Tudta-e?
A világon Skóciában születik a legtöbb vöröshajú ember. A skót lakosság 11%-a vörös hajú.

36. szám - 2008. április 28.

DIÁKVERSENY

Lezajlott a Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaverseny

Két tanuló jutott tovább Győrbe, az Öveges József Fizikaversenyre
MUHI Béla | a szerző cikkei

1
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységében április 26-án megrendezte a hagyományos Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaversenyt. Gondolkodtató, számításos és teszt formájú, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldottak meg a tanulók. A fizikatörténeti részben Eötvös Loránd életét és munkásságát kellett tudni. A háromfordulós verseny az iskolai válogatóversenyekkel kezdődött, majd végül sor kerülhetett a vajdasági szintű döntőre.

Ribár Béla akadémikusunkról elnevezett fizika emlékverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, a tehetséggondozás.

Helyezések:
1. díj – Simonyi Máté, Idős Kovács Gyula Általános Iskola, Ómoravica – Bácskossuthfalva, felkészítő tanár Szakács Magdolna,
2. díj – Májer Maximilián, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya, felkészítő tanár Puskás János.

E két tanuló és felkészítő tanáraik meghívást kaptak az Öveges József Fizikaverseny 2008. évi döntőjére, melyet az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervez Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban május 23-án. A háromnapos program a versenyzés mellett alkalmas lesz az ismerkedésre, az ismeretszerzésre, és a végén a gondtalan kikapcsolódásra is.

A zentai döntőn a harmadik díjon három tanuló osztozik: Mészáros Krisztina és Vas Sándor (Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya, felkészítő tanár Puskás János), valamint Cakó Szabolcs (Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegysége, felkészítő tanár Csizofszki László).

A zsűri tagjai voltak: Édes Katalin, Molnár Gábor Gizella és Muhi Béla (főszervező).
A diákok és mentoraik oklevelet kaptak, ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A versenyt a Szekeres László Alapítvány támogatta.


Az első forduló eredményei a vendéglátó iskolábanCsizofszki László a Thurzó Lajos iskola nevében köszönti a résztvevőket


Fizikai kísérletet figyelnek a diákok


Az első díjas Simonyi Máté


A második díjas Májer Maximilián


Csoportkép a győztesekkel, mentorokkal, zsűritagokkal


Mészáros Krisztina


Vas Sándor

Cakó Szabolcs
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor