Tudta-e?
...ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát, akkor megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, ugyanis így a test elegendő esszenciális zsírhoz jut?

71. szám - 2008. december 29.

Tábor

Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor

Zentán a téli szünidőben is lehetett tanulni
MUHI Béla | a szerző cikkei

2
A téli szünidőben január 7-től négy napon át tartott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete jubiláris, tizedik általános iskolai tehetséggondozó diáktábora fizikából és kémiából, melyet a GENIUS mozgalom keretében rendeztek meg.

Huszonöt zentai, felsőhegyi, tornyosi és ürményházi diák minden nap reggel 9-től este 6 óráig a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységében hasznos és érdekes programokban vett részt. Édes Katalin, Urbán Hodik Marianna, Csizofszki László (helyi szervező), Szórád Endre és Muhi Béla (főszervező) számítógépes animációval kísért szakmai előadásokat tartottak, irányításukkal a diákok kísérleteztek, laboratóriumi gyakorlatokat végeztek, játékos természettudományi vetélkedőkben vettek részt. Híres tudósokról és feltalálókról hallottak történeteket, ismerkedtek az elemek periódusos rendszerének 140 éves történetével, vizsgálták a fényhordozó foszfort, a légszennyezés okaival és ennek következményeivel foglalkoztak. Csillagászati témák többször is szerepeltek a programon. Az elektrosztatika és az elektromágnesesség néhány gyakorlati alkalmazásával ismerkedtek, mint pl. a fénymásoló vagy a mikrohullámú sütő. A különleges légköri jelenségek, így a villámok, a sarki fény, a tornádók és ciklonok, az ólmos vagy ónos eső is felkeltették a diákok érdeklődését. Szó volt az anyag részecskéit „kikerülő” fénysugarakról és a láthatatlanság kérdéséről, az infravörös sugárzásról, „fantomképek” is megjelentek a plafonon. A kutatások, mérések, számításos feladatok, a vegyszerek „kotyvasztása” ezúttal nem osztályzatra ment…

A diákcsapat ellátogatott a zentai városi víztisztító üzembe. Németh László, a telep vezetője környezetvédelmi témákkal ismertette meg a diákokat, majd megmutatta, a gyakorlatban hogyan történik a szennyvizek tisztítása, mielőtt azokat a Tiszába engednék. A diákok láthatták, hogy szűrés, ülepítés, derítés, levegőztetés, biológiai és egyéb kezelés eredményeként miként válik el a szennyvíziszap a víztől, hogy az immár jóval tisztább állapotban kerülhessen vissza a természeti körforgásba.

Ezúttal sem maradt el a kvíz, a népszerű játékos természettudományi vetélkedő, mely összefoglalta a látottakat és hallottakat, illetve próbára tette a diákok tudását és leleményességét a fizika, a kémia és a rokontudományok terén. Logikai feladatokat, tudományos témájú keresztrejtvényt, szójátékokat kellett megfejteniük a csapatoknak.
Az utolsó napon, január 10-én a diáktábor részvevői láthatták a vajdasági szintű Kovács Szrtikó Zoltán fizika és kémia általános iskolai diákverseny eseményeit. A versenyzők kísérleti jellegű szakdolgozatokkal nevezhettek be, majd a döntőn be is bemutatták elméleti és gyakorlati tudásukat. Nemcsak kísérleteket végeztek, hanem poszteren vagy számítógépes prezentáció formájában elmagyarázták az általuk kutatott témákat, és válaszoltak a zsűri kérdéseire.

A táborban a diákcsapat összeállításakor a szervezők kikérték a szaktanárok javaslatait, mely érdeklődő és tehetséges diákok részesüljenek iskolán kívüli képzésben. A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom diáktáborok, diákversenyek, tanári ankétok szervezésével igyekszik segíteni a tudományos/műszaki utánpótlás kinevelését. Ezúttal is nevelési cél volt a közösségi programok és a csoportmunka gyakorlása, a laboratóriumi gyakorlatok és az üzemlátogatás során a fegyelmezett viselkedés elsajátítása, a megfigyelési szempontok betartása, az elvárások hiánytalan és felelős teljesítése, az önálló kísérletek során a megfelelő készségek fejlesztése. A lényeglátás, a helyes következtetések levonása, a tanulság megfogalmazása kiemelt célja volt a diáktábornak.

A tábor mindegyik résztvevője látogatási tanúsítványt kapott, ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Sárosi Gabriella iskolaigazgató és Kovács Magdolna, a vendéglátó Thurzó Lajos munkaegység pedagógiai vezetője uzsonnát és meleg ebédet biztosított a diákcsapatnak, és az esetleges fűtési problémák elhárítását is megszervezte.

A szervezők a diákok nevében is köszönetet mondanak a magyarországi Oktatási Minisztériumnak, hogy támogatásával már egy évtizede lehetővé teszi ennek a népszerű és igen hasznos rendezvénynek a megvalósítását.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor