Tudta-e?
... hogy a csernobili atomerőmű-baleset radioaktív fertőzése 130 ezer négyzetkilóméterre terjedt ki, és több mint ötvenmillió embert érintett közvetlenül?

Tudósok

Kerpel-Fronius Ödön, „a csecsemők megmentője”

Dr. CELLER Tibor

A gyermekgyógyászat önállósodása óta a magyar gyermekorvosok nemzetközileg is jelentős szerepet játszottak a szakma fejlesztésében.Tovább »

Minden kutató a saját szakterületét tartja a legszebbnek

Mihályi Katalin, Magyar Szó

Az Arany János Fiatal Kutatói Díjjal kitüntetett dr. Dudás Attila azt vallja, a tudománnyal való foglalkozás életformát jelentTovább »

Elhunyt Dr. Körmendi Ferenc

MUHI Béla

Tragikus hirtelenséggel zentai otthonában 2013. május 18-án életének 73-ik évében elhunyt Dr. Körmendi Ferenc atomfizikus, nyugalmazott egyetemi tanár.Tovább »

Szentágothai János

Szentágothai János a 20. század legsikeresebb magyar kutatója, tudományirányítója, közéleti embere volt - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a tudós születésének századik évfordulója alkalmábólTovább »

Psalmus Humanus

Szent-Györgyi Albert verseTovább »

Ettore Majorana

MUHI Béla

Kivételes tehetségű olasz elméleti fizikus, egyetemi tanár. A relativitáselmélet, a kvantumfizika, az elemi részecskék fizikája terén ért el jelentős eredményeket…Tovább »

Szent-Györgyi Albert élete és munkássága

MUHI Béla

A C-vitamint és a P-vitamint izolálta, és jelentős szerepet játszott az úgynevezett citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságáért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.Tovább »

David Livingstone-ról másként

MUZSLAI Izabella

David Livingstone neve a világ legnagyobb tudósainak sorában áll. Megszoktuk, hogy kutatóként emlegetjük, pedig ő misszionáriusnak vallotta magát.Tovább »

Ernest Rutherford

MUHI Béla

Az idei 2011-es év az Atommag Nemzetközi Éve. Száz évvel ezelőtt, 1911-ben Ernest Rutherford felfedezte az atommagot. Ezzel kezdetét vette a nukleáris fizika, mely elvezetett bennünket a nukleáris energiatermeléshez…Tovább »

Polihisztor vagy garabonciás

WILHELM Józef

A híres polihisztor, Herman Ottó bebarangolta Nyugat-Bácska vidékét. Nyugtalan természete ezen a vidéken is sok ismerettel gazdagodott.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor