Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

53. szám - 2008. augusztus 25.

Energiatakarékosság

Soha ne főzzünk fedő nélkül!

Hogyan csökkenthetjük a sütéshez, főzéshez használt energiát akár 20-30 százalékkal néhány egyszerű trükk segítségével?

Legelőször is érdemes átvizsgálni az edényeket és fedőket, hiszen ezek anyaga, minősége, formája befolyásolja majd a felhasznált energiát. Főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Kerüljük a főzőlapon a kerámiát vagy a hőálló üvegedényeket, ezekkel ugyanis, gyengébb hővezetésük miatt, tovább tart az ételek elkészítése, ráadásul több energiára lesz szükség.Sok múlik az edényen

Figyeljünk oda arra is, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha a láng vagy a főzőlap széle túlér az edény fenekén, az energia jelentős része megy kárba, az étel pedig nem fog gyorsabban megfőni. A főzés hatásfokát a homorú vagy domború fenekű edények nagyon le tudják rontani, mivel nem a teljes felületükön veszik fel a hőt. Ki gondolná, hogy egy görbe fenekű fazék másfélszeresére növelheti a főzés energiaigényét!?

Vitamin és energia

Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt. Meglepő, de igaz: fedő nélkül a főzés 3-4-szer annyi időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel, tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon. A villamos főzőlapot a főzési idő vége előtt 5 perccel bátran kikapcsolhatjuk, a maradék hő bőven elég lesz arra, hogy az étel elkészüljön.

Ha van otthon kuktánk, használjuk minél gyakrabban! Kuktával az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható. Mielőtt bekapcsoljuk a legújabb csillogó-villogó elektromos konyhai gépet, gondoljuk át, hogy nem oldható-e meg a feladat kézi erővel!

Zöldségeket, krumplit több okból sem érdemes bő lében főzni: kevés vízben párolva az energiamegtakarítás mellett a vitaminok nagy része megőrizhető. Szintén sokat spórolhatunk, ha a babot, lencsét, aszalt gyümölcsöket előre beáztatjuk, így gyorsabban és kevesebb energiával főzhetjük őket puhára.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor