Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

95. szám - 2012. június 01.

X. GENIUS konferencia

Galvanoplasztika, lépegető gép, nyelvészeti kutatások

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2012. május 26-án tizedik alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének egyik legrangosabb rendezvénye, a GENIUS konferencia.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A tehetséges, kutató diákok verseny jellegű tanév végi seregszemléje ezúttal is igen színvonalasnak bizonyult. A fiatalok olyan szakmunkákkal és eszközökkel jelentkeztek a rendezvényre, amelyekkel bemutatták kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. Mintegy száztíz diák szerepelt tíz szekcióban, a szakbizottság harminctagú volt.

A műszaki tudományok témakörében többek között az elektromobil, Csebishev lépegető gépe, a raketoplán, az elektromos sövényvágó, különböző gőzgép modellek szerepeltek, fizikából meg a plazmahangszóró, illetve a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatások kritikai elemzése volt különösen érdekes, továbbá szerepelt néhány gondolatébresztő csillagászati téma is. Bábinszki Szabolcs, Barna Csaba, Tóth Valentin, Huzsvár Tamás tanulók a magyarkanizsai szakiskolából, Horváth Tamás a Zentai Gimnáziumból, valamint a vendéglátó iskolából Szűcs Attila kapott első díjat.

Kémia szekcióban első díjasok Rozsnyik Szabolcs, Pósa Vivien, Bajcsi Áron és Tóth Szabolcs a zentai Bolyai Gimnáziumból, illetve Olajos Teodóra az újvidéki egészségügyi iskolából. Kutatási témáik: pamuttextília impregnálása karbamid gyantával, Belouszov-Zsabotyinszkij-reakciók, térhálós polimer lebontása és újrahasznosítása, műanyagok oldása és ragasztása, galvanoplasztika.

Az orvostudományi szekcióból is kiemelünk néhány kutatási témát: a pajzsmirigy vizsgálata, abortus arteficialis, albinizmus, a serdülők étkezése és fizikai aktivitása, a szem genetikája stb. A zentai egészségügyi iskola népes versenycsapatának tagjai, Rakić Andrijana és Isma Jovan lettek a legeredményesebbek.

Lengyel Boglárka és Kormányos Gergő (Zentai Gimnázium) egy gombabetegséggel kapcsolatos kutatómunkával, Balogh Emőke madártani vizsgálattal (vendéglátó iskola), valamint Csuvik Oszkár (zentai egészségügyi iskola) voltak a legjobbak a biológia szekcióban.

A szabadkai Politechnikai Iskolából Fehérvári Csilla és Fehér Lilla (Ilyen is volt Szabadka!), illetve a zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Szakközépiskolából Holpert Edina (A bezdáni színházi élet az 1950-es évektől 1990-es évekig) első díjasok lettek a helytörténeti témakörben. Történelem és propaganda a XX. századi magyarországi bélyegeken című szakmunkájával Ternovácz Adél (újvidéki gimnázium) fölényesen nyert a történelmi szekcióban, továbbá iskolatársai, Papp Adrianna és B. Varga Emese egy-egy nyelvészeti tanulmánnyal ugyancsak első díjasok lettek.

A pszichológia szekcióban legjobbak lettek Fleisz Lili és Fényszárosi Éva a Zentai Gimnáziumból, valamint Velemirov Kristina a zentai Egészségügyi Középiskolából (Down-szindrómás gyerekek társadalmi integrációjának, illetve az iskolai agressziónak a vizsgálata).

Szeszták Emese (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta) Erőszak a mai világban című szakmunkájával győzött a szociológia szekcióban.

A legjobb informatikai szakmunka Kopasz Tamás és Körmöczi Andor (zentai Bolyai Gimnázium), illetve Tarján Tamás (újvidéki Svetozar Marković Gimnázium) nevéhez fűződik.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója, Márton Dávid gyönyörű természetfotóival lett első díjas.

A konferencia külön szekciójaként szerepelt az V. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság, ahol közgazdasági témák szerepeltek. Két csapat, Szögi Henrietta és Bene Boglárka, illetve Bollók Bernadett és Szöllősi Imre (zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola) teljesítményére adott legtöbb pontot a versenybizottság.

A GENIUS konferenciák célja immár tíz éve a tehetségek felkutatása és támogatása, a tehetségnevelés serkentése. Az évtizedes munka során bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni, és mindenképpen megérdemlik a magasabb szintű társadalmi segítséget. Sok egykori versenyző ma már rangos szakember idehaza vagy külföldön, közöttük van olyan is, aki most zsűritagként szerepelt a konferencián.

Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője, a konferenciasorozat állandó főszervezője kiemelte a mentorok, a felkészítő tanárok áldásos tevékenységét, a zsűritagok lelkiismeretes munkáját, és megköszönte a támogatók, az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a vajdasági Tartományi Végrehajtó Tanács segítségét. Ajándékkönyvekről ezúttal is a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott, továbbá számítógépekhez való tartozékokat is lehetett nyerni.

Mindegyik diák és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet kaptak. A legjobb helyezést elért tanulók lehetőséget kapnak a rangos hazai és nemzetközi versenyeken, diáktáborokban való részvételre.

A diákverseny hivatalos eredménye megtekinthető itt.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor