Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

89. szám - 2011. október 01.

Autóvilág

Luxus és presztízs

Még Elvis Presley is a Cadillacel járt, a rózsaszín Fleetwood Series 60-as a rock and roll korszak egyik jelképe volt
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

A Cadillac története az USA-beli New England államban kezdődött, ahol az alapító Henry Leland dolgozott műszerészként a Browne&Sharpe cégnél. Detroitba költözése után Leland már saját vállalkozást vezetett, ahol öntvényeket, autómotorokat és karosszéria-alkatrészeket gyártottak. Ebből a kis üzemből nőtte ki magát a Cadillac Motor Car Company, mely később az egyik legismertebb autómárka lett. A minőség, a luxus, az elegancia megtestesítője. A cég a nevét az ismert francia hódítóról, Antoine de la Nothe Cadillacról kapta, aki mellesleg Detroit (Ville d'Etroit) város alapítója volt.

Az első Cadillac, a Model A 1903-ban lett bemutatva a New York-i autókiállításon, ám az igazi sikert és elismerést az 1905-ös Model D hozta. A General Motors konszern 1909-ben vásárolta fel a Cadillac céget 6 millió dollárért. A GM vezetősége ekkor irányozta elő az újonnan vásárolt gyártónak, hogy az „igényes” vásárlók számára készítsék a gépkocsikat. A Cadillac a filmsztárok, zenészek, politikusok, üzletemberek járgánya lett.

A technikai újdonságok terén is élen járt a Cadillac. Az önindítót 1912-ben mutatták be először a világon, könnyebbé téve az autóvezetők életét, akik a továbbiakban már mellőzhették a kurblizást. A celebek nem voltak hajlandóak a parkolón izzadva tekerni a kurblit, így már érthető miért lett a Cadillac a sztárok első számú autója. A gyártó teljesen kiszolgálta a gazdag vásárlók igényeit, a LaSalle kupékon pl. külön rekeszt illesztettek be a golfzsákok elhelyezésére. 1922-ben a Type 61-es modellt már ablaktörlővel és visszapillantó tükörrel is felszerelték. A Cadillac ekkortájt a klasszikus amerikai luxust testesítette meg. A V12-es és V16-os motorok bemutatásával pedig a márka elnyerte az igazi elismerést az autóiparban világszerte.

A negyvenes évek elején már nemcsak a luxusmodelleket, hanem az egyszerű, sorozatgyártású autókat is automata sebességváltóval szerelték. Hamarosan megjelent a légkondicionáló is. 1942 februárjában a cég ideiglenesen leállt a személyautók gyártásával, és a hadiipar felé orientálódott. Tankokat és repülőgép motorokat gyártottak, Douglas MacArthur tábornoknak pedig egy Cadillac szolgálati gépkocsit szereltek össze.

A háború után a Cadillac folytatta a luxusgépkocsik gyártását. Megjelentek a híres „szárnyas” modellek is. Az oldalsó sirályszárnyakat a Lockheed P-38-as vadászgép ihlette. Később valóságos trenddé nőtte ki magát az autóiparban ez a stílus. Az évek múltával több legendás modellel rukkolt elő a detroiti gyár, mindvégig megőrízvén a fényűzés, a presztízs jegyeit. Habár a néhány éve beköszöntött gazdasági világválság hatására a General Motorsnak több autógyárat be kellett zárnia, ez nem érintette a Cadillacet, így a márka továbbra is fennmaradt. A Saab eladásával a GM-nek a Cadillac maradt az egyetlen prémium márkája.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor