Tudta-e?
hogy a gyermekeknek naponta legalább fél liter tejet kellene inniuk ahhoz, hogy a csontozatuk megfelelően fejlődjön, erősödjön?

75. szám - 2010. január 1.

Kisiskolások fesztiválja

Kisegítő tagozatos diákok hagyományos őszi találkozója

Az úgynevezett Őszi találkozó egy fesztiváli hangulatú rendezvény, ahol a fogyatékkal élő és kisegítő tagozatra járó kisdiákok különböző programokkal mutatkoznak be.
MUHI Béla | a szerző cikkei

1
A sajátos nevelési igényű kisiskolás tanulók évente sorra kerülő találkozója egy rendhagyó rendezvény a Vajdaságban. A fogyatékkal élő, illetve a rendes tagozatokon gyengén teljesítő, esetenként nehéz szociális helyzetük miatt lemaradozó gyerekek speciális iskolákba járnak, vagy a rendes tagozatok mellett létesített kisegítő tagozatokba vannak beosztva.

Ritkán adódik alkalom, hogy ezek a gyerekek más helységekből való sorstársaikkal találkozzanak, illetve a velük foglalkozó pedagógusok is jobbára magukra vannak hagyatkozva. Gondok márpedig vannak, mégpedig nemcsak a sajátos oktatási és nevelési formák miatt, hanem a tapasztalat, a tankönyvek és más oktatási eszközök hiánya, a szűkös anyagi eszközök miatt is. A szakemberekkel való szorosabb együttműködés is gyümölcsözőbb volna.

Az úgynevezett Őszi találkozó egy fesztiváli hangulatú rendezvény, melyet 2009. okt. 24-én immár 5. alkalommal tartottak meg a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajosról elnevezett munkaegységében.

A meghívott részvevők kisegítő vagy speciális tagozatokon dolgozó pedagógusok és tanulóik voltak. Szép számban jöttek el Adáról, Szabadkáról, Becséről, Topolyáról, Újvidékről, Horgosról, Felsőhegyről, Tornyosról, Kanizsáról, Krivajáról, Csantavérről, Kishegyesről, Becskerekről, Hódegyházáról és Zentáról. A vendéglátó iskola több pedagógusa, a rendes tagozatok diákjai, szülők, érdeklődő fiatalok és felnőttek is megtisztelték ezt a humánus rendezvényt.

A gyerekek saját készítésű képzőművészeti alkotásokat hoztak, melyeknek témája a szervezők kérésére ezúttal az ősz volt. A munkákból rögtönzött kiállítást rendeztek, a kis „művészek” büszkén mutogatták alkotásaikat. Bebizonyosodott, hogy nekik is van tehetségük, kézügyességük, esetenként kiváló kreativitásuk.

A vendéglátó iskola fontosnak tartja a toleranciát, az elfogadást, a befogadást, és minden alkalmat megragad ahhoz, hogy ezt segítse. Ezért a fogyatékkal élő és kisegítő tagozatra járó kisdiákok találkozója fontos esemény az iskola programjában. Ezt átérezték az átlagtagozat tanulói is, akik a műsorkezdésen táncos műsorral üdvözölték az egybegyűlteket, azután pedig a vendégek mutatkoztak be. Helységenként szép szavalatokat, érdekes táncokat, gondosan felkészült jeleneteket láthatott a közönség.

A rendezvény céljához tartozik, hogy a vidékről érkezett gyerekek otthonukon kívül egy másik környéket, környezetet is megismerjenek. Maga az utazás is nagy élmény, meg a több hónapos készülődés, a fellépés. Hozzájuk hasonló korlátozott képességű tanulókkal szerepelnek együtt, senki sem mosolyog a ballépéseken, hanem ellenkezőleg, hálásan megtapsolnak minden produkciót, és lelkesen buzdítják egymást. A találkozó sokirányú elfoglaltságot nyújt az ilyen tagozatok tanulói számára, növeli a közösségi összetartozás érzését, sikerélményt ad, amely a személyiség pozitív irányú változását eredményezi.

A találkozó alkalom arra is, hogy a pedagógusok eszmecserét folytassanak, megbeszélhetik közös sikereiket és problémáikat, könyvekről, oktatási segédanyagokról, módszertani témákról és egyéb időszerű kérdésekről esik szó.

A Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács évek óta megjelentet egy-egy kiadványt, melyet a kisegítő tagozatokon lehet használni – mert hivatalos tankönyvek számukra nemigen vannak. Mostanáig nyolc kiadvány jelent meg, melyeket több alkalommal is sokszorosítani kellett…

A találkozó további programja volt a zentai Kapaszkodó együttes vidám zenés műsora, amely nagy élményt jelentett a gyerekek számára.

Ugyancsak nagy volt a vendégek öröme, amikor a zentai Lovasklub lovaskocsijaival bejárhatták a város legszebb utcáit.

Az 5. Őszi találkozó ebéddel és az apró ajándékok kiosztásával zárult.
A sajátos nevelési igényű tanulók és tanítóik sok szép élménnyel térhettek haza. Jövőre újra találkozhatnak a hagyományos zentai Őszi találkozón.

A rendezvény kitalálója és lelkes szervezője, Oláj Ibolya tanítónő mindent megtett azért, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei program is sikeres legyen.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor