Tudta-e?
Hogy melyik a legrégibb magyar nyelvemlékünk ? A HALOTTI BESZÉD ÉS KÖNYÖRGÉS, 1200 körül keletkezett. Ez az elsõ olyan magyar nyelvű írás, mely komoly irodalmi érték is. A BESZÉD szabad, a KÖNYÖRGÉS szó szerinti fordítás latinból; összesen 274, az ismétlõdõ szavakat csak egyszer számítva 190 szóból áll.

72. szám - 2009. október 1.

Földrajz

Az Iguazu vízfüggönye

Ha a világ csodáiról beszélünk, bizony hajlamosak vagyunk méltatlanul háttérbe szorítani Dél-Amerika szépségeit. Vagy, esetleg kevésbé ismerjük őket?
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

Ha valaki arra kérne minket soroljunk fel néhány vízesést, minden bizonnyal a Niagarával kezdenénk a sort, de valyon az Iguazut megemlítenénk-e?


A zöld pont helyzete: 25°41′43″ déli szélesség, valamint 54°26′12″ nyugat hosszúság

Iguazu, a „nagy víz”

Az Iguazu-vízesés két állam határán található és egy érintetlen őserdei ökoszisztéma részét képezi. A területet, melyre az argentín és a brazíl hatóság is felügyel az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Az Iguazu-zuhatag az azonos nevű folyón alakult ki, a torkolat közelében, nem messzire, ahol az a Paranába ömlik. A két folyam egyesülése pontosan arra a hármas határra esik, ahol Brazília, Argentína és Paraguay találkozik. Ettől a helytől kicsit északabbra épült meg a világ egyik legnagyobb vízierőműve, az Itaipu, melyen Brazília és Paraguay osztozik. 1991-ben nyitották meg és 2008-ban rekord 94,68 billió kilowatt (kWh) áramot termelt óránként. Ezzel Paraguay összes áramigényének 90%-át, Brazíliának pedig 19%-át biztosította.

Núñez Cabeza (1490-1558)Az emléktáblán jól látható a spanyol felfedező, Cabeza neve, aki első európaiként érkezett erre a vidékreMikor Álvaro Núñez Cabeza de Vaca spanyol kutató 1541-ben első európaiként erre a vidékre tévedt az itt élő barátságosnak nem mondható őslakosok arról próbálták őt meggyőzni, hogy amit látott, az nem más, mint Iguazu. A vízesés elnevezése tökéletesen fedi a valóságot, hiszen a guaraník nyelvén egyszerűen csak „nagy vizet” jelent. Bizony, látva az iszonyú mennyiségű víztömeget és hallva fülsüketítő robaját aligha jut bárkinek is eszébe megkérdőjelezni ezt az állítást. Az ember már a dübörgés alatt is laposra préselve érzi magát, hát még mekkora lehet a víz ereje?

Az „Ördög-torkában”

Az Iguazu folyó egy bazaltból és homokkőből álló sima brazíliai platóról fut lefelé, mikor a szélét jelző szakadékhoz érve átlagosan mintegy 64 m-es magasságból lezúdul a mélybe. A törést vulkáni tevékenység hozta létre. A vízesés szélessége 2,7 km és nem kevesebb, mint 275 kisebb-nagyobb zuhatag tarkítja. Legmagasabb közülük az Ördög-torkának nevezett (angolul: Garganta del Diablo vagy Devil`s Throat). A patkó alakú vízfüggöny 82 m magas, 150 m széles és 700 m hosszú. Életre szóló élmény lehet állni azon a bizonyos ponton, ahol az embert három felől, vagyis 260O-ban vízesés veszi körül. Fentről nézve a látványt fokozza a keletkező 30 m magas vízpára és a rajta átívelő lepkeszinű széles szivárvány. A vízesés Eleanor Rooseveltet, az USA volt első asszonyát is csodálatba ejette. Akkora hatással volt rá a látvány, hogy fesóhajtott: „Én szegény kis Niagarám!”

Az Ördög-torkának látványa magáért beszél
A terület ideális kirándulóhely, könnyen megközelíthető és jól bejárható. Az idelátogatók könnyedén kiválaszthatják a bő kínálatból számukra legmegfelelőbb megoldást. Izgalmas kirándulásnak ígérkezhet például egy hajókázás egyenesen az „Ördög torkába”, az argentín oldalon kisvasút áll a komótosabb látogatók rendelkezésére, helikopter bérelhető, de mivel a Latin-amerikaiak igazi vendégszerető emberek a szokásos repülőjáratok pilótái is szivesen kedveskednek utasaiknak azzal, hogy lejebb ereszkednek és köröznek egyet, kettőt a vízesés felett. A legtöbb élménnyel mégis a legbátrabb turisták térnek haza. Ők bizony nem sajnálják az időt és a fáradtságot s gyalog indulnak útnak. Jól jön ilyenkor a kényelmes, vízhatlan lábbeli és az esőkabát, hiszen a vizes kirándulások nem úszhatóak meg szárazon.


Légi fotó a vízesésről. A képen látható az alsó- (balról) és a felső (jobbról) gyalogos terasz is


A vízesés csónakból nézve

Létezik egy felső (Circuito Superior) és egy alsó (Circuito Inferior) körút. Érdemes mindkettőt bejárni, hiszen egészen más látvány kínálkozik felülről és alulról nézve. (A vízesés 2/3-a Argentína területét képezi, Brazíliának csak a maradék 1/3 áll a tulajdonában.) A felső az argentín oldalhoz tartozik. Ez egy terasz szerű ösvény, mely egészen az Ördög torkának széléhez vezet. Bár a felső útvonal közelebb enged a szakadékhoz, az alsó ösvényt bejárva több vízesést van alkalmunk látni s közvetlenül a vízfüggöny aljának közelében csodálhatjuk meg őket. Ez a hosszabbik (900 m) útvonal és kétségkívül a vizesebbik is. Mivel a terület éghajlati sajátosságaihoz is alkalmazkodnunk kell, figyelembe kell vennünk, hogy a legkellemesebb látogatásra márciustólt augusztusig nyílik lehetőségünk. Ekkor mérséklődik a csapadék és a tiszta levegő szebb látványt engedélyez. Decembertől februárig a vízesés a nagy esőzések miatt a legvadabb arcát mutatja (12 750 m3/s) s könnyen megesik, hogy a nem biztonságos útvonalak le vannak zárva.

A környék a zuhatagokon kívül mással is büszkélkedhet. Említettük már az Itaipu gátat, melynek hatalmas méretei mellett az ember „hangyává változik”. A monstrum kétségkívül a modern építészet egyik remekműve, míg a múltból itt maradt romok, miket egykoron a misszionárius jezsuiták építettek titokzatosságukkal csalogatják az idelátogatókat. (Látták már A misszió című filmet Robert De Niro, Jeremy Irons és Aidan Quinn főszereplésével?)

Mesevilág

Bizony, régen sokkal vadabb volt ez a környék. Az itt élő guaraní törzs nem fogadta bizalmába az erre tévedő hősöket, de az istenek is nagyon kegyetlenek voltak. Történt egyszer, hogy Almighty Istenség felfigyelt egy gyönyörű leányzóra Naipire az egyik folyómenti falucskában. Szerelem volt ez első látásra s rögvest a lány szülei elé is állt, hogy megkérje kezét. Dalia legény volt, így hát a leány anyja és apja egyetértett abban, hogy ez a legjobb választás Naipi számára. Ő azonban hallani sem akart vőlegényéről, hiszen halálosan szerették egymást Tarobával, az egyszerű földi halandóval. Az ifjú pár nem késlekedett, még az éj leple alatt kenuba szálltak s megszöktek. Almighty azonban izgatottan várta a másnapot, amikor elveheti szerelmét, Naipit. Míg romantikus hangulatan ábrándozott a parton, arra lett figyelmes, hogy egy csónak csenden szeli a folyó vizét. Mikor meglátta, hogy szerelme és annak párja eveznek, éktelen féltékenység fogta el, haragra gerjedt és nem kegyelmezett. Előrántotta mágikus kardját és egy hatalmasat csapott vele a folyó medrére. Akkorát, hogy az menten ketté hasadt. A fiatalpárt magával sodorta az ár, a mélybe rántotta s ott mindketten elpusztultak. Ettől kezdve az Iguazu-vízesés szüntelenül zubog alá megállás nélkül.


Meglátogatta már a vidéket? A mozirajongók több alkotásból is ismerhetik a tájat. Megjelenik a Godzilla (Matthew Broderick, Jean Reno) és a Holdkelte (Moonraker) 007-es Roger Moore-filmben is.

Vad kaland

A terület jó lehetőségeket kínál, hogy belessünk a dzsungel életébe. Gazdag növény- és állatvilágát tanulmányozni legalább akkora élmény, mint megcsodálni a vízesést. Sok védett fajjal dicsekedhet, 500 fajta madár, 80 fajta emlős és a hüllők, halak, rovarok, lepkék óriási számának nyújt menedéket a dzsungel. Ha csónakkal utazunk könnyen láthatunk teknősöket, vagy a Dél-Amerikában honos yacare kajmánt (Caiman yacare), a krokodilok (Crocodilia) rendjéhez és a aligátorfélék (Alligatoridae) családjához tartozó faj képviselőjét, amint ráérősen sütkérezik a parton.

Számunkra az egyik legérdekesebb állat lehet az őserdei kutya (Pteronura brasiliensis), ami házi kedvencként is szivesen eléldegél. A vadonban csoportosan vadászik főként a rágcsálókra és a madarakra feni a fogát. Átlagos testsúlya 7 kg, hossza pedig 70 cm.

Az óriásvidra a legnagyobb méretű vidrafajta. Akár 2,4 m-re is megnőhet és eléri a 25 kg-ot. Főként halat, teknőst és kis emlősöket fogyaszt.

A jaguár (Panthera onca) a négy nagymacska egyike. Társai még az oroszlán, a tigris és a leopárd. A jaguár iszonyúan erős, veszélyes és ügyes vadász. Ölési technikája is egyedi és szuperbiztos. Áldozatának a koponyájára mér csapást, célja az agy megsebzése. Gondolta volna, hogy az állat neve is kegyetlenségére utal? A „jaguara” a tupik (Brazília őslakosai) nyelvén „valódi vadállatot” jelent. A jaguár könnyen összekeverhető a leopárddal. Első ránézésre az különbözteti meg őket, hogy a leopárdot kisebb és tömörebb pöttyök borítják. Sajnos mindkettőjüket vadásszák értékes bundájukért.

A Dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) igen jámbor jószág. Nagyon félénk s ezért szivesen tartózkodik a sűrű bozótosban, vagy a vízben, ahol a halak megtisztogatják az élősködőktől. Csak alkonyat után merészkedik elő, főként levelet és gyümölcsöt eszik. Kinézése nagyon furcsa. Az orrszarvúkhoz ők állnak a legközelebb ma, s a földtörténet során, a harmadidőszaktól szinte egyáltalán nem változtak, egyike a legrégibb elmősöknek. Kinézésbeli hasonlóságot mutat a lóval, disznóval, lámával, de néha még a kutyával is. Az ember vadássza. Húsát megeszik (állítólag íze hasonlít a marhahúséra), vastag bőréből pedig ostort készítenek. Az embernél is nagyobb ellensége a jaguár.

Ha szerencsénk van és eléggé óvatosak vagyunk, az őserdőben találkozhatunk nagy jácintkék arákkal (Anodorhynchus hyacinthinus) is. Ez a földön élő legnagyobb testű papagályfaj, magassága eléri az 1m-t is. A párok szoros kötődésben élnek egymással. Veszélyeztetett állat, hiszen szép kobaltkék szine, okossága és jó alkalmazkodó képessége miatt a csempészek befogják őket és sok pénzért eladják. Sajnos annak ellenére, hogy szigorúan védett egyre gyakrabban találkozni velük magántulajdonban.

Az őserdei kutya feje a mackóéra hasonlít


Óriásvidra család
Jaguárfogak

Tapír


Jácintkék arapár
A dzsungel világa sok művészt sarkallt világsikerű művek megalkotására. Gondoljunk csak a Dzsungel könyvére, a Tarzanra vagy a vadászkalandokról szóló írásokra. Az Iguazú a nálunk kevésbé ismert Horacio Quiroga (1878-1937) uruguay-i születésű, de Argentínában élő író múzsája volt. Az őserdő nyúltotta az inspirációt a Történetek a dzsungelből című műve megírásához.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor