Tudta-e?
A nemzetközi kereskedelemben a kávé értékben kifejezett éves forgalmát csak az olaj előzi meg.

99. szám - 2012. október 01.

Rendezvény

Gazdag program az Újvidéki Vásáron

Az Újvidéki Vásár őszi idénye a LORIST-tal, vagyis a vadászati, halászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítással kezdődött 2012. szeptember 25-én.
MUHI Béla | a szerző cikkei

Az Újvidéki Vásár a látogatókat szeptember 25. és 30. között egyszerre több rangos rendezvénnyel várta. A LORIST elnevezésű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítást ezúttal 45. alkalommal rendezték meg. Miloš Vučević, Újvidék polgármesterének szavai szerint ennek a rangos nemzetközi rendezvénynek ezúttal mintegy félszáz szerbiai és szlovéniai kiállítója volt, és még további nemzetközi jellegű cégek mutatkoztak be. A halászati, horgászati, vadászati célokat szolgáló eszközök, felszerelések, ruházati cikkek stb. igencsak felkeltették a látogatók érdeklődését. Ezúttal is a legtöbben a vadászfegyvereket és a vadásztrófeákat bemutató standok mellett gyülekeztek. Nagy érdeklődés kísérte a néhai Tito elnök vadásztrófeáit bemutató részleget is.

A LORIST-tal párhuzamosan került sor a 19. Nemzetközi Kertészeti Kiállításra. Az Újvidéki Vásáron második alakalommal volt megtekinthető az erdőgazdálkodási kiállítás. Ennek társszervezője a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat volt. Goran Vasić, a vásár igazgatója elmondta, hogy a rendezvény keretében a Vajdaság Erdői Közvállalat együttműködési szerződést írt alá Dániával, aminek értelmében skandináv vadászok érkeznek majd a tartomány erdeibe.

Ugyancsak ebben a terminusban került sor a 45. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításra. Igen gazdag és látványos bemutatót tartottak a hazai és a környékbeli országokból érkezett turisztikai vállalatok és szervezetek. Nemcsak a téli programkínálat, hanem már a jövő nyári desztinációk is tervbe vannak véve. Az Újvidéki Vásár impozáns épületében, az úgynevezett Master központban szeptember 29-én megrendezték a 4. nemzetközi konferenciát az ökoturizmus témaköréből. Ezúttal a Duna-menti régió potenciális turisztikai fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak, 16 referátum hangzott el ebben a témakörben.

A lovak és a lovassportok sem marathattak ki az őszi nemzetközi vásár témaköréből. A 3. HorseVille Lovassport Kiállítás szeptember 27-étől szeptember 30-áig várta a látogatókat. A lovakat nemcsak megnézni és megsimogatni lehetett, hanem a kisebbek pónilovakon lovagolhattak, lószerszámokat, kocsikat is lehetett látni. A régi mesterségek művelői itt is bőségesen kínálták portékáikat. Lovaglásban és fogathajtásban versenyt is rendeztek.

A rendezvényekkel kapcsolatos sajtóértekezleten Miroslav Vasin, tartományi gazdasági és foglalkoztatásügyi titkár kiemelte, hogy a tartományi kormány a kiállításokon való részvétel támogatását igen fontosnak tartja, hiszen itt alkalom adódik a vajdasági vállalatok, vállalkozások bemutatkozására. Sor kerülhet a nemzetközi kapcsolatok felvételére, kiépítésére is. Szerinte az idei őszi vásári rendezvényeken összesen mintegy 400 kiállító vett részt itthonról és külföldről egyaránt.

Az év végéig még sor kerül itt az autó- és energetikai kiállításra, valamint az aranyműves szemlére.

Az itt közölt felvételeket a cikk szerzője készítette a turisztikai kiállításon, az ökokonferencián és a lovasbemutatón.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor