Tudta-e?
Egy átlagos villám 5-10 centiméter széles, és 3 kilométer hosszú!

84. szám - 2011. május 01.

Alkotmány és állampolgári jogok diákverseny

Kiváló kutatómunkák a diákversenyen

A GENIUS mozgalom keretében ötödik alkalommal tartották meg a vajdasági szintű Alkotmány és állampolgári jogok elnevezésű középiskolai diákversenyt.
MUHI Béla | a szerző cikkei

1
A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Jövő Fiataljai - Magyar Ifjúsági Egyesület ötödik alkalommal szervezte meg a kétfordulós középiskolai diákversenyt alkotmány és állampolgári jogok témakörből. Az első fordulóban egy kutatási jellegű szakmunkát kellett beküldeni, majd a legsikeresebb diákok meghívást kaptak a szóbeli döntőre. Erre 2011. április 16-án került sor az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban. Az idei döntőre négy iskolából tizenegy tanuló kapott meghívást. A szakmunkák igen színvonalasak voltak, némelyik harminc-negyven oldalas, a diákok sok jogi vonatkozású dokumentumra hivatkoztak, többen valódi kutatómunkát végeztek a környezetükben. A döntőn számítógépes prezentáció keretében adták elő a témáikat, és válaszoltak a szakbizottság kérdéseire. Az eredmények a következők:

1. díj (négy tanulónak): Bakos Bettina (a szakmunka címe: Lakosságvédelem a dohányfüst ellen), Pastyik Viola (Nyelvhasználat a kisebbségi jogok keretében), Szíjártó Krisztina (Ha a lét a tét... Az emberi méltósághoz való jog) és Pelle Valentina (Az elveszett közbiztonság nyomában). Valamennyien a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulói.

2. díj (négy tanulónak): Mátéffy Orsolya (Szólni szabad? Szólásszabadság) - a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója, Botka Csaba (A Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről című nemzetközi egyezmény által biztosított egyes jogok megszegése napjainkban) – az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola tanulója, Kubányi Nikoletta (Valóban jó megoldás az új oktatási és nevelési törvény?) – a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, Vólenter Valentina (Az esélyegyenlőség) – a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulója.

3. díj (három tanulónak): Miljković Tamara (A fogyasztóvédelmi törvény átvilágítása fiatalkorúak szempontjából) - a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, Juhász Zoltán (A munkára teljesen vagy részben képtelen egyének joga) és Csabai Csaba (Terrorizmus) – mindketten a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulói.

A diákok teljesítményét a következő szakbizottság értékelte: Bozóki Antal magiszter, újvidéki ügyvéd, szakíró (a zsűri elnöke), Vukašinović Éva vajdasági ombudsman helyettes, Klenanc Miklós jogász, doktorandusz.

Muhi Béla, a GENIUS elnöke, főszervező kihangsúlyozta a felkészítő tanárok áldásos munkáját, akiknek sikerült felkelteniük a fiatalok érdeklődését a társadalomtudományok iránt. A tehetségek felkutatása és felkarolása rendkívül fontos ebben a témakörben is, hiszen az értelmiségi utánpótlásról van szó. A topolyai diákokat Luhović Tímea, a szabadkaiakat Petrović Olga, illetve a zentai diákot Martonosi Bozsóki Margit és az óbecseit Palotás Ágota készítette fel.


A diákok és mentoraik is oklevélben, valamint könyvjutalomban részesültek. A rendezvényt ajándékkönyvekkel és más nyomtatványokkal támogatta a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Tartományi Ombudsman iroda és a Szenttamási Emberi Jogi Központot.


Csoportkép


A topolyai csapat volt a legsikeresebb
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor