Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

Kultúra

A kommunikáció történetének rövid áttekintése

WILHELM Józef

A kommunikáció kifejezést a latin communis szóból származtatják, ami magyarul közös jelentéssel bír. Ez arra utal, hogy egy közösségre, de legalább két résztvevőre vonatkozik a közlés tere. …Tovább »

Köztünk élő alkotók

Tóth Alisa a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének PhD hallgatója. Fiatal tehetség: grafikus művész-és tervező. A Forum Könyvkiadó gondozásában megjelenő "Tündértánc" című népmeséket tartalmazó könyv illusztrációiból nyílik kiállítása 2015. május 26-án a Tanulmányi és Információs Központ kávézójában.Tovább »

„Szárnyati Géza malacra” - Irodalmi és nem irodalmi kommunikáció

FÓRIS-FERENCZI Rita

A köznapi szövegek megértésekor kimunkált és begyakorolt olvasási műveletek nélkülözhetetlen alapjai az irodalmi kommunikáció későbbi tudatosításának…Tovább »

Egyház és média

Dr. SOMOGYI Alfréd, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológia Karának tanára

Média és egyház ügyben, a ránk gyakorolt hatások s azok elfogadása, vagy elviselése kérdésében a mi kezünkben van a döntés. Média-táplálékon élve nem leszünk jó egyháztagokká. De az egyház lelki táplálékaival élve lehetünk, sőt csak így lehetünk jó média-fogyasztókká: tudatos (fel)használókká…Tovább »

A haza emberei

KOVÁTS-NÉMETH Mária egyetemi magántanár

A haza emberének lenni egy közösség döntése nyomán önmagában felemelő. Mit jelent ez személyes életükben? Kik voltak az Önök példaképei? Kitől, milyen örökséget visznek tovább? Kitől kapták az indíttatást az elkötelezettségre?Tovább »

Hidat építeni Krisztussal

Dr. EGRESITS Ferenc pápai prelátus, a Hittudományi Főiskola tanára, Győr-bácsai plébános

Karácsonnyal és a Fiú megtestesülésével Isten hidat vert felénk emberek felé, új biztonságot teremtve. Jézus Krisztus hozzánk érkezett, üdvösséget, megváltást, beteljesedést, szentséget, áldást hozott. Az örömhír példa volt életére, tanítására és működésére…Tovább »

Egy egyház, amely nem egy vallásról szól

LUHOVIĆ Tímea

Napjaink egységesülő világában sajátos mintát és megoldási lehetőséget nyújt az amerikai unitárius univerzalizmus arra, hogy egy fedél alatt egymásra és önmagukra találhatnak a különböző életszemléletet követő egyének és közösségek…Tovább »

A zentai csata kortárs szemmel

Mándity Krisztina, művészettörténész, Városi Múzeum Zenta

A Művelődési Művészlabirintusban (Kulturno Umetnički Lavirint) június 21-én nyílt meg Tóth Alisa önálló tárlata.Tovább »

Menni, vagy nem lenni

WILHELM Józef

Egy kisfilm a vajdasági magyar fiatalok elvándorlásának a témáját boncolgatja igen finom érzékkel, a menni vagy maradni kérdésének érzelmi és észérvi ütköztetése által…Tovább »

Pedig bírom a verést

WILHELM Józef - Kovács Jolánka: Jajistenem – gyereknovellák (Kiadó: Sziveri János Művészeti Színpad, Muzsla, 2013.)

Naponta látom a sanyarú gyermeksorsokat, mégsem tudom elviselni…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor