Tudta-e?
...halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni? 100-120 csészényi kávét azonban még senki sem ivott meg néhány órán belül.

18. szám - 2007. október 1.

Állatvilág - toxikológia

Kutyák, macskák gyakoribb mérgezései

Az állítás, hogy az állatok ösztönösen megérzik mi veszélyes számukra és mi hasznos, sajnos tévhit.

7

Az ember környezete, veszélyforrást jelenthet a házi kedvencekre. Ha kutyát, macskát felügyelet nélkül hagyunk a lakásban vagy a ház körül, könnyen előfordulhat mérgezés. Kockázati tényezőt jelentenek ezekre az állatokra a mosó- és fertőtlenítőszerek, rágcsálóirtók, különféle permetek, festékek, egyes szobanövények, kipufogógázok, autóból leeresztett fagyálló folyadék, gyógyszerek, sőt még a csokoládé is. Az állítás, hogy az állatok ösztönösen megérzik, mi veszélyes számukra és mi hasznos, sajnos tévhit.


A háztartási szerek nem ártalmatlanok

A mai háztartásokban a mosó- és fertőtlenítőszerek használata teljesen megszokott dolog. Ezek a szerek az állat szervezetébe kerülve enyhébb, vagy súlyosabb mérgezést okozhatnak. Kedvenceink a padlót szimatolva, talpukat nyalogatva veszélyes anyagokat vihetnek be a szervezetükbe. A fenol alapú fertőtlenítőszerek iránt a macskák sokkal érzékenyebbek, mint az ember vagy a kutya.
A különböző fertőtlenítőszerek egyidejű használata különösen veszélyes a kiszámíthatatlan vegyi reakciók miatt. A nátrium-hipokloritot tartalmazó fertőtlenítőszer, ha savval, például vízkőoldóval érintkezik, akkor mérgező klórgáz fejlődik, ami kis koncentrációban szemgyulladást, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja.

Háztartási fertőtlenítőszerek

Ne használjunk fertőtlenítőszereket az állatok jelenlétében. Mindig tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót! A padlót fertőtlenítés után mossuk fel és töröljük szárazra, és csak ezután engedjük rá az állatot, mert a fertőtlenítőszer tartalmazhat az állat egészségére ártalmas anyagokat.

Rágcsálóirtók

A mérgezés úgy jöhet létre, hogy a kihelyezett rágcsálóirtós csalétkeket a kutya vagy macska megeszi, esetleg a mérgezés miatt lassan mozgó vagy elhullott patkányokat, egereket elfogyasztja. Az egér és patkánymérgek a vér alvadó képességének zavarát okozzák, így csakhamar a testüregekben és a természetes testnyílásokon keresztül is vérzések keletkeznek. Megfelelő terápia nélkül (K-vitamin, C-vitamin és a kalcium injekciók) a mérgezett állat elpusztul.

Ne egéren éljen a macska!


Kerüljük a mérgek használatát olyan helyeken, ahol a háziállatok hozzáférhetnek. Mérgezés gyanúja estén, vigyük kedvencünket állatorvoshoz. Nagyban megkönnyíti a kezelést, ha a méreg csomagolását is magunkkal visszük megmutatni, mert a hatóanyag ismeretében, antidótum - ellenméreg beadásával, megnő az esélye a túlélésnek.

Permetek, festékek

A különféle bolha-, kullancs-, légy-, és szúnyogirtók, valamint a kerti növényvédelem permetszerei mind potenciális veszélyforrást jelenthetnek a háziállatok számára. Az állatorvosi készítmények közül a permetrint tartalmazó cseppentős bolha és kullancsirtó, csak kutyáknál alkalmazható, macskánál nagyon súlyos mérgezést okoz! Ugyancsak veszélyes macskát bármilyen szerrel fürdetni, mert szárítkozás, tisztálkodás közben benyalja a méreganyagot.Lakásokban a hatóanyagok lebomlása sokkal lassúbb, mint a szabadban, ezért szigorúan tartsuk be a használati utasítást. Szabadtéri használatra előlátott szert sohase használjunk zárt térben. Ne fürösszük, ne kenjük be háziállatainkat ismeretlen hatású szerekkel. Ne hagyjunk mérget, bekevert permetet olyan helyen, ahol az állatok hozzáférhetnek.

Szobanövények

A szobanövények rágcsálása az unatkozó kutya vagy macska általános rossz szokása, ami gyakran veszély forrása is lehet, ha mérgező dísznövényt talál. A mérgező növényekhez azokat soroljuk, amelyek már kis mennyiségben is megbetegedést, azaz növényi eredetű mérgezést un. fitotoxikózist okoznak. Ezeknek a növényeknek a levele, virága, termése vagy más része, az állat szervezetébe jutva a keringés, a légzés, az idegrendszer, vagy az emésztőkészülék működését károsítja. Vannak olyan növények is, amelyek bőrizgató anyagokat tartalmaznak, vagy tüskéikkel okozhatnak sérüléseket.

Nem mindegy mit rágcsál…


Mérgező növények nem csak a házban, hanem a telken és a ház körül is lehetnek. A teljesség igénye nélkül közöljük a leggyakoribb, kedvenceinkre mérgező szobanövények és szabadföldi növények listáját.

Veszélyes szobanövények:

· Aloe Vera
· Arália (Fatsia japonica)
· Diffenbachia
· Flamingó virág (Anthuruim)
· Kála (Zantedeschia)
· Mikulás virág (Euphorbia pulcherrima)
· Monstera-faj (Monstera species)
· Tarkalevél (Caladium bicolor)
· Yukka (Yucca Aloigfolia)

Veszélyes kerti növények:
· Aranyeső (Laburnum anagyroides)
· Borostyán (Hedera helix)
· Bürök (Conium maculatum)
· Kutyatejfélék (Euphorbia-varieties)
· Leander ( Netrium oleander)
· Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)
· Őszi kikerics (Colchicum autumnale)
· Tiszafa (Taxus Baccata)
· Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)

Megoldás: Igyekezzünk biztonságossá tenni kedvenceink környezetét, ne hagyjuk magukra mérgező vagy szúrós virágokkal. Ha észrevettük, hogy megrágta a növényeket, akkor mossuk ki a száját sok vízzel, vagy tejjel. Amennyiben feltételezzük, hogy mérgező növénnyel került kapcsolatba, forduljunk állatorvoshoz, ahol lehetőség van szakszerű gyógykezelésre. Az állat gyógyszeres meghányatása, vagy a méreganyag megkötése (pl. orvosi szénnel) sokszor életet ment.

Autó

Ősszel és tavasszal gyakori a fagyálló folyadékkal való mérgezés. Az autókból kiengedett antifriz, etilén-glikolt tartalmaz, melyet az állatok édes íze miatt szívesen nyalogatnak. A fagyálló súlyos mérgezést okoz, ami görcsrohamokat, majd ezt követően bénulást vált ki, és maradandóan károsítja a veséket.


A fagyálló édes méregGyógyszerek

Ne adjunk kedvencünknek olyan gyógyszert, amelyet régebben írt fel az állatorvos egy másik állatunknak. A háziállatok enzimrendszere között ugyanis jelentős eltérések mutatkoznak gyógyszer-érzékenység szempontjából, nem beszélve az emberek és az állatok közötti különbségekről. A nem megfelelően kiválasztott orvosság, vagy a nem megfelelő dózis, legtöbbször többet árt, mint használ, sőt az állat életébe is kerülhet. A macskák még a kutyáknál is érzékenyebben reagálnak a nem megfelelő gyógyszeralkalmazásra.

A gyógyszer árthat is

Csoki

Az emberi csemegék között is van mérgező a házi kedvencek számára. A csokoládéban található kakaó fő alkaloidja a teobromin, a kutyák számára nagyobb mennyiségben mérgező. Főleg a főzőcsokoládékban van sok teobromin. Kistestű kutyák esetében 100g csoki halálos adag lehet.

Ennyi csoki majdnem halálos adagSzándékos mérgezések

Szomorú tény, hogy egyre gyakoribbak a szándékosan elkövetett mérgezéses esetek is. Ne engedjük szabadon kóborolni állatainkat. A kutyát idomítsuk be, hogy az utcán talált táplálékot ne fogyassza el.

Nem árt az óvatosság

Ha mérgezésre utaló tüneteket veszünk észre a kutyánkon vagy macskánkon, mindig gondoljuk végig: nem juthatott-e valamilyen mérgező anyaghoz. Ellenőrizzük hogy nem hagytunk-e festéket, permetszert, fagyállót nyitott edényben. Nézzük körül a szobanövényeinket, ellenőrizzük a rágcsálóirtó szereket, és tudakoljuk meg nem permetezték-e, vagy gyomirtózták a területet. Minél előbb forduljunk állatorvoshoz, mert a gyors beavatkozás életet menthet.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor