Tudta-e?
Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

68. szám - 2008. december 8.

Újdonság

Minimikroszkóp, körbe terelt fénnyel

Az amerikai katonai eszközöket kutató-fejlesztő ügynökség, a DARPA felhívására fiatal egyetemi oktatók és hallgatók olyan kisméretű mikroszkópok kialakításán dolgoznak, amelyek akár a fényképezésre képes mobilokba és iPodokba is beszerelhetők.

Az optikai eszközök, így a távcsövek, a nagyítók, a szemüvegek fejlődése mindig is alapfeltétele volt a tudományok előbbre lépésének. Nélkülük nem láthatnánk bele a makro- és a mikrokozmosz világába, nem figyelhetnénk meg a csillagok, de a sejtek életét sem. Az óriási teleszkópok, mint az űrben keringő Hubble és a nano méretű sejtekbe pillantást segítő elektronmikroszkópok mellett újabb megoldású, szerkezetű optikai eszközökre van szükség. A civil intézetekben kutatóknak csakúgy, mint a katonai eszközöket fejlesztőknek.

A mikroszkópokban (és a távcsövekben) azzal fokozzák a fény erejét, hogy sugarát lencsék, tükrök és prizmák segítségével aránylag kis térben is ide-oda terelgetik. Egyes teleszkópokban aránylag rövid csőben is többször.

A DARPA közlése szerint a Montage nevű project fejlesztésébe bekapcsolódott a San Diego-ban működő Kalifornia Egyetem (University of California) végzős hallgatója, Eric Tremblay, aki úgy gondolta, hogy igazán kis méretben csak akkor készíthető szuper-mikroszkóp, ha abban nem ide-oda, hanem szűk térben körbe keringetve fokozzák a fényerőt és a nagyítást. Ám a lencsék, tükrök, prizmák eddig ilyen alakba nem voltak beerőszakolhatók.Tremblay ezért most egy CAD (computer aided design) tervező szoftver segítségével olyan kis, gyémántkéses esztergát alkalmaz, amivel a majdani lencse anyagául szolgáló kis üvegtömbben sík, illetve ívelt felületeket alakít ki, amelyek oly módon terelgetik a fényt, hogy azokon végighaladva mind erősebb nagyítást érhessenek el. Az ötlet megvalósításához társnak jelentkezett a Diamond Focus nevű kisvállalat.

A kísérleti példányok egy vastag gyűrűével azonos méretűek, és bennük a csiszolt optikai felületek egy papírból hajtogatható origamira emlékeztetően helyezkednek el. Egyelőre azonban az egészet egységbe foglaló, 15 milliméter átmérőjű körtárcsát is túl nagynak tartják a gyártók, ezért a feltalálók most egy 10 milliméter átmérőjűn dolgoznak, ami iránt máris nagy a katonai, de a polgári érdeklődés is. Terveik szerint jövő nyáron adhatják át a megfelelő méretű lencsével fölszerelt minimikroszkópokat a katonai eszközöket kutató-fejlesztő ügynökségnek.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor