Tudta-e?
...hogy az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört?

Történelem

Történelmi járványok és fölkavart politikai iszap

WILHELM Józef

Évezredek óta léteznek járványok, pontosabban azóta, amióta az emberek letelepedtek és összezsúfolódtak a háziasított állataikkal.Tovább »

Szeszélyes járványok a történelemben

WILHELM Józef

A XX. század utolsó évtizedben egyes betegségek előfordulása, elsősorban a fogyasztói társadalmak fejlett országaiban élő lakosok körében jelentősen megnőtt. Ezeket civilizációs betegségeknek nevezzük, amelyek a mai kor rohanó emberét sújtják.Tovább »

A felemelő szeretet

Szabó Judit, történész

Négy évvel ezelőtt, 2016-ban ünnepeltük Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulóját. Életének legismertebb epizódja, amikor kemény, csikorgó hidegben, késő este, járőrszolgálatból hazatérőben, a város kapujában didergő koldussal találkozott.Tovább »

A mirigyesek közül sokat elfogattak, mások megszöktek

WILHELM Józef

A 19. század második évtizedében egy új, világméretű járvány kelt életre, amely 1831-ben Magyarországon is pusztított, és amelyben, az év augusztus 22-én Kazinczy Ferenc is elhunyt. A nép e betegséget mirigyként emlegette, az orvosok Indiai Cholera nevű ragályként jegyezték le a nevét.Tovább »

Járványok idején keletkezett babonák

WILHELM Józef

Régebben, amikor pusztító járványok ütötték föl a fejüket, a tehetetlenség, a düh hatására az emberek bűnbakot kerestek, ha nem lelték meg a ragály terjedésének valódi okát.Tovább »

A magyar szabadságharcosok törökországi emlékhelyei

Szabó Judit, történész

Nekünk, magyaroknak Törökország nevének említésekor minden bizonnyal először a történelem jut eszünkbe, hiszen a magyar-török kapcsolatok a messzi távolban gyökereznek. Közös múltunk fennmaradt tárgyi emlékeit mindkét országban kölcsönös tisztelet övezi.Tovább »

„Uram, segíts békében meghalni” - hogyan élték meg a pestist a középkor emberei?

WILHELM Józef

A COVID hírekkel való bombázás a tavalyi év vége óta folyamatos. Mind a mai napig a vezető hírek közé tartoznak a vírussal kapcsolatos legfrissebb adatok.Tovább »

A szélsőséges időjárás és a középkori pestisjárvány közötti kölcsönhatás

WILHELM Józef

A 14. század közepén, Európában hirtelen furcsa betegség sújtotta az embereket: lázuk támadt, sötét foltok keletkeztek a bőrön, a testükön különös dudorok alakultak ki, és nem sokkal később – ahogy a tünetek megjelentek – meghaltak a betegek, egymás után, egyre tömegesebben.Tovább »

A D-nap

Szabó Judit, történész

Az Overlord hadművelet, a szövetségesek normandiai partraszállása pontosan 1944. június 6-án éjfél után 15 perccel kezdődött, annak a napnak első órájában, melyet azóta D-napként (D-Day) ismer a világ.Tovább »

Manipuláció az ókori „pokol kapujában”

WILHELM Józef

A Földön mindig léteztek titokzatos helyek, amelyek az egyszerű szemlélődők számára a csodával határosak. Például ma is létezik egy hely a Kara-kum sivatag közepén, Türkmenisztánban, amit a pokol kapujaként emlegetnek a médiában.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor