Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

93. szám - 2012. április 01.

Autóvilág

A világ legkisebb autója

Akinek a Tata Nano, a Smart vagy a Toyota iQ sem elég kicsi hamarosan leadhatja a rendelését a világ legkisebb gépkocsijára.
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

1
 Kevesen tudják, hogy az angol Peel Engineering Company gyártotta minden idők legminiatűrébb autóját. Ötven évvel az eredeti után pedig újra gyártják a járgányokat.

De kezdjük előlröl a történetet. Az aszfaltpattanásként csúfolt Trabant a Peel mellett igazi autómonstrumnak nevezhető, ugyanis az 1962 és 1965 között gyártott P50-es és Trident modellek mindössze 1,37 méter hosszúak voltak, szélességük 99 centi, magasságuk 120 centiméter volt. Tömegük alig érte el a 60 kilogrammot. A meghajtásról egy 49 köbcentis, 4,2 lóerős DKW motor gondoskodott. Hivatalosan, a Guinness Rekordok Könyve szerint is ezek a valaha gyártott legkisebb szériaautók.

A Peel Engineering P50-es és a későbbi Trident jelzésű típusai lényegében a robogó csukott megfelelői voltak. Nem csoda, hogy Nagy-Britanniában bukkantak fel, ahol a motorozás elég kényelmetlen tud lenni a sok esőzés miatt. Az egyajtós, három kerekű miniautók egy személyre voltak szabva, abban az esetben ha az a valaki 190 centiméternél nem magasabb. Háromfokozatú kézi váltóval kínálták, amelyben nem volt hátramenet.

A törpeautók végzete a magas áruk volt, ugyanis egy P50-esért 199 angol fontot kértek, ami akkoriban óriási összegnek számított egy ilyen játékautóért (a Trident még drágább volt). Ugyanakkor az eltelt ötven évben a Peel modellekből legenda lett. Főként miután Jeremy Clarkson, a nálunk is igen népszerű Top Gear autós sorozat műsorvezetője egy ilyen géppel hajtott el otthonától a munkahelyéig, azaz a BBC épületéig, majd folytatva útját a miniautóval bejárta a stúdiókat, a szerkesztőséget, az íróasztalok között manőverezve a P50-essel.

Fél évszázaddal az eredeti után újra kezdik gyártani a P50 és a Trident replikáit. Természetesen némileg modernizálták őket, bár a formához nem nyúltak. Korszerűsítették a fékeket, a kormányzást és a futóművet, az új kétütemű motor szintén 49 köbcentiméteres, amit egy automata váltóhoz kapcsoltak, és hátramenet is van már. A végsebességet 45 km/órára korlátozza a gyár, de kívánságra ezt megemelik akár 72 km/óráig. A P50 és a Trident fogyasztása 1,8 liter száz kilométeren. Négy lóerős villanymotor is választható, amely akár 80 kilométert is elmegy egy töltéssel. A www.peelengineering.co.uk honlapon bővebben tájékozódhatunk, sőt rendelhetünk is a miniautóból.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor