élmény. A szakdolgozatok megírása a logikai készség, a gondolatok és kutatási eredmények megfogalmazása, az összegzések és elemzések kidolgozása terén jelent gyakorlati próbatételt és tapasztalatszerzést. A kutatási eredmények prezentálása, az előadás megtartása előkészületet, gyakorlást igényel, és ez fejleszti a retorikát, a szóbeli kifejezőkészséget, emellett sajátos élményt és tapasztalatot is jelent, hiszen jobbára ismeretlen szakemberek, felkészítő tanárok és diákok előtt kell szerepelni. Az anyanyelv gyakorlása, a szaknyelv megismerése terén is nagyon hasznos ez a konferencia és diákverseny. A szövegszerkesztés, a táblázatok és grafikonok elkészítése, a prezentációk PowerPoint programban történő kidolgozása számítógépes ismereteket követel meg, így ezen a téren is fejlődhetnek a diákok. A zsűrinek mindezt figyelembe kell vennie, és nem feledkezhet meg arról sem, hogy tanácsival, hozzáállásával, értékelésével maga is részese ennek a komplex nevelési folyamatnak.
Azokat a versenyzőket, akik egyéb kötelezettségeik miatt távol maradnak a versenyről, a beküldött szakdolgozataik alapján minősíti a versenybizottság.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor