Tudta-e?
...hogy melyik a leghosszabb kígyó? A hálós piton, amely Ázsia dél-keleti részén él. A leghosszabb példány amit eddig láttak majd 10 méteres volt.

71. szám - 2008. december 29.

Verseny

Látványos fizikai és kémiai kísérletek

Zentán lezajlott a Kovács Sztrikó Zoltán diákverseny
MUHI Béla | a szerző cikkei

Szombaton, január 10-én lezajlott a Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett általános iskolai fizika-kémia diákverseny. A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajosról elnevezett munkaegysége adott otthont a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tartományi szintű rendezvényének, melyre a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében immár nyolcadik alkalommal került sor.

A diákok kísérleti jellegű szakdolgozatokkal nevezhettek be a versenyre, majd a döntőn be is bemutatták elméleti és gyakorlati tudásukat. Nemcsak kísérleteket végeztek, hanem poszteren vagy számítógépes prezentáció formájában elmagyarázták az általuk kutatott témákat, és válaszoltak a zsűri kérdéseire.

Fizikából kiemelt első díjas lett Juhász Kristóf, aki számítógéppel vezérelt autó-, hajó- és más modelleket készített (8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta. Mentor: Kleman Barsi Márta). A hetedik osztályosok közül Pusin Viktor és Földi Tamás Energia a fizikában című munkája volt a legjobb (Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér. Mentor: Hatala Zoltán). Különböző fémek lineáris hőtágulásának vizsgálatával Molnár László és Vörös Tamás második díjat érdemelt (7. osztály, Kiss Ferenc Általános Iskola, Orom, oromhegyesi tagozat. Mentor: Rózsa József). Ozsvár Alekszandra (A felhajtóerő változása a folyadék sűrűségével) és Lékó Regina (Descartes-búvár) megosztott harmadik díjban részesült (7. osztály, Kiss Ferenc Általános Iskola, Orom, mentoruk Rózsa József).

Kémiából a mezőny legjobbja Lengyel Boglárka és Barna Léna a foszfor tanulmányozásával kapcsolatos munkája lett (8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola November 11. munkaegység, Zenta. Mentor: Baricsek Piroska). Ugyancsak első díjban részesült Lassú Csenge és Szeles Emese Energia a kémiában (7. osztály, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér, mentoruk Hatala Zoltán), valamint Farkas Sándor A vegyész kertje című munkája is (8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta. Mentor: Kleman Barsi Márta). Megosztott második díjban részesült Oldatok és oldhatóság című munkájával Makán Adrianna és Szíveri Csilla (8. osztály, Sonja Marinković Általános Iskola, Nagybecskerek, szentmihályi tagozat, mentor Dobó József), valamint Mari Marko és Gyorgyevics Elvira a Szervetlen sók című munkával (8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola November 11. munkaegység, Zenta. Mentor: Baricsek Piroska). Harmadik díjas lett, és ugyanakkor a GENIUS tehetséggondozó mozgalom különdíját érdemelte ki Tóth Ervin Biogáz termelése című kutatómunkája (8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta. Mentor: Kleman Barsi Márta).

A szakbizottság tagjai voltak Édes Katalin, Csizofszki László (helyi szervező), Urbán Hodik Marianna, Szórád Endre és Muhi Béla (főszervező).

Ez az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok szakmai találkozója is volt. A laboratóriumi gyakorlatok, a szemléltető kísérletek, demonstrációk szempontjából jó ötleteket lehetett itt látni, a tankönyvekről is szó volt. A diákok és a mentorok elismerő oklevélben részesültek, ajándékkönyvekről szokás szerint a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A legjobbak még számítógépes tartozékokat is kaptak. Nagy Margit, a VMPE elnöke köszönetet mondott a magyarországi Oktatási Minisztériumnak, hogy évek óta támogatásban részesíti ezt a rendezvényt.

A vendéglátó iskola, élén Sárosi Gabriella igazgatónővel, és a Thurzó Lajos munkaegység, melynek pedagógiai vezetője Kovács Magdolna, jó házigazdának bizonyult. Minden szakmai és egyéb feltétel megvolt ahhoz, hogy a rendezvény nagyszerű élményt jelentsen mindegyik résztvevő számára.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor