Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

99. szám - 2012. október 01.

Kutatók Éjszakája Újvidéken

A Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvény a tudomány és a tudományokkal foglalkozók fesztiválszerű bemutatkozása. Pénteken, 2012. szeptember 28-án éjjel Újvidék főterén nagy volt a zsongás…
MUHI Béla | a szerző cikkei

Plakátok, színes transzparensek, szórólapok hívták fel a járókelők figyelmét a közelgő rendezvényre, a médiában is napokon keresztül ment a reklám: Kutatók Éjszakája!
Európában az idén hetedik alkalommal rendezték meg azt az egyre népszerűbbé váló fesztivált. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája Szerbiában is kedvet csinált a tudósoknak, egyetemi tanároknak és diákoknak, hogy „tudományt játszanak”.

Lassan nálunk is hagyományossá válik a tudomány népszerűsítésének ez a módja. A Kutatók Éjszakája Újvidéken Flörtölj érdeklődve szlogennel lett beharangozva. A nemzetközileg elfogadott elv szerint, hogy minden év szeptember negyedik péntekén legyen a fesztivál, ezúttal 28-án 17 és 24 óra között zajlottak az események Újvidék központjában, a Szabadság téren. Az emelvényeken, a sátrak alatt, az asztaloknál egyetemi hallgatók, kutatók, egyetemi tanárok szorgoskodtak, tudományos kísérletekkel, játékos fejtörőkkel, gondolkodtató játékokkal szórakoztattak, no meg tanítottak, magyaráztak, meghökkentettek, ámulatba ejtettek… Ezúttal nem unalmas előadások, nyakatekert elmélkedések, számítgatások voltak programon! A kutatókat és életpályájukat, a tudományos módszereket és eredményeket a járókelők, elsősorban a fiatalok számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatták be rengeteg játékkal, látványos bemutatóval, türelmes magyarázattal.

Elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat szólítja meg ez a rendezvény, gondolva a tudományos utánpótlás nevelésére. De rengeteg kisgyereket is elhoztak a szüleik, hogy ragadjon rájuk valami abból a csodálatos élményből, amiben itt részük lehetett. Mert a kutatók köztünk élnek, olyanok, mint mi vagyunk, és nem valami csodabogarak – legfeljebb sokkal kíváncsibbak, kitartóbbak és szorgalmasabbak. A Kutatók Éjszakája a tudományos karrier vonzerejét szeretné növelni. Egyúttal alkalom adódik a kutatók munkájának a megismerésére, nagyobb megbecsülésére is. Engedjük közelebb magunkhoz a tudományt, ismerjük meg a kutatókat – és máris tájékozottabbak, okosabbak lehetünk! Ezen az éjszakán nemcsak játszani lehetett a tudományt, hanem átérezhettük, hogy tanulni jó, tanulni érdemes, megérteni a dolgokat felettébb kellemes érzés. Ebben segítettek azok az egyetemisták és kutatók, akik az idén is közénk vegyülnek a téren, a csillagos ég, a mosolygó telihold alatt.

A színes forgatag bezsongta a nagyváros főterét. A vegyészek színes és büdös gőzöket eregettek, lombikokban „varázsoltak”, a fizikusok poharakkal muzsikáltak, súlyokkal egyensúlyoztak, optikai látványosságokkal kápráztattak (no meg vörös parókában csalogattak), a csillagászok planetáriumot varázsoltak a térre egy felfújt fekete félgömbbel…
Az est végén harsány és sziporkázó tűzijáték jelezte az éjfélt, a rendezvény záróráját.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor