Tudta-e?
Az első hálószövő pókok 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön.

77. szám - 2010. március 1.

Volterra

A Twilight-legenda és az etruszk hitvilág kapcsolata

“– Ott van, – mondta Alice hirtelen, miközben a hegy tetején lévő városra mutatott. [...] ... az ősi vörösesbarna falakat és tornyokat bámultam, ahogy kiemelkednek a hegyek közül... [...] A város gyönyörű volt. [...] – Volterra...” (Stephenie Meyer: New Moon)
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

1
[...] A város gyönyörű volt. [...] – Volterra...” (Stephenie Meyer: New Moon)


Volterra látképe a városházán lévő óratoronnyal

Volterra a titokzatos ősi városka a Colline-hegység 540 m magas fennsíkáról szemléli a napfényben fürdő toszkán tájat. Dél felől csupán néhány kilóméternyi távolságra tőle folyik a Cecina folyó s szép időben a város legmagasabb pontjáról ellátni egészen a Tirrén-tengerig.


Toszkána térképe. Piros nyíl jelzi Volterrat


Toszkána helyzete Olaszország térképén

A terület rendkívül kedvező helyzetének és életfeltételeinek köszönhetően ősidők óta lakott. A jól termő föld, a bányakincsek, az ásványokban gazdag források és persze a kiváló stratégiai helyzet biztosították az idetelepülőknek a jólétet. A terület először az etruszkok ideje alatt erősödött meg, bár az általuk létrehozott kultúra egy előzőre, a villanova-korszakra alapszik. Míves fémmunkákat készítettek, megmunkálták a vasat, ezüstöt, rezet, élénk kereskedelmet folyattak a szomszédos mediterrán népekkel s a tőlük ellesett technikákat, mesterfogásokat szivesen alkalmazták. Stílusuk így egyre kifinomultabb lett s az etruszk hatás még ma is érezhető Toszkánában. A településeket főként a természetes védelmet kínáló magaslatokra építették s várfallal vették körül. Birodalmuk a mai Itália középső térségeire terjedt ki s Etruria tizenkét legerősebb városa között szerepelt Velathri, azaz a mai Volterra is, ahol 25 000 lakos talált menedéket 116 hektárnyi területen.


Volterra térképe

A város egyik legősibb emléke a 7 km-nél is hosszabb védőfal ebből az időből származik, ugyanis az időszámításunk előtti 4. században épült meg. Bizony jó szolgálatot tettek a falak abban az időben, hiszen a településnek olyan erős ellenfelekkel kellett megvívnia, mint a virágzó Firenze és az egyre erősödő Róma. Bár Rómával jó kapcsolatokat ápoltak, mégis egyik nagy vereségét tőlük kellett elszenvedniük. A két évig tartó háborúban, minek i.e. 80-ban lett vége nem a megfelelő oldalon harcoltak. A győztes Sulla bosszúból, hogy nem őt támogatták, megfosztotta Volterra lakossait féltett polgárjoguktól s a kifosztott, feldúlt területet Rómához csatolta. A kegyetlen hadvezér azonban végül mégis engedett a kor ismert politikusának Cicerónak, aki fáradtságot nem ismerve küzdött a városért bízva abban, hogy tud segíteni ott élő befolyásos barátain. Ez után a terület újra virágzásnak indult. A második pun háborúban, melyet a rettegett karthágói hadvezér, Hannibál ellen vívtak Volterra fontos támogatást nyújtott Rómának, gabonával és a tengerészetben használt eszközökkel látta el. Később a barbár hordák támadásai és fosztogatásai jelentettek gondot a településnek s így egy ideig nem igazán hallatott magáról.

Az etruszkok mindennapjai

Ügyes, fürge és dolgos nép lévén virágzó gazdaságot hoztak létre. Fejlett volt a mezőgazdaság, a fakitermelés, a kereskedelem, a kerámiaipar. Híresek a fekete cserépdísztárgyakról, mit a mai napig sem tudunk pontosan, hogyan készítettek. Az alabástrom (a gipsznek legfehérebb, szinte áttetsző fajtája) megmunkálása rendkívül kifinomult volt, csodálatos szobrokat, dísztárgyakat készítettek belőle. A fémművességet is művészi szintre emelték, amit később a rómaiak is átvettek. Falvaikat főként agyagból, fából építették s mivel ezek az anyagok kevésbé ellenállnak az időjárás viszontagságainak, szélesen lelógó tetőkkel látták el. Az utcai szobák üzlethelyiségként működtek.


Volterra egyik szélesebb utcája

Az etruszkok idejekorán felismerték a várostervezés fontosságát s a mediterrán térség népeit illetően az elsők között voltak, kik előre kimérték utcáikat. A leginkább észak-dél irányba nyúló főutcák vagy háromszor szélesebbek voltak a többitől, míg a mellékutak csupán 5 m szélesek lehettek. Megóvandó otthonaikat épületeik előtt vízelvezető árkot ástak.

E nép mindennapjaiban meghatározó szerepet játszott a vallás. Hittek azoknak a természetfeletti lényeknek a létezésében, melyek váratlanul jelennek meg az emberek között s egyetlen pillanat alatt megváltoztatják az életüket. Legfőbb istenük a földistennő volt, akit Voltumnának neveztek. Ha elemezzük ezt a szót érdekes dologra figyelhetünk fel, mégpedig arra, hogy valahogyan benne rejtőzik a “volto”. Mint tudjuk, ez a kifejezés a velencei maszkokkal is kapcsolatban van. Olvashatunk róla, hogy az egyik fajtát “volto”-nak illetve “larva”-nak nevezik. Az előbbi kifejezés magyar megfelelője az arc, álarc, mig a másik szellemet jelent. Az említett etruszk városka neve is érdekes ebben a megvilágításban, ha tudjuk azt, hogy a “terra” latin szó magyar fordítása “föld”. Stepheny Meyer, a világhírűvé vált írónő tehát érdekes helyszínt talált a királyi vámpírcsalád, a Volturi otthonául. A film ide vonatkozó jeleneteit sajnos mégsem ebben a mesebeli városkában forgatták. Az utolsó pillanatban Montepulciano mellett döntöttek.


Montepulciano látképe

A montepulcianoi óratorony alatt lévő kapu alatt mentette meg Bella vámpír kedvesét. A bejárat szinte a rajongók zarándokhelyévé vált
.
“Bólintottam. – Palazzo dei Priori.
– Edward az óratorony alatt lesz, a tér északi oldalán. Van a jobb oldalán egy keskeny sikátor, annak az árnyékában fog meghúzódni. Magadra kell vonnod a figyelmét mielőtt még kilépne a napra.
Féktelenül bólogattam.” (Stephenie Meyer: New Moon)
Volterra nevezetességei

A misztikus város gyökerei egészen időszámításunk előtt 3000 évre nyúlik vissza s még ma sem kerítette hatalmába a korszerű rohanás. Belépve vörös falai közé, olyan érzésünk lehet, mintha a múltba toppannánk. A városfal, az Akropólisz és a bejárati kapuk etruszk időkröl mesélnek.


A legismertebb és talán legszebb bejárat a városba az Etruszk-kapu (Porta all'Arco).


Akropólisz


A Római Birodalom alatt az ókori színházzal, vagyis a Teatro di Vallebona-val, fürdőkkel és egy hatalmas vízhálózattal gazdagodott a város, míg a középkor nyomai inkább az épületek stílusában bújik meg. Ekkor épült a főtéren található palota, a Palazzo dei Priori (13. sz.), a legrégibb városháza Toszkánában. Homlokzata felett a jellegzetes harangtorony magasodik az ég felé. Volterra máig megőrízte középkori jellegét, a reneszánsznak sem sikerült lényeges hatást gyakorolnia rá, bár ekkor épült a Medichi család vára.


A Palazzo dei Priori

A Palazzo dei Priori egyik terme


Az óratorony és az épület jól látható jobb oldala, ahol a regény szerint Edward várja, hogy delet üssön az óra.


Kirándulásunk során érdemes meglátogatnunk a Dómot, megnéznünk az Etruszk Múzeum gazdag tárlatát és a Szépművészeti Múzeumot, ami a környékbeli festők munkáinak gyönyörű gyűjteménnyével büszkélkedik. A táj és a történelmi emlékek sok művészt rabul ejtettek, még Stendhalt is. A város szülöttjeként tartják számon a katolikus egyház második pápáját, Linus-t. Szent Péter őt választotta utódjául s a források szerint barátja is a Vatikán-dombon lelt örök nyughelyet, Péter közelében.

A Dóm belülről

Volterra madártávlatból. Jól látható a Dóm kupolája éa sárga óratorony is.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor