Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

10. szám - 2007. augusztus 6.

A természet legszebb teremtményei

A fák

A Földön élő legnagyobb és kétségkívül a legfontosabb növényi életformák a fák. Tény, hogy a Föld legtöbb élőlénye a fáknak köszönheti fennmaradását.
Összeállította: HORVÁTH BÁBINSZKI Ildikó

A Földön élő legnagyobb és kétségkívül a legfontosabb növényi életformák a fák. Tény, hogy a Föld legtöbb élőlénye a fáknak köszönheti fennmaradását. Nem csak otthont adnak sok állatnak, madárnak és rovarnak, ennél sokkal fontosabb szerepük is van, amitől mindannyiunk léte függ. Elnyelik a széndioxidot, megtisztítják a Bolygó levegőjét és ellátnak minket belélegezhető oxigénnel. A fák magukba szívják a csapadékot, pozitívan hatnak a klímára, megakadályozzák a talajeróziót, valamint árnyékot és menedéket nyújtanak.
Menedékül szolgálnak számtalan életformának és azok ökoszisztémáinak. Madarak, hangyák, pillangók, pókok, hüllők és milliónyi további létforma él a fákban és azok körül. Egy fa kivágása nem csak a fát öli meg. Egy komplex ökoszisztéma hal meg vele.
A Földön élő fajok fele kizárólag az esőerdőkben él, melyek a Föld összes szárazföldjének csupán 7 százalékát teszik ki.
A fák tényleg az ember legjobb barátai, alapvető és szükséges részei mindannyiunk életének. Ez persze nem minden: A Fa egyike a Természet legszebb teremtményeinek.Erdőirtás


A fák gyakran kolóniákban élnek együtt, melyet erdőnek hívunk. Az erdőírtás pedig az egész kolónia megsemmisítését jelenti. A World Resources Institute jelentése szerint a Föld természetes erdeinek több, mint 80 százalékát mára már kiírtották.
A legrosszabb az, hogy ez napjainkban zajlik, amikor a leginkább szükség lenne a fákra. Az ipari szennyezés, amely túl sok széndioxidot juttat az atmoszférába, a történelemben most a legmagasabb.
Mindannyiunk számára, akik tudjuk, hogy mennyire fontosak a fák, ez valóban igen súlyos helyzet.
Hogy képet alkossunk arról,valójában mekkora a kivágott fák mennyisége: csupán az Amazonas esőerdőben ez az érték eléri az 1500 négyzetkilométert évente.
Az egyetlen jóhír, hogy a mérsékelt égövi erdők pótlása néhány fejlett országban folyamatban van .
Az EARTH ORGANIZATION (FÖLD SZERVEZET) megértette a fák és erdők alapvető szerepét, és felismerte az emberek oktatásának, valamint a természetes erdeink védelmének és újratelepítésének szükségességét, hogy segítsünk megállítani a globális felmelegedést.

Kampány a fákért


Van valami, amit mindannyian megtehetünk a globális felmelegedés csökkentése érdekében, ha elegen és elég gyorsan cselekszünk. Ez nem más mint, hogy ÜLTESS FÁT, SOK fát.
Túl sok széndioxid jutott a Föld atmoszférájába a fosszilis tüzelő-anyagok elégetése miatt.
A széndioxid a levegőben csapdaként működik, átengedi a napsugarakat a Földre, de nem engedi vissza a hősugárzást a világűrbe (üvegházhatás).
A fák Földünk természetes széndioxid átalakítói (fotoszintézis).
Így “lélegeznek” a fák (a fotoszintézis végzésekor) – elnyelik a széndioxidot, mely a Föld felmelegedését okozza és oxigént bocsátanak ki. Tehát minden általunk elültetett fa széndioxidot von ki a légkörből, és ezáltal egy hajszálnyit segít lehűteni a Földet.
Ha elültetünk millió és millió új fát az jelentős különbséget fog eredményezni, és hozzájárulhatunk a globális felmelegedés visszafordításához.Ez megmutatja, hogy mennyi fát kell ültetned és felnevelned, hogy törődj a családod szükségleteivel és adj egy kis "ajándékot" a Földnek.
A faültetés egyszerű. Kell egy csemete, egy lapát és el is kezdheted.
A legjobb benne, hogy TE csinálod. Az ültetés kapcsolatot teremt közted és a fa között, és ez könnyű útja annak, hogy jól érezd magad. Csak kérdezz meg valakit aki csinált már ilyet!Jennifer Lynch - Az erdőt hallgatva

A fákban lelkek lakoznak azt hiszem
Növekvő s fogyó lelkek
S minden levélben, hallgatag
Percek emlékei
Melyeknek nem volt tanújuk
De soha senki sem figyel rá
S nem is gondol rá
Talán a fák is látnak
És a lombsusogással
Azt üzenik
Szólni kívánnak.

Próbálták már belesúgni talán
Valaki tenyerébe
Hogy láttak egy kislányt
Akiben most valami űr tátong
Mint új s kicsiny száj
De senki se hiszi
Hogy talán a fák
Tudhatják azt
Mi oly rossz volt
Hogy mesélni szeretne
A szomorúságról
Mit látott annyi éjszakán
Hogy azt hiszem
A világnak
Az erdőbe kellene mennie
Hogy a sűrűben füleljen
S a levelek szavát lesse.
Meglássa a részleteket
A lábnyomok rajzolta
Piciny térképeket
Meglássa a levelek
Alakjában a könnyeket
Megfigyelje a lehullott
Tűlevelek finom rajzát
Melyben ott a jel talán
Mely elvezethetné
A világot
Ahhoz aki
Az űrt teremté.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor