Tudta-e?
...hogy mitõl van a földrengés ? A szilárd földkéreg alatt a Föld képlékeny anyaga állandó, lassú áramlásban van. Ha ezek az áramlások találkoznak egymással, vagy szilárd kéregnek ütköznek, megrendül a Föld. Az óriási Földnek ez csupán apró mozgás, mégis a felszínén házak omlanak össze.

10. szám - 2007. augusztus 6.

Kultúrnövények

Elsöpöri a termést a cirokvörösödés

Vajdaság egyes részein nagy hagyománya van a seprűcirok termesztésének, és a takarmányként alkalmazható szemes cirok termesztésével is próbálkoznak. Sok munkával jár, de jól jövedelmezhet.
Dr. BAGI Ferenc

1
A termelők többsége a cirok hallatán összeráncolja homlokát, mivel a kemény ellenségre, a fenyércirokra gondol (ez a pázsitfüvek családjába tartozó veszélyes gyomnövény). Most a cirokról, mint kultúrnövényről van szó. Vajdaság egyes részein nagy hagyománya van a seprűcirok termesztésének, és a takarmányként alkalmazható szemes cirok termesztésével is próbálkoznak. Sok munkával jár, de jól jövedelmezhet.

Komoly károk

Egyes években (2004, 2005) a nyári hónapokban komoly csapás érte a ciroktermelőket. Szinte egyik napról a másikra bevörösödik a cirok, úgy a levelek, mint a bugák, a vörösödést pedig levélszövet-elhalás követi, nagyban csökkentve a bugák felhasználhatóságát és a szemtermést. Az említett években Vajdaság déli ciroktermelő övezetében, amelynek központjaként Petrőc és Selenča-Bácsújfalu nevezhető meg, óriási károkat okozott a vörösödés. Vajdaság északi részein, Tornyos, Bogaras környékén egyes parcellák vörösödtek, mások tarkállottak, azaz nem vörösödött be az egész parcella, zöld bugákat is találhattunk. Kanizsa környékéről is jelentettek enyhébb mértékű vörösödést.

A vörösödés kiváltója

Az eddigi kísérleti eredmények arra utalnak, hogy vírusos fertőzés és az éghajlati körülmények közös hatásának tulajdonítható a jelenség. A levéltetvek által terjesztett vírusok levélcsíkosodást okoznak, de a tünetek akkor válnak drasztikussá, amikor nyár közepén hirtelen erős lehűlés következik be. Több növénykórokozó vírus is részt vehet a patológiai folyamatban, de a legjelentősebb a kukorica csíkos mozaik vírus. A vörösödéshez valószínűleg hozzájárul a lehűléssel járó ködképződés.

Vörösödés elleni orvosság

Miután már megtörtént a vörösödés, nincs segítség. A növények fejlődési állapotától és a jelenség mértékétől függnek a károk, de a vetésen semmiféle permetezés vagy más beavatkozás nem segít. A megelőzés elsősorban az ellenálló cirokfajták termesztésén alapul, ez mellé párosul a vírusok terjesztőinek, a levéltetveknek az irtása. Az Újvidéki Növénytermesztési Kutatóintézet kísérleti eredményei biztatóak, létezik ellenálló cirok, az ellenállósági géneket pedig a növény jó agronómiai tulajdonságaival kell párosítani.
A korai fertőzések törpülést és elhalást okoznak

A vírus a fenyércirok rizómáiban telel

A vírus vektorai a levéltetvek


A vörös búga gazdasági értéke alacsony

A vörösödést szövetelhalás követiEgyértelmű, melyik a fogékony és melyik az ellenálló genotípus

Erős fertőzést követő vörösödésA cirok vörös elszíneződése


Kezdeti tünet a levélen


Vörösödik a levélKapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor