Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

4. szám - 2007 június 25.

NYELVMŰVELŐ JEGYZET

Kérj látványtervet!

„Akarja látni, hogy átalakítás után üzlete, áruháza, esetleg otthona milyen benyomást kelt? A tervek birtokában elkészítjük Önnek a hely látványtervét!”
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László | a szerző cikkei

1
„Akarja látni, hogy átalakítás után üzlete, áruháza, esetleg otthona milyen benyomást kelt? A tervek birtokában elkészítjük Önnek a hely látványtervét!” „Ha már megálmodtad, milyen konyhát szeretnél, és jó lenne, ha, mondjuk, a családod is látná, ami a fejedben van, kérj látványtervet!” Efféle hirdetések csábítják az építkezőket arra, hogy különleges szolgáltatásként épülő objektumról vagy objektum-együttesről képi szimulációt készíttessenek. Megfelelő számítógépes programok segítségével hatásos, szép és precíz látványterveket lehet létrehozni. A szoftver többek között szórt fényeket is alkalmaz ahhoz, hogy az érdes anyagok is hatásosan kifejezésre jussanak. Áttetsző felületeken vagy tejüvegablakon átszűrődő fényt is szimulálni lehet. Ha különleges anyagtulajdonságot (pl. csiszolt, törtüveg felület, áttetsző függöny) szeretne kifejezésre juttatni az ember, ezt megteheti ún. árnyékoló használatával.

Ha a ma embere építtetni akar valamit, elmondja a tervezőknek az elképzeléseit, ők pedig a megbeszélés alapján elkészítik a megrendelő igényeinek megfelelő látványtervet. A látványterv adja az építtető számára a legtöbb információt a tervezett épületről, egyúttal segíti az előzetes elképzelések további finomítását, tehát dinamikusan módosítható, mindaddig, amíg nem sikerül elérni az elképzelések és a lehetőségek közötti összhangot.

Látványtervre más területeken is szükség lehet. Többek között az internetes megjelenítést szolgáló weboldal készítésekor is. A weboldal létrehozása általában a látványterv elkészítésével indul. A figyelem felkeltéséhez szorosan hozzátartozik a weboldal megjelenítésének módja. Olykor a statikus megjelenítés is elegendő, ha ritkán kell frissíteni az oldal adatait, más esetben viszont dinamikus oldalra van szükség, ha az adatok gyakran módosulnak. Nem elhanyagolható tényező, hogy meddig és milyen környezetben látja az érdeklődő a kínált szolgáltatásokat, információkat. A weboldalnak a kapott logók, grafikai elemek beillesztésével egyedi látványvilágot alakíthatnak ki készítői.

A látványterv szóban csupán az előtag és az utótag közötti képzettársítás szokatlan, egyébként beleilleszkedik a hasonló szerkezetű összetételek közé. Ilyen a tanterv, az óraterv, a haditerv, az ütemterv, üzemterv, az útiterv, a pályaterv stb. A tanterv a tanügyi szóhasználatban a tananyagot megszabó hivatalos utasításra vonatkozik. Az óraterv egyrészt a tantárgyaknak osztályok és óraszám szerinti elosztása, másrészt részletesebb óravázlat. A haditerv eredetileg a katonai nyelv szava, a hadműveletek végrehajtásának a tervét, illetve az ezt tartalmazó okmányt, vázlatot jelöli, a választékos köznyelvben jelentős társadalmi, politikai akció tervére utal, a tréfás vagy a bizalmas közlésben pedig valamely teendő vagy szándék végrehajtásának a tervére mondják. Az ütemterv szónak az üzemi szóhasználatban ’a feladatokat szakaszokra bontó munkaterv’ az értelme. Az üzemterv mezőgazdasági szakszó, a mezőgazdasági üzemnek egy évre szóló termelési és pénzügyi tervére vonatkoztatják. Az útiterv valamely utazás véghezvitelének a tervét jelenti a köznyelvben. A pályaterv műalkotásnak pályázatra szánt tervezetére utal.
Néha a tervet, tervezetet jelentő összetett szóban nincs is benne a terv főnév. Ilyen például a forgatókönyv, amely nemcsak a filmforgatásra vonatkozó utasításokat tartalmazó írásmű lehet, hanem nyilvános rendezvény menetét előíró tervezet is, vagy az akcióprogram, amely pártnak, mozgalomnak valamely időszak közvetlen feladatait meghatározó tervezete a politikai szóhasználatban.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor