Tudta-e?
4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" kifejezés. (moon - hold) - mivel a babilóniak holdhónapot használtak

Természet

Szén-dioxidot lehel ki

Érdekes felfedezést tettek a tudósok: az Amazonas vizében élő baktériumok feldolgozzák a környező esőerdőkből a folyóba kerülő faszármazékokat, amelynek eredményeként a folyamóriás szén-dioxidot „lélegez ki”.Tovább »

Titokzatos körök a tenger fenekén

Rejtélyes kört találtak a tenger fenekén. A nem túl mély, mindössze 25 méteres víz fenekén közel két méter átmérőjű, titokzatos mintázatú kört fedeztek felTovább »

Az álcázás mesterei

Keresd meg az állatokat a képeken. Nem lesz egyszerű.Tovább »

Tűzesés a Yosemite parkban

A Kaliforniában található Yosemite National Park (Yosemite - indián eredetű szó, és grizzlyt jelent) geológiai érdekességek százait rejti.Tovább »

Közelebb jöttek a kullancsok

A sok csapadék kedvezhetett a kullancsoknak, és a hosszabb tél sem okozott gondot nekik: már a február-márciusi hidegekben aktivizálódtak.Tovább »

Jéggömbök a tengerparton

Több száz, vagy akár több ezer jéggömb is boríthatja a vízpartot. Hol szépen felsorakoznak egymás mellett, hol egymásra vannak halmozva. Méretük elérheti a futball-labdáét is.Tovább »

Csíkos jéghegyek

Igazi érdekesség a jéghegyek színe, mely nemcsak fehér, hanem a jég állapotától függően más és más színű lehet. Akár csíkos is.Tovább »

A neutrínók nyomában

MUHI Béla

A szubatomi részecskék között található neutrínót sok kutató „szellemrészecskének” titulálja. Különleges tulajdonságai révén több alkalommal is megtréfálta már a fizikusokat…Tovább »

Ez a 10 legintelligensebb kutyafajta

Stanley Coren, a neves kutyapszichológus eddigi praxisa során összeállítást készített a tíz legértelmesebb kutyafajtáról. Ha igazán intelligens négylábú társat szeretnél magad mellé, akkor érdemes az alábbi listából választanod!Tovább »

A világ legmagasabb vízesése

A víz ezer méter magasról, egy fennsíkról, több ágban zúdul alá. Ez az Angel-vízesés.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor