Tudta-e?
Hogy mik a menhirek? Sorba rakott, óriási kõtömbökbõl készült õskori építmények, amelyek az égtájak és utak jelölésére szolgáltak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Szardínián találhatók.

69. szám - 2008. december 15.

Érdekesség

Csoda?

Egy kétjegyű számra kell gondolni. Össze kell adni a számjegyeket, majd a kapott eredményt kivonni az eredeti számból.

Az így kapott számot meg kell keresni a táblázatban, és megejgyezni a hozzá rendelt szimbólumot. Ezután rákattintunk a "varázsgömbre", és csodák csodájára kirajzolja nekünk a gondolatunkban lévő szimbólumot!

Pl. Gondoljunk 43-ra! Ha összeadjuk a 4-es és 3-as számokat, kapunk 7-et. Most kivonjuk 43-ból a 7-es számot, és edményül 36-ot kapunk. Keressük meg a táblázatban ezt a számot, és nézzük meg a szimbólumát. Most kattintunk a varázsgömbre, és mint valami gondolatolvasó, kirajzolja az előbbi szimbólumot...

http://torrent.hu/e107_files/downloads/csoda1.swf

A magyarázat a következő:
Az eredmény mindig kilenccel osztható szám. A program minden alkalommal cserélgeti a szimbólumot, de az összes 9-el osztható számot ugyanúgy jelöli! Tehát a 9, 18, 27, 36, 45... minden alkalommal ugyanazt a szimbólunot kapja. Bármilyen eredményt is kapunk, a szimbólum stimmelni fog... Nem csoda ez, hanem matematika!
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor