Tudta-e?
A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

Természet

A növény és fény kölcsönhatása

Az élőlények döntő többsége életfolyamatainak energiaszükségletét - közvetlenül vagy közvetve - a Nap sugárzásából fedezi.Tovább »

Tévhitek

PÁSZTOR Sándor

A világűrben nincs gravitáció? A Hold azért tűnik nagyobbnak a horizonton, mert a levegő lencseként felnagyítja? Ezekre a kérdésekre keressük a valódi választ!Tovább »

Piszkos hólabdák az űrben

PÁSZTOR Sándor

A tudósok feltételezik, hogy az üstökösök anyaga a Naprendszer létrejötte óta vegyileg és fizikailag szinte semmit sem változott.Tovább »

Fertőz a kecsketej?

A nyár végén, Magyarországon mintegy húszan betegedtek meg a nyers kecsketejtől. Valóban veszélyes a tejfogyasztás, és az ősi energiaital hírneve csorbát szenvedett, vagy emberi mulasztás okozta a megbetegedéseket?Tovább »

A gyémántok világa

URI Ferenc

A legszebb és a legkeményebb ásvány, ami a természetben található, a gyémánt. Az ásványi anyagok közül a gyémántnak van a legnagyobb keménysége és a legszebb ragyogása. A Moss-féle skála szerint 10-es keménységű.Tovább »

Cellulózevő háziállatok

A növények rostjait az emlősállatok nem tudják lebontani. Nem tévedés! A növényevők képtelenek megemészteni a növények legfontosabb anyagát, a cellulózt. A megoldás a cikkben található.Tovább »

Madarat nem csak tolláról...

szöveg: PÁSZTOR Sándor, képek: GERGELY József

A szabadkai–horgosi homokpuszta, a bánáti szikesek és vizes területek, a Tisza mente még számos meglepetést tartogat – Gergely József elnök a vajdasági madárvédők munkájáról és további terveirőlTovább »

Állatszerelem

Mindenki látott már, az állatszerelem mennyországillatát épp felfedezni igyekvő kutyapárt, ahogy körözve, ugrándozva, buta arckifejezéssel és csillogó szemekkel kergetik egymást a szerelem bódulatába. Az állatok „hálószobatitkait” próbáljuk kideríteni…Tovább »

Mi a veszélyes hulladék?

Összeállította: HORVÁTH BÁBINSZKI Ildikó

Sokat hallottunk, hallunk és fogunk hallani a veszélyes hulladékokról. Mindennapjainkat érintő helyeken bukkannak fel, sőt a korábban veszélyesnek nem minősülő hulladékok látszólag egyik napról a másikra veszélyessé válnak.Tovább »

Értelmesek-e az állatok?

Napjainkban is heves viták folynak a delfinek és a majmok kommunikációs és problémamegoldó képességéről, a kutyák öntudatáról, és sok kutató tanulmányozza számtalan vad- és háziállat viselkedését. Ez a cikk az állati intelligencia és a kommunikáció rejtelmes világába kalauzolja az olvasót.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor