Tudta-e?
Théophile Laennec francia háziorvos 1816-ban összetekert újságot használt, hogy meghallgassa egyik betege szívét. Ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját.

Nyelvtudomány

A bank kivár

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Úgy látszik, hogy a köznyelvben már nemcsak olyanokat lehet mondani, hogy kivárja a végét, kivárja a kedvező alkalmat, kivárja a sorát, hanem azt is, hogy kivár.Tovább »

A szaknyelv jellege

MUHI Béla

A szakírók, a szaktanárok, a tankönyvírók az ismeretanyagokat a magyar anyanyelvű tömegek felé terjesztik. Esetükben elengedhetetlen a magyar szaknyelv tökéletes ismerete.Tovább »

Lassúdad malagenát táncol

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A lassúdad szót érdemesnek látszik felújítani, hiszen különleges stílusértékű, hangulati hatású,Tovább »

Akarsz nyerni morzsaporszívót?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A kis méretű készüléket nyilván azért nevezik így, mert kiválóan alkalmas arra, hogy összeszedjék vele az asztalról a morzsát.Tovább »

Mire való a tesztpálya?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A gépkocsikat sorozatgyártásuk megkezdése előtt alapos ellenőrzésnek vetik alá, ennek része úgynevezett tesztpályán vagy próbapályán zajlik.Tovább »

A magyar szaknyelv kialakulása és fejlődése

MUHI Béla

Szaknyelvünk a köznyelvből fejlődött ki, és idővel műszavakkal, idegen eredetű szavakkal gyarapodott. A szaknyelv fejlődésében mindig is fontos szerepet játszottak a tudósok, a szakemberek, és a nyelvtudományok művelői, különösen a nyelvújítók.Tovább »

Az életminőség értékei

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az életminőség főnevet leginkább tudatosan használják a rokon értelmű életkörülmény, életmód és életszínvonal helyett.Tovább »

Állja a füvet

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Megszokhattuk már, hogy a sportújságírók kiforgatják a szavakat, szokatlan módon alkalmazzák egyiküket, másikukat.Tovább »

Sztárügyvéd és más csillagok

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

...mi is az, hogy sztárügyvéd? Miben különbözik az ilyen ügyvéd a többitől?Tovább »

A purizmus fajtái

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A purizmusról, a nyelvtisztaság eszméjéről általában rosszalló vélemények hangzanak el, pedig ez is, mint minden társadalmi jelenség, önmagában nem szélsőséges.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor