Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

Történelem

A jobbágy, akiből majdnem pápa lett

Szabó Judit, történész

Ötszáz éve hunyt el Bakócz Tamás esztergomi érsek, bíboros, az egyetlen magyar egyházi személy, akinek valaha esélye nyílt a pápai trón elfoglalására.Tovább »

Történelmi járványok és fölkavart politikai iszap

WILHELM Józef

Évezredek óta léteznek járványok, pontosabban azóta, amióta az emberek letelepedtek és összezsúfolódtak a háziasított állataikkal.Tovább »

Szeszélyes járványok a történelemben

WILHELM Józef

A XX. század utolsó évtizedben egyes betegségek előfordulása, elsősorban a fogyasztói társadalmak fejlett országaiban élő lakosok körében jelentősen megnőtt. Ezeket civilizációs betegségeknek nevezzük, amelyek a mai kor rohanó emberét sújtják.Tovább »

A felemelő szeretet

Szabó Judit, történész

Négy évvel ezelőtt, 2016-ban ünnepeltük Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulóját. Életének legismertebb epizódja, amikor kemény, csikorgó hidegben, késő este, járőrszolgálatból hazatérőben, a város kapujában didergő koldussal találkozott.Tovább »

A mirigyesek közül sokat elfogattak, mások megszöktek

WILHELM Józef

A 19. század második évtizedében egy új, világméretű járvány kelt életre, amely 1831-ben Magyarországon is pusztított, és amelyben, az év augusztus 22-én Kazinczy Ferenc is elhunyt. A nép e betegséget mirigyként emlegette, az orvosok Indiai Cholera nevű ragályként jegyezték le a nevét.Tovább »

Járványok idején keletkezett babonák

WILHELM Józef

Régebben, amikor pusztító járványok ütötték föl a fejüket, a tehetetlenség, a düh hatására az emberek bűnbakot kerestek, ha nem lelték meg a ragály terjedésének valódi okát.Tovább »

A magyar szabadságharcosok törökországi emlékhelyei

Szabó Judit, történész

Nekünk, magyaroknak Törökország nevének említésekor minden bizonnyal először a történelem jut eszünkbe, hiszen a magyar-török kapcsolatok a messzi távolban gyökereznek. Közös múltunk fennmaradt tárgyi emlékeit mindkét országban kölcsönös tisztelet övezi.Tovább »

„Uram, segíts békében meghalni” - hogyan élték meg a pestist a középkor emberei?

WILHELM Józef

A COVID hírekkel való bombázás a tavalyi év vége óta folyamatos. Mind a mai napig a vezető hírek közé tartoznak a vírussal kapcsolatos legfrissebb adatok.Tovább »

A szélsőséges időjárás és a középkori pestisjárvány közötti kölcsönhatás

WILHELM Józef

A 14. század közepén, Európában hirtelen furcsa betegség sújtotta az embereket: lázuk támadt, sötét foltok keletkeztek a bőrön, a testükön különös dudorok alakultak ki, és nem sokkal később – ahogy a tünetek megjelentek – meghaltak a betegek, egymás után, egyre tömegesebben.Tovább »

A D-nap

Szabó Judit, történész

Az Overlord hadművelet, a szövetségesek normandiai partraszállása pontosan 1944. június 6-án éjfél után 15 perccel kezdődött, annak a napnak első órájában, melyet azóta D-napként (D-Day) ismer a világ.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor