Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

84. szám - 2011. május 01.

V. Ribár Béla Fizikaverseny

Adai és muzslyai siker

A GENIUS mozgalom keretében ötödik alkalommal tartották meg a vajdasági szintű általános iskolai fizikaversenyt.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretébe a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegységében április 16-án ötödik alkalommal rendezte meg a hagyományos általános iskolai Ribár Béla Fizikaversenyt. Több témakörben bizonyítottak a tanulók: számításos és gondolkodtató feladatokat, valamint kísérleti, kísérletelemező problémákat oldottak meg, a fizikatörténeti részben pedig Eötvös Loránd tudós életútját és munkásságát kellett tudni. Hasonló jellegű állami fizikaversenyt nálunk nem szerveznek, így mindenképpen hiánypótló ez a rendezvény, továbbá kivételes lehetőség arra, hogy tanulóink anyanyelvükön szerepelhetnek.
Az iskolai, illetve körzeti válogatóversenyek után sor kerülhetett a vajdasági szintű döntőre, ahová ezúttal 9 tanuló kapott meghívást.
Az eredmények a következők:

1. díj: Csuzdi Gábor, Cseh Károly Általános Iskola, Ada
2. díj (két tanulónak): Pelle Leonárd, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya –
Nagybecskerek és Kiss Tamás, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa
3. díj: Széll Réka, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Maronos – Magyarkanizsa
4. díj (két tanulónak): Ladik Albert, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya –
Nagybecskerek és Horvát Kristóf, Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegység, Zenta
5. díj: Szabó Róbert, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya – Nagybecskerek
6. díj: Hajdú Sára, Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegység, Zenta.

A diákok teljesítményét Édes Katalin, Csizofszki László (helyi szervező) és Muhi Béla (főszervező) fizikatanárokból álló szakbizottság értékelte. Ki kell hangsúlyozni a felkészítő tanárok áldásos munkáját, kiknek sikerült felkelteniük a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt. A tehetségek felkutatása és felkarolása rendkívül fontos ebben a témakörben is, hiszen az értelmiségi utánpótlásról van szó. Az adai diákot Molnár Gábor Gizella, a muzslyaiakat Puskás János, a magyarkanizsaiakat Szabó Tünde, a zentaiakat Csizofszki László készítette fel.

Ez a fizikaverseny emléket állít Dr. Ribár Béla (1930-2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt. Nagyon sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében, a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén sokat köszönhetnek neki, ugyanakkor közéleti munkássága is példamutató volt. A róla elnevezett fizikaverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, a tehetségnevelés. A fizika tantárgy keretében kiváló lehetőség kínálkozik a problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező, szövegértési, lényeglátó képességek fejlesztésére.
A diákok és mentoraik is oklevélben, könyvjutalomban részesültek. A rendezvényt ajándékkönyvekkel és más nyomtatványokkal a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács támogatta. A vendéglátó iskola Sárosi Gabriella igazgatónővel az élén kiváló házigazdának bizonyult.
A rendezvényről képes beszámoló tekinthető meg a www.fokusz.info honlapon, és ugyanitt a Tudósok rovatban Ribár Béla akadémikusnak is emléket állít egy terjedelmes összefoglalás.
A Ribár Béla Fizikaverseny nemzetközi jellegű. A GENIUS mozgalom ugyanis évek óta sikeresen együttműködik a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulattal, a nagy tekintélyű Öveges József Fizikaverseny szervezőjével. Az idei verseny országos döntőjét 2011. május 27-29 terminusban rendezik meg Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Vajdaságot itt ezúttal az adai Csuzdi Gábor és a muzslyai Pelle Leonárd képviseli, akiket Molnár Gábor Gizella tanárnő kísér majd el.


Csoportkép


Csuzdi Gábor és Pelle Leonárd a fizikatanárokkal


Ők képviselik Vajdaságot Győrben az Öveges Fizikaverseny döntőjén
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor