Tudta-e?
...hogy Svédországban, Izlandon és Norvégiában teljesen tiltják a mesterséges élelmiszer-színezékeket?

104. szám - 2013. május 01.

VII. Ribár Béla Vajdasági Fizikaverseny

Oromi és temerini siker

Ezúttal is jól teljesítettek a diákok a Ribár Béla emlékversenyen fizikából. Szögi Evelin oromi és Mező Szabina temerini diák jutott tovább a magyarországi Öveges fizikaverseny döntőjére…
MUHI Béla | a szerző cikkei

1
A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete Horgoson az Október 10. Általános Iskolában április 20-án hetedik alkalommal rendezte meg a hagyományos általános iskolai Ribár Béla emlékversenyt fizikából. A verseny nemzetközi jellegű, a legjobb eredményt elért két tanuló meghívást kapott a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjére, melyet 2013. május 24-26. között rendeznek meg Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban.

Az ünnepélyes megnyitón Balázs Piri Diana tanárnő, helyi szervező és Nikičić Goran iskolaigazgató köszöntötte a versenyzőket, a felkészítő tanárokat és a megjelent szülőket. Muhi Béla főszervező, a GENIUS elnöke emlékeztetett arra, hegy ez a fizikaverseny emléket állít Dr. Ribár Béla (1930-2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt, és sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén. A róla elnevezett fizikaverseny célja a tudomány népszerűsítése, a tehetségnevelés serkentése.

A verseny négy részből állt. Először tudománytörténeti vonatkozású tesztet kellett kitölteni a híres angol kísérletező, Michael Faraday életével és tudományos munkásságával kapcsolatban. Gondolkodtató, általános fizikai ismereteket megkövetelő kvíz következett. A folytatásban számításos feladatokat kellett megoldani a mechanika, a hőtan és a villamosságtan tárgyköréből. Végezetül a diákok megnéztek néhány látványos fizikai kísérletet, melyeket tudományos szempontból kellett elemezni és értelmezni.

Első díjban részesült Szögi Evelin, Kis Ferenc Általános Iskola, Orom, felkészítő tanára Pletikoszity Tibor, valamint Mező Szabina, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin, felkészítő tanára Aladics Mária. E két tanuló kapott meghívást a nemzetközi jellegű Öveges József Fizikaversenyre. Második díjat érdemelt ki Gulyás Ádám magyarkanizsai, valamint Káposzta Kyra és Bicskei Friderika oromi diákok. Harmadik díjban részesültek Bicók Tímea és Csíkos Rafael muzslyai, Tóth Koppány zentai, továbbá Fujkin Kata, Bíró Lehel, Grgić Mladen, Király Florentina, Halász Ella és Kovács Emil horgosi diákok. A versenyzőket az említetteken kívül még Szabó Tünde, Dobó László, Vrábel Tóth Márta, Balázs Piri Diana és Puskás János készítette fel.

Mindegyik résztvevő, diákok és mentorok is megfelelő oklevélben részesültek, ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A rendezvény támogatója a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor