Tudta-e?
Egy mobiltelefon 7-szer szennyezettebb felület, mint egy utcai korlát, de csak 2-szer több baktérium van rajta, mint egy billentyűzeten.

18. szám - 2007. október 1.

A művész és feltaláló

Leonardo da Vinci

A középkori reneszánsz, de talán az egész emberi történelem egyik legnagyobb polihisztora, aki nemcsak kivételes művészi értékű képei révén lett világhírű.
MUHI Béla

Leonardo da Vinci nemcsak a képzőművészet terén tekinthető zseniális alkotónak. Számos technikai találmánya volt, foglalkozott anatómiáva, jelentős esztétikai írások szerzője is.

Itáliában, a toscanai Anchianóban született 1452-ben. Piero da Vinci közjegyző fia már gyerekkorában érdeklődött a természeti jelenségek, a művészetek iránt. Ez az érdeklődés egész életén át végigkísérte. A festészet és a szobrászat iránti hajlama hamar kimutatkozott. A híres firenzei festő, Andrea del Verocchio műhelyében sajátította el a szakmai ismereteket, a művészet üzenetét, ahol egy teljes évtizedet töltött. Műalkotásai révén idővel egyre ismertebbé vált. Néhány év múlva elhagyta Firenzét, és Milánóba, Ludovico Sforza udvarába költözött. Itt bontakozott ki igazán emberi nagysága. Építész, festő, szobrász, feltaláló, természettudós, mérnök, író és sorolhatnánk tovább, hogy mi volt még ő egyidejűleg. Leonardo da Vinci a reneszánsz ideálja, a mindenhez értő, univerzális ember megtestesítője volt. A művészetek és a tudományok szinte minden területén otthonos volt, valami maradandót alkotott. Az 1470-es években a Mediciek szolgálatában állt. Később a sokat hadakozó Cesare Borgia vette igénybe Leonardo mérnöki képességeit, aki hadieszközöket talált fel. Több itáliai városban is megfordult, munkásságát végül I. Ferenc francia király művészeként fejezte be. 1519-ben halt meg Franciaországban.

Leghíresebb képei Az utolsó vacsora, a Sziklás Madonna, Szent Anna harmadmagával, a Mona Lisa néven emlegetett festmény, stb.
Számos találmánya is volt, mint pl. a mai helikopterhez, az ejtőernyőhöz, a kerékpárhoz, a gépkocsihoz hasonló szerkezetek.
Kivételes mérnöki képességeit példázza, hogy tudott erődöket, hordozható hidakat, ágyúkat, kőhajítót, csatornákat, és még sok más hadieszközt tervezni.
Foglalkozott az emberi test anatómiájával is. Titokban boncolásokat végzett, és a látottakról részletes feljegyzéseket és rajzokat készített.

Leonardo da Vinci önarcképeAz utolsó vacsora

Mona Lisa, más néven La Gioconda, Leonardo da Vinci leghíresebb festménye,
1503-1506 között készült.

Műszaki jellegű rajzok:

Anatómiai ábrázolások:

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor