Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

Nyelvtudomány

Az elutasítás mint beszédaktus

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az egyik jellegzetes kommunikációs tényező az elutasítás. Arról a beszédaktusról van szó, amellyel a beszélő a hallgatója által javasolt vagy kívánt cselekvés teljesítését tagadja meg.Tovább »

Kimenős nőtlenek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A kimenős melléknév olykor kimenőn levőre utal, de főnévként beszélhetünk kimenő ruháról, kimenő transzformátorról, kimenő jelről, kimenő postáról is.Tovább »

Mondjuk, maroktelefon?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Hogy kinek az ötlete a maroktelefon szó a mobiltelefon vagy mobil magyarítására, azt nem tudom, de jónak látszik (olyan telefon, amely az ember markában is elfér).Tovább »

Lelakott épületek

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Néhány éve bukkant fel a magyarországi sajtóban a különös hangzású lelakott melléknévi igenév jelzői szerepben.Tovább »

A telemedicina lehetőségei

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A telemedicina különféle korszerű telekommunikációs eszközökkel való diagnosztizálást, tanácsadást és terápiát végez.Tovább »

Számnevet tartalmazó határozószók

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Nyelvünkben előfordulnak számnevet tartalmazó határozószók, melyeknek hagyományosan kialakult értelmük van. Néhány összetett melléknévnek és főnévnek is számnév az előtagja.Tovább »

Mivel foglalkozik a romológia?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az utóbbi években bukkant fel a romológia szó. Mint a többi hasonló végződésű főnév, ez is tudományos diszciplínát jelöl, mégpedig arra a tudományra vonatkozik, amely a cigányok történelmét, néprajzát, képzőművészetét stb. tanulmányozza.Tovább »

A labirintus változatai

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A görög-latin eredetű labirintus az útvesztővel párhuzamosan él a mai szóhasználatban. Régen a csalkert, a tévkert és a tömkeleg szót is használták „labirintus” értelemben.Tovább »

A grafoterápia és egyéb újfajta gyógymódok

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A grafoterápia megnevezés olyan újabb fajta gyógymódot takar, amely azon a tanításon alapul, hogy ha az ember megpróbál kézírásán változtatni, akkor ez a testi változás a lelkére is hatással lesz.Tovább »

Édes, Ékes Apanyelvünk

(Elhangzott Sinkovits Imre előadásában 1987-ben a III. Humorfesztiválon)Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor