Tudta-e?
Hogy melyik a legrégibb magyar nyelvemlékünk ? A HALOTTI BESZÉD ÉS KÖNYÖRGÉS, 1200 körül keletkezett. Ez az elsõ olyan magyar nyelvű írás, mely komoly irodalmi érték is. A BESZÉD szabad, a KÖNYÖRGÉS szó szerinti fordítás latinból; összesen 274, az ismétlõdõ szavakat csak egyszer számítva 190 szóból áll.

Pszichológia

Az élet értelme

Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

Életminőségünk, egészségünk és jóllétünk alapja az élet értelmébe vetett bizalom. Ennek alapján találjuk meg valódi lényünknek megfelelő helyünket a világban és a társadalomban…Tovább »

A felejtés rejtelmei

BORI Mária

Ahogy múlnak az évek, mind gyakrabban és gyakrabban vagyunk kénytelenek szembesülni a felejtéssel.Tovább »

A kommunikáció személyessége

Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

A gondoskodás vágya akkor a legerősebb bennünk, ha biztonságban érezzük magunkat, szilárd talaj van a lábunk alatt, és így anélkül gyakorolhatjuk az empátiát, hogy túlságosan elmerülnénk a másik bajában…Tovább »

A boldogság titka

BORI Mária

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, az ENSZ, bizonyos időközökben a Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából, világjelentést készít, a világ 156 országának boldogsági szintjéről, a kérdőív a lakosság jólétéről és boldogsághoz fűzött kapcsolatáról szól.Tovább »

Felelősségvállalás

Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

Gyakran kritizáljuk a világot. Ehhez sok érvet fel tudunk sorolni: az ember elszemélytelenedett, kiirtja környezetét, másokon átgázolva csak a saját érdekeiért küzd, pénzsóvár szörnyeteggé vált… Mintegy kívülállóként állapítjuk meg és bíráljuk mindezt – nekünk semmi közünk nincs hozzá, viszont kénytelenek vagyunk ilyen tönkretett világban élni…Tovább »

Mindennapi kommunikációnk, a manipuláció

BORI Mária

Úgy tűnik, hogy a manipuláció, ez az igencsak „csúnya”, tisztességtelen dolognak számító jelenség, amely néha szándékosan, néha pedig teljesen önkéntelenül jelenik meg az emberi kapcsolatainkban, mindennapjaink része lett.Tovább »

Önfeladó kapcsolatok

Dr. SÁGI Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus

A társfüggőség, mint kóros jelenség ugyanúgy a modern társa¬dalom által kitermelt fogalom, mint az étkezési zavarok, a játékszenvedély, az internet-függőség vagy a kényszeres vásárlás…Tovább »

Mindennapunk, a közöny

BORI Mária

Úgy tűnik, életünk, és létezésünk számos területén uralkodó érzelemmé vált a közöny.Tovább »

A poszttraumás stressz zavar

Olyan zavarról van szó, amely az extrém, nagyon súlyos testi-lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichikai traumák következtében alakul ki. …Tovább »

Áldozati bárány a közösségben

A bűnbaklogika, miszerint egyvalaki haljon meg, hogy mások élhessenek, morálisan elfogadhatatlan, a gyakorlatban mégis működik. Nem is kell feltétlenül feláldozni a célpontot, gyilkosság helyett karaktergyilkosság, tettlegesség helyett az ellehetetlenítés eszközei sorakoznak…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor