Tudta-e?
...az ókori Egyiptomban élő Peseshet úrnő (ie. 2600 környékén) volt a történelem első ismert női orvosa?

38. szám - 2008. május 12.

Diákverseny

Hatodik GENIUS konferencia és diákverseny

Színvonalas szakmunkákat mutattak be a kutató diákok
MUHI Béla - fotók: URBÁN Gábor

A GENIUS mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban szombaton, május 10-én megrendezte a tehetséges diákok hatodik GENIUS konferenciáját és versenyét. A diákok 11 szekcióban számítógépes prezentáció kíséretében mutatták be kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit.
A konferenciát Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár nyitotta meg. A VMPE a GENIUS mozgalom által tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak, melynek elnöke, Csermely Péter professzor köszöntőjében a következőket üzente a diákoknak: „Ezzel a konferenciával egy új családotok is lesz: befogad titeket a kutató diákok sokezres közössége. Ennek az új világnak, a hozzátok hasonlók világának a felfedezéséhez is nagyon sok sikert és örömet kívánok!” Nagy Margit, a VMPE elnöke is köszöntötte a résztvevőket, Muhi Béla főszervező pedig köszönetet mondott a Szülőföld Alapnak, hogy egymillió forinttal támogatta a rendezvényt.Az ünnepélyes megnyitón a Zentai Gimnázium drámacsoportjának Fababaálom című előadását láthatta a közönség, mellyel elnyerte az idei középiskolások színművészeti vetélkedőjének fődíját.

Tizenhat iskolából több mint száz versenyző vett részt a rendezvényen egész Vajdaság területéről. Teljesítményüket szakemberekből, pedagógusokból, egyetemi tanárokból álló 33 tagú szakbizottság igen magasra értékelte.

A legjobb helyezést elért diákok külföldi versenyeken, szaktáborok munkájában vehetnek részt, ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Mindegyik résztvevő és a felkészítő tanárok is oklevélben részesültek.

A konferencia legfontosabb hozadéka ezúttal is a kapcsolatteremtés, egymás munkájának a megismerése és értékelése, az együvétartozás tudatosulása volt. Újra bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akik kiváló teljesítményt tudnak felmutatni. Felemelkedésüket, érvényesülésüket csakis magasabb szintű tarsadalmi összefogással segíthetjük.


Dr. Jeges Zoltán, tartományi oktatási titkár


Muhi Béla, a GENIUS mozgalom vezetője


Zsűritagok és versenyzők


Minden résztvevő oklevelet kapott és ajándékban részesült


Ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyvtanács gondoskodott

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor