Tudta-e?
...hogy mitõl van a földrengés ? A szilárd földkéreg alatt a Föld képlékeny anyaga állandó, lassú áramlásban van. Ha ezek az áramlások találkoznak egymással, vagy szilárd kéregnek ütköznek, megrendül a Föld. Az óriási Földnek ez csupán apró mozgás, mégis a felszínén házak omlanak össze.

94. szám - 2012. május 01.

VI. Ribár Béla Vajdasági Fizikaverseny

Magyarkanizsai és muzslyai siker

A muzslyai Asztalos Leó és a magyarkanizsai Berec Judit képviseli majd a vajdasági diákokat május 18-20-án Győrben a nemzetközi jellegű Öveges József Országos Fizikaversenyen.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretébe a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegységében a tavaszi szünidő utolsó napján, április 16-án hatodik alkalommal rendezte meg a hagyományos általános iskolai Ribár Béla Vajdasági Fizikaversenyt. Több témakörben bizonyítottak a tanulók: számításos és gondolkodtató feladatokat, valamint kísérleti, kísérletelemező problémákat oldottak meg, a fizikatörténeti részben pedig Mikola Sándor fizikus életútját és munkásságát kellett tudni. Hasonló jellegű állami fizikaversenyt nálunk nem szerveznek, így mindenképpen hiánypótló ez a rendezvény, és lényeges, hogy nemzetközi vonatkozása is van. A felkészítő tanárok az iskolai válogatóversenyek után 19 tanulót jelentettek be a döntőre.

A fizikaverseny legsikeresebb tanulóinak eredménye a következő: Első díjban részesült Asztalos Leó, Muzslya, Szervó Mihály Általános Iskola, és Berec Judit, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa. Három tanuló kapott második díjat, ezek Petrov Zsóka és Pap Norbert, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységének tanulói, illetve Fazekas Edvin muzslyai diák. Az elért pontszámok alapján harmadik díjban részesültek Adamov Afrodita Magyarkanizsáról, Rác Renátó Muzslyáról, Báló Szilvia, a zentai iskola November 11. Munkaegységéből és Nagy Máté az ugyancsak zentai iskola Thurzó Lajos Munkaegységéből. A legsikeresebb muzslyai diákokat Puskás János, a magyarkanizsaiakat Szabó Tünde, a zentaiakat Csizofszki László (helyi szervező) készítette fel.

A diákok teljesítményét a következő fizikatanárokból álló szakbizottság értékelte: Édes Katalin, Balázs Piri Diana és Muhi Béla (főszervező). Ez a fizikaverseny emléket állít Dr. Ribár Béla (1930-2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt, és sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén. A róla elnevezett fizikaverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, a tehetségnevelés.

A diákok és mentoraik oklevélben részesültek, jutalékkönyveket a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács biztosított, ezenkívül elektronikus jellegű ajándékok is volatk. A vendéglátó iskola Sárosi Gabriella igazgatónővel az élén kiváló házigazdának bizonyult.

A rendezvényről képes beszámoló tekinthető meg a www.fokusz.info honlapon, és ugyanitt a Tudósok rovatban Ribár Béla vajdasági akadémikusnak is emléket állít egy terjedelmes összefoglalás.

Ez a rendezvény nemzetközi jellegű, mivel a GENIUS mozgalom évek óta sikeresen együttműködik a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulattal, a nagy tekintélyű Öveges Fizikaverseny szervezőjével. Az idei országos döntőt május 18-19-20-án rendezik meg Győrben, ahová ezúttal a muzslyai Asztalos Leót és a magyarkanizsai Berec Juditot is meghívják, akiket mentoraik is elkísérnek majd.


Csoportkép a versenyről


Fizikapéldákat oldogatva…


A két első díjas és a fizikatanárok
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor