Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

Történelem

Egyházaink vívódása az 1848–49-es forradalom idején

Szabó Judit, történész

Általános forrongást, a népek zajongó háborgását észleljük Európa-szerte 1848 tavaszán – „a népek tavaszán”.Tovább »

A történelmi „Szívföld vagy Magterület” elmélet visszhangja napjainkban

WILHELM Józef

A 19. század végére egyre jobban tudatosult egyes politikai, katonai vezetők, geográfusok körében, hogy a földrajzi tényezőknek fontos szerepe van a mindenkori világpolitika alakulásában, egy-egy ország hatalmi (birodalmi) ambícióinak megvalósításában vagy fenntartásában.Tovább »

A parfümök története

Dr. CELLER Tibor

Az első európai, alkohol bázisú parfüm a hagyomány szerint Károly Róbert magyar király lengyel felesége, Erzsébet királyné parancsára készültTovább »

A háborúzást befolyásoló körülmények

WILHELM Józef

Nem tudjuk, és soha nem is fogjuk megtudni, hogy hol tarthatna az emberiség technikai-tudományos, kulturális és erkölcsi fejlettség szempontjából, ha nem lennének háborúk, viszálykodások, konfliktusok.Tovább »

A Katolikus Egyház szerepe a magyar államalapítás korában

Szabó Judit, történész

A X. század a kereszténység megerősödésének kora Közép-Európa keleti részében. Ekkortájt a nyugat-európai államoknak igen komoly problémával kellett szembenéznie: hogyan bánjon az újonnan letelepedett népekkel?Tovább »

Sirmium – Pannónia Rómája

Szabó Judit, történész

A terjeszkedő római birodalom hódító háborúi során fokozatosan az egész Pannóniát kezébe kaparintotta. Ez a terület mintegy ötszáz esztendőn keresztül maradt a római légiók kezén.Tovább »

A tárgyalási módszerek változása a világpolitikában

WILHELM Józef

A XXI. század kezdetétől egyre drámaiabb módon tolódnak el a hatalmi koordináták a világpolitika mezejénTovább »

Históriai ínyencségek

Dr. CELLER Tibor

Ezek az érdekes, szórakoztató és sokszor egyszersmind tanulságos történetek az időszerűség fojtogató görcse nélkül kalauzolnak el bennünket a régmúlt színes világába, a történeti ritkaságok kincsestárába…Tovább »

Szikkim amerikai királynéja

Dr. CELLER Tibor

Palden Thondup, az akkor már özvegy koronaherceg 36 éves korában, egy darzsilingi szállodában véletlenül találkozott az akkor 19 éves amerikai diáklánnyal, Hope Cooke-al (1940). Szerelem volt ez az első látásra…Tovább »

A Nyugat alkonya

SÁFRÁNY Attila

Több mint kétezer éven át uralta a görög és az európai gondolkodást a ráció meghatározta látásmód, semmi sem tart azonban örökké, a XIX-XX század fordulójára kimerítette erőforrásait ez a görögökkel útjára indított és az európaiak által megújított világlátás, nem rendelkezett többé olyan háttértartalékokkal, amelyekre építkezve új, lelkesítő eszméket hozhatott volna elő magából.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor