Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

13. szám - 2007. augusztus 27.

Állatvilág

Állatszerelem

Mindenki látott már, az állatszerelem mennyországillatát épp felfedezni igyekvő kutyapárt, ahogy körözve, ugrándozva, buta arckifejezéssel és csillogó szemekkel kergetik egymást a szerelem bódulatába. Az állatok „hálószobatitkait” próbáljuk kideríteni…

6
A szerelem egy összetett érzés, a szellem, lélek, és a test vonzalma, amely a küllemtől, a lelki kapcsolaton át, a nemi vágyakozásig - mindent magába foglal, és ilyen összetett formában csak az emberre jellemző. Ha elfogadjuk, hogy a szerelem ábrándozás a szép kedvesről, sóvárgás, dalra fakadás, lobogás, őrület, akkor csak egyetlen szerelmes „állat” létezik: az ember.

De nem csak ez az egy elvont, és lírai definíciója van a szerelemnek. A biológusok, kémikusok a szerelemet egyszerűbben határozzák meg, és az agyban lejátszódó kémiai folyamatokhoz, a kielégüléshez, a fajfenntartáshoz kapcsolják. Ha ezt a megközelítést fogadjuk el, akkor bátran kijelenthetjük, hogy létezik állatszerelem is. Ki ne látott volna már, az útszéli fák árnyékában, az állatszerelem mennyországillatát épp felfedezni igyekvő kutyapárt, ahogy körözve, ugrándozva, buta arckifejezéssel és csillogó szemekkel kergetik egymást a szerelem bódulatába.

A vágy nem ismeri a lehetetlent, csak a tehetetlent.
Nemcsak a képen látható kutyákat teszi vakká a szerelem, a vadállatokat is. A párzási időszakban a vadak alig esznek, csak keveset alszanak, hiszen másra se tudnak gondolni, mint a szexre. Ilyenkor tilos rájuk vadászni, mert óvatosságukat feledve teljesen védtelenek, és az igazi vadász számára nem is élvezet a kilövésük. A járművel közlekedőknek is számítaniuk kell arra, hogy az utakon találkoznak társat kereső állatokkal, amelyek néha még az autókürtöt sem hallják meg, annyira máshol jár az eszük. Ahogy egy vadőr megfogalmazta: „a párzási időszakban az állatoknak csőlátásuk van, olyanok, mint egy kamasz srác egy csomag óvszerrel a zsebében az Exit rockfesztiválon ”.

Párkeresés

Eltekintve a legegyszerűbb élőlényektől, az állatfajok kétféle egyedből, hímekből és nőstényekből állnak. A magasabb rendű állatoknál a szaporodáshoz, és ezzel értelemszerűen a fajfenntartáshoz, a hím és a nőstény párosodására van szükség. Hogy a párzás vonzó legyen az élővilág számára, arról a biológia és a kémia gondoskodott. A szervezet erőteljes hormonhatások és vegyi reakciók következtében áthangolódik, és egy minden mástól fontosabb érzés keríti birtokába az állatot: a szexuális vágy. A szexuális kapcsolathoz az állatnak párt kell találnia. Ez azt jelenti, hogy össze kell találkoznia egy ugyanolyan fajú, de ellenkező nemű állattal. A fajtársi és nemi felismerés veleszületett ösztöne az állatoknak, amit a forma, hang, szag által kapott információk alapján oldanak meg. A nemi viselkedésnek számos eszköze van, amellyel a nemi partnerek nagy távolságból is egymásra találnak.

A szentjánosbogár fényjelekkel hirdeti magát.

Számos faj feltűnő jelekkel, hangokkal, szagokkal hívja fel magára a lehetséges nemi partner figyelmét. A szerelmi hirdetések között találhatók fényreklámok (szentjánosbogár), zeneszámok (tücskök, békák), de akadnak szagos hirdetések is (bakkecske), vagy a misztikus feromonokkal csábító lepkék.

Udvarlás

A szaporodási folyamat bevezető része az udvarlás. Az udvarlás, pózolás célja a partner motivációját addig fokozni, míg az hajlandó lesz a párosodásra. A „szerelmi előjáték” aktív résztvevői többnyire a hímek. Az udvarlás idején az állatok viselkedése megváltozik, a hímek vetélkedésbe kezdenek a nőstények kegyeiért, és a győztesek párosodhatnak a kiszemelt nősténnyel.

Az udvarláshoz illik kiöltözködni - Pávakakas.

A nőstények is a vetélkedők közelében vannak, és sok faj esetében aktív résztvevők a szexuális partner kiválasztásában. A nőstények a derekasan udvarlóról azt feltételezik, hogy biztosan jó utódokat nemez.

Párválasztás


A párválasztás számos kritérium alapján történhet. Ez állatfajonként rendkívül változó. Döntő lehet a testméret, erő, fegyverek, díszes ruhák, illatok, küllem, rituális táncok, stratégiák, énekelt dalok, fészeképítés, sőt, gyakran a szülőkhöz való hasonlóság is.

Egymásra találás - Hattyúk


A párválasztás végső soron azt szolgálja, hogy a legalkalmasabb hím és nőstény találjon egymásra. A két kiváló tulajdonsággal rendelkező szülő utódja is örökli majd a sikeres génkombinációt, és jó esélyekkel vehet részt a fajfenntartás és az evolúció harcmezején.

Párosodási ceremóniák

Az állatvilágban a párzási technikák rendkívül változatosak. A párzás módját, helyét, idejét, a párzási viselkedésformákat döntően befolyásolja, hogy az állatfaj külső- vagy belső megtermékenyülésű. Evolúciós szempontból a belső megtermékenyítés tekinthető fejlettebb módnak, amikor a hím a hímvesszője vagy a hímtüskéje segítségével juttatja a nősténybe az ejakulátumát.

Kukkantsunk be néhány háziállat és vadállat „hálószobatitkába”.
A háziállatok aktusa a következő elemekből áll:
· a hímtag merevedése vezeti be a párzást
· a felugrás az erekcióval együtt jelentkezik, és fokozza azt
· a nőstényre ereszkedés és átölelés
· keresés folyamata során a hímvessző a pérarést kutatja
· bevezetés folyamata
· párzási mozgások
· ejakuláció vagy lemagzás
· utólökések

A nőivarú állatoknak csak meghatározott időszakban van nemi vágyuk, és csak ebben az időszakban mutatnak készséget a párosodásra. Ezt az időszakot ivarzásnak nevezik. Az ivarzás elnevezése állatfajonként változik: a kanca sárlik, a tehén folyat, a koca búg, vagy görög, a juh üzekedik vagy berreg, a szuka tüzel.

Oh, ó egy kis csók…A kutyák hímvesszőjének erőteljes merevedését egy csont segíti, és az aktus után a sperma kicsöpögését a szuka hüvelyének görcse akadályozza meg, rabul ejtve a kan péniszét. Népiesen szólva a kutyák párzás után összeragadnak.
A kandúrok bájdorongja tüskés, és párzáskor fájdalmat okoz a nősténynek. Ez a fájdalom váltja ki a nőstény macskákban a peteérést, és ezért hangos macskanyávogástól februárban az éjszaka.
A kérődzők pénisze fibroelasztikus, akciózásra állandóan alkalmas. Amint a bika felugrik, a pénisz tettre készen, lándzsaként mered előre. Hasonló a kosok és a kecskék hímvesszője is. A bakkecskék tettrekészségüket reklámozzák is. Saját vizeletükkel illatosítják magukat, és a hasuk aljára, valamint a szakállukba ejakuálnak, ami a nőstények számára minden kétséget kizáróan bizonyítja férfiasságukat. Az emberek számára nem éppen vonzó a büdös bakkecske szag.

A bakkecske illatfelhővel hódít.


A sertés kan sem marad le a szexuális versenyben. A párzást megelőzően olyan csábanyagot fröcsköl, amely a kocákat felajzza, és ráadásul még védtelenné is teszi: a nőstény disznók a kan illatától beájulva, kővé dermedve hagyják megtörténni, aminek történnie kell. Ezt a cselt a mesterséges termékenyítéssel foglalkozó állatorvosok is bevetik. Bemagolás előtt kanszagot fújnak a koca orra alá, amitől annak földbe gyökerezik a lába, és ezután a mesterséges termékenyítés már gyerekjáték.

A kanszag ellenállhatatlan a koca számára.
A háztáji baromfi pénisz nélkül is elboldogul. A kakas és a tojó egyszerűen egymáshoz nyomja kloákanyílását, és már meg is történik a megtermékenyülés.
A vadállatoknál még leleményesebb és bizarrabb megoldásokkal „folyik az utódtermelés”. Nyáron milliónyi kérész násza - Tiszavirágzás - figyelhető meg pl. Magyarkanizsánál. A kifejlett kérészek rövidke életüket kizárólag szerelemmel töltik. Párzás után a szülők elpusztulnak, és a folyóba hulló petéik az iszapban fejlődve várják a következő nagy orgiát.
A méhek násza is gyászos véget ér. Az anyaméhet utolérő hím méh, a here, szexbombaként robban fel a királynőjén. A nemi szerve kiszakad, és beékelődik a rovarhölgy belsejébe, a here többi része élettelenül a földre hull. A versengésben részvevő lassúbb hímek sem kerülik el sorsukat. A dolgozók nem engedik vissza őket a kaptárba, magányosan viszont nincs reményük a megmaradásra.
A feketeözvegy pók párzása egészen bizarr, a jóval nagyobb nőstény a párzás csúcspontja után gyakran fölfalja partnerét.

A birkatürelem is eredményes taktika lehet.


A mindenhol megtalálható patkányok „erényövet” szerelnek párjukra. A párosodás után röviddel a sperma a nőstény ivarnyílásában megköt „párosodási dugót” képezve, így megakadályozza más hímek ondójának bejutását.
A táncoslegyek nászajándék átadásával csavarják el nőstényeik fejét. A hím a párosodás előtt zsákmányt szerez és „nászetetéssel” elterelve a nőstény figyelmét, végzi el a megtermékenyítést.
Udvarlás helyet sokszor jut szerephez a nyers erőszak. Nőstény békák tudnának errõl sokat kuruttyolni. A hímek egyszerűen lefogják és megerőszakolják őket.

Itt nincs mese, ez erőszak.


Az ágypoloska sem tölti idejét udvarlással. A poloskák hímje egy tőrszúrással biztosítja az apaságot. Péniszük ugyanis egy hegyes tüske. Ezt bárhová bedöfik a nőstény potrohába, és az ivarsejtek a nősténypoloska vérében vándorolva a petesejtek felé igyekeznek.
A földigilisztának nincs gondja a partnerkereséssel. Ezek hímnős állatok, amelyeknek hím és nőstény szaporítószervei egyaránt vannak. De ne gondoljuk ám, hogy önmagukat elégítik ki. A nyirkos estéken a föld felszínére mászva egy másik csuszamlós fajtársat kutatnak fel.

Furcsa rekordok

Az állatvilágban a pénisz mérete, száma, a párosodás módja is elképesztően változatos.
A méretért induló versenyben jó esélyei vannak a korzikai meztelen csigának, amelynek kinyújtott hímtagja eléri a 60 centimétert, így négyszer akkora, mint a testhossza. Ez olyan, mintha a férfiaknak közel nyolc méteres hímvesszővel járkálnának!

Ekkora a kacsakagyló hímvesszője, mikor kicsi…
Nem marad le az alig fél centis kacsakagyló sem. Az ivarérett kagyló testéhez mérten hatalmas hímvesszővel van ellátva. Hímvesszője nyugalmi állapotban akkora, mint a teste, de párkereséskor majdnem 20 cm-t nyúlik, ami a testméretét többszörösen meghaladja. Ha nem a testarányokhoz viszonyítjuk a méretet, akkor az abszolút rekorder a kék bálna a három métert meghaladó dorongjával.

Egymással incselkedő hím bálnák.A számháborúban a laposférgek vezetnek. Egyes férgeknek 10-20 péniszük van, ami szükséges is, mivel a párokért zajló vetélkedés idején minden alkalmat megragadnak, hogy leharapják a vetélytársak hímvesszejét.
Legkitartóbb a kacsalábú béka, amely a nőstényre kapaszkodva szünet nélkül akár fél évig is párosodik. Legritkábban a tintahal teszi életében, mindössze egyszer, de ezzel sem lett első, mert a solenobia pille párosodás nélkül, szűzen szaporodik.
A technika is változatos: a sarlósfecske a levegőben, a denevérek fejjel lefelé lógva hancúroznak.

Akár kéjjel, akár kínnal, gyengéden vagy erőszakosan a szex szükséges valami. Hajdan a Bergendy szalonzenekar énekelte: „tőle kaptuk az életet, így nélküle élni nem lehet, mond: LOVE, LOVE, LOVE”.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor