Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

77. szám - 2010. március 1.

BOEING - AIRBUS

Trónfosztás az égbolton

Ismét a Boeing veheti át a vezető piaci pozíciót az utasszállító repülőgépek szektorában
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

Évek óta folyik a párharc a világ két legnagyobb utas- és teherszállító repülőgépgyára között. Az amerikai Boeing egyeduralmát az európai vetélytársa, az S.A.S. Airbus a kilencvenes években szakította meg, majd 2005-ben átvette a vezető piaci pozíciót, és folyamatosan tartani is tudta első helyét. A két repülőgépgyártó nagy versengése közepette a Boeinget gyakran érte az a vád, hogy nem lép fel elég agresszívan az Airbus ellen.

Most az Airbus lekörözésére készül a Boeing, és már az idén szeretné letaszítani a trónról az európai riválist. A Financial Times gazdasági szaklapban közölt elemzés szerint a Boeing stratégiája, hogy a piaci részesedés növelése helyett arra koncentrál, hogy drágábban és így nagyobb nyereséggel adja el a gépeit. Az amerikai repülőgépgyár vezetőségének optimista nézeteit az is alátámasztja, hogy hamarosan megkezdődik a 787 Dreamliner modell kiszállítása, és nagy az érdeklődés a 777-es és a 737-es modellek iránt is. Sikeres volt továbbá a repülőgépcsalád új tagjának, a 747-8-as sorszámú légi jármű teherszállító változatának első próbaútja is.

Mindezeket figyelembe véve a Boeing az eladásokat tekintve hamarosan megelőzheti az Airbust. Terveik szerint 2013-ban és 2014-ben lesz az igazi nagy áttörés, amikor jelentősen több gépet szándékoznak kiszállítani (a Boeing menedzserei ekkora várják a gazdasági válság enyhülését). Ugyanakkor a nagy rivális, az Airbus tavaly, a „krízisévben” több repülőgépet adott át megrendelőinek, mint korábban bármikor. A légiközlekedési ágazatot valaha ért legnagyobb válság közepette 498 gépet szállított le ügyfeleinek – 15-tel többet, mint 2008-ban, az eddigi rekordévben – míg a Boeing tavalyi mérlege 481 eladott repülőgép.

A Boeing céget William E. Boeing és George Conrad Westervelt alapította Seattle-ben, 1916. július 15-én. Még abban az évben a cég neve Pacific Aero Products-ra változott, 1917-ben pedig felvette a Boeing Airplane Company nevet. A gyár minden idők legsikeresebb modellje a 747-es, beceneve Jumbo Jet volt. A világ legismertebb repülőgépe 1970-ben állt szolgálatba a Pan American és a TWA légitársaságok színeiben. A Jumbo 37 évig tartotta a legnagyobb utaslétszám rekordját járatonként, amelyet az Airbus A380-asa döntött meg 2007-ben.

Az Airbus S.A.S. székhelye a franciaországi Toulouse városában van. A Boeing egyetlen igazi versenytársaként az 1990-es évek elején kezdett egy minden eddiginél nagyobb, több mint ötszáz férőhelyes gép tervezésébe. A vállalat vezetői a Boeing 747 ellenfelének, majd örökösének szánták az új óriást. Az A380 modell hatalmas sikert aratott. A világ legnagyobb légitársaságai sorra rendelték az új gépcsodákat, így 2005-ben az Airbus több repülőgépet adott el, mint vetélytársa, a Boeing. Az Airbus jelenleg 50 000 embert foglalkoztat négy európai országban, a repülőgépek gyártása Toulouse-ban és Hamburgban folyik.


A Boeing új modellje, a 787 Dreamliner...


...és legnagyobb vetélytársa, az Airbus A380-as
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor