Tudta-e?
Ha valaki lassú, könnyen mondják rá: lusta mint a lajhár. Német tudósok kiderítették, a lajhár kevésbé lusta mint gondoljuk. Naponta átlagosan 9,6 órát alszik, ami nem számít soknak az állatvilágban, például a piton 18 órát pihen. A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

Pszichológia

Specifikus, tantárgy-specifikus kompetencia

BORI Mária

A generikus/tantárgy-független kompetenciák közül néhányról már szóltunk a korábbiakban, de ezek mellett, a szakirodalomban ún. tantárgy-specifikus kompetenciákról is szólnak.Tovább »

Generikus kompetencia fajták

BORI Mária

Ahhoz, hogy az élet bármelyik területén helyt tudjunk állni, bizonyos képességekre, készségekre, ismeretetekre, tudásra, jártasságokra, érzelmi hozzáállásra, beállítódottságra, attitűdre, akarati tényezőkre is szükségünk van.Tovább »

Kompetencia fajták

BORI Mária

A kompetencia, a mai modern korunk egyik kulcsszava lett. Ha a kompetencia fogalmát szeretnénk meghatározni, számos elmélettel, modellel találkozunk.Tovább »

Kompetencia

BORI Mária

Úgy tűnik, ennek a mai modern kornak egyik kulcsszava lett a „kompetencia” fogalma. Mondhatjuk azt is, hogy a népszerű fogalmak közé tartozik, mert lépten-nyomon találkozunk vele, az oktatásban, a munkakereséskor, munkapszichológiában, de a mindennapi életben is.Tovább »

A mindennapjaink része, a fegyelem

BORI Mária

Sokan vannak, akik a „fegyelem” szó hallatán fölhördülnek, rossz emlékek jutnak eszükbe, mert a tapasztalatukban, negatív érzelmek kötődnek hozzá.Tovább »

Megküzdési stratégiák fontossága

BORI Mária

Biztosan tudjuk, és általában el is fogadjuk, hogy életünk folyamán különböző típusú és súlyosságú nehézséggel találjuk magunkat szemben.Tovább »

Félelem az elmúlástól

Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

A halál nagy rejtély a számukra és az egyik legfontosabb fejlődési feladatunk a tehetetlenségtől és megsemmisüléstől érzett félelmünk leküzdése…Tovább »

A párkapcsolati dinamika

Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

A párkapcsolat alakulásának lehetséges útját követjük végig az egymásra találástól az optimális összerendeződésig…Tovább »

A boldogság keresése

BORI Mária

Azt állítják egyesek, hogy a boldogság, pontosabban annak keresése, az élet értelme.Tovább »

Mi történik a világgal - a szuperego meghibásodása

BORI Mária

Az utóbbi időben, mintha megsokszorozódtak volna a serdülők, de a felnőttek között is, a legmeredekebb társadalmilag el nem fogadható magatartásformák, úgy a tanintézményekben, mind az utcáinkon.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor