Tudta-e?
…hogy a Magyar Zenetudományi Intézet regisztrálta a 200 000-ik magyar népdalt, amelyből 100 000 már megjelent nyomtatásban is. A 80 milliós lakosságú Németországban összesen 6000 (!) népdalt tudtak összegyűjteni.

Nyelvtudomány

Mire való a tesztpálya?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A gépkocsikat sorozatgyártásuk megkezdése előtt alapos ellenőrzésnek vetik alá, ennek része úgynevezett tesztpályán vagy próbapályán zajlik.Tovább »

A magyar szaknyelv kialakulása és fejlődése

MUHI Béla

Szaknyelvünk a köznyelvből fejlődött ki, és idővel műszavakkal, idegen eredetű szavakkal gyarapodott. A szaknyelv fejlődésében mindig is fontos szerepet játszottak a tudósok, a szakemberek, és a nyelvtudományok művelői, különösen a nyelvújítók.Tovább »

Az életminőség értékei

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az életminőség főnevet leginkább tudatosan használják a rokon értelmű életkörülmény, életmód és életszínvonal helyett.Tovább »

Állja a füvet

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Megszokhattuk már, hogy a sportújságírók kiforgatják a szavakat, szokatlan módon alkalmazzák egyiküket, másikukat.Tovább »

Sztárügyvéd és más csillagok

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

...mi is az, hogy sztárügyvéd? Miben különbözik az ilyen ügyvéd a többitől?Tovább »

A purizmus fajtái

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A purizmusról, a nyelvtisztaság eszméjéről általában rosszalló vélemények hangzanak el, pedig ez is, mint minden társadalmi jelenség, önmagában nem szélsőséges.Tovább »

Okafogyottá válik

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Divatos kifejezés mostanában az okafogyottá válik. Gyakran találkozhatunk vele az újságok hasábjain és a rádióműsorokban.Tovább »

Az írók és a nyelvművelés

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Nagy felelősségük van azoknak az íróknak, akik a tudomány magaslatairól letaszított, mégis fontosnak tartott nyelvműveléssel foglalkoznak.Tovább »

A szleng

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A szleng és a köznyelvi szókészlet közti választóvonal nemcsak a magyar lexikográfiában, hanem más nyelvekében is jelentős problémát okoz.Tovább »

A magyar fiatalok zöme már nem mobilidegen

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

"A magyar fiatalok zöme már nem mobilidegen." — hangzott el egy alkalommal az egyik magyarországi tévécsatorna műsorában.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor