Tudta-e?
hogy a Nap 330330-szor nagyobb a Földnél?

25. szám - 2007. november 19.

Esélyteremtés az oktatásban

Esélyteremtés az oktatásban – határok nélküli együttműködéssel címmel került megrendezésre ez év októberében, Győrben az a háromnapos tanácskozás, amelyre határon túli pedagógiai vezetőket, munkatársakat hívtak meg.
FARKAS Zita

Vajdaságból 4 pedagógus érkezett, hárman a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesületet képviseltük: Lukács Gabriella, Sipos Zita és Farkas Zita, Szedlár Erika pedig az Észak-bácskai Magyar Pedagógus Egyesületet.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében és a Szülőföld Alap támogatásával létrejött tanácskozás főbb célkitűzései voltak: nekünk, résztvevőknek betekintést nyújtani a magyar közoktatás terén zajló törekvésekbe, intézkedésekbe, amelyek az oktatás eredményességét, hatékonyságát növelik, és az esélyteremtést szolgálják.
Az intézménylátogatások során tájékoztatást kaptunk a jó gyakorlatokról és eredményekről, hasonlóképpen a gondokról és a problémákról is.
Fontos célként fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy a műhelymunkák során kapjunk szakmai mintákat azokról a tanulási-tanítási módszerekről, amelyeket saját pedagógiai tevékenységünkben majd alkalmazni tudunk.
A rendezvény háziasszonya Kákonyi Ágnes volt, az intézet munkatársa, aki nagyon kedves volt mindnyájunkhoz.
A tanácskozás nyitó előadásában elhangzott: a hosszú távú együttműködés jegyében a pedagógiai intézet a jelen konferencián kívül a határon túli közoktatási intézményeknek előadások, szakmai konzultációk formájában, akár a szülőföldünkön is segítséget kíván nyújtani.
A háromnapos tanácskozás „szabadidős” programja keretében ellátogattunk a Pannonhalmi Apátságba és a Bencés Gimnáziumba, illetve a Győri Nemzeti Színház egyik előadását is megtekinthettük.
A tanácskozásra a határon túli pedagógiai szervezetek Kárpátaljáról (Csongorról), Erdélyből (Csikszeredáról), Muravidékről (Lendváról) és a Felvidékről (Komáromból) jöttek el a Pedagógus Szövetségek képviselői.
Sikeresnek értékeltük a sok gyakorlati újdonsággal előrukkoló konferenciát, amelynek során tapasztalatcserére is sor került.
Győrben, a találkozások városában új barátságok születtek, amelyek reméljük tartósak maradnak és azt is, hogy ennek a konferenciának lesz folytatása.


A résztvevők


Nagyban folyik a tanácskozás


A csoport, háttérben a városháza


A Pannonhalmi Apátságban


Búcsúest


A vajdasági résztvevők
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor