Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

Természet

Merre forog?

MUHI Béla

Egy teszt, mellyel talán eldönthetjük, hogy a jobb vagy a bal agyféltekénket részesítjük-e előnyben, ami a gondolkodásmóddal van kapcsolatban.Tovább »

A tojás világnapja

MUHI Béla

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, hogy felhívja a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.Tovább »

Állatok világnapja

Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.Tovább »

Kutyák, macskák gyakoribb mérgezései

Az állítás, hogy az állatok ösztönösen megérzik mi veszélyes számukra és mi hasznos, sajnos tévhit.Tovább »

A csillagászati megfigyelés eszközei

MUHI Béla

A csillagászati megfigyelések régen szabad szemmel történtek. Később megfelelő műszerek, távcsövek készültek. Ezekkel nemcsak jobban lehet látni a részleteket, hanem olyan jelenségek is felfedezhetők, melyekről korábban fogalmunk sem volt.Tovább »

Globális felmelegedés – üvegházhatás

Összeállította: HORVÁTH BÁBINSZKI Ildikó

Ha a Föld üvegházhatása fokozódik, ez éghajlatváltozást okoz, ami a szélsőséges hőhullámokon és növekvő természeti katasztrófákon keresztül veszélyes egészségügyi hatásokban is megnyilvánul.Tovább »

Tehénböfögés a klíma megrontója?

Egy tehén naponta több száz liter metánt ereget a légkörbe, ezzel rontva az érzékeny klimatikus viszonyokat világszerte.Tovább »

A Bermuda háromszög

Létezik egy hely az Atlanti-óceánon, Florida közelében, amely három szigetből áll: a Bermuda-szigetek, Puerto-Rico és Fort Landerdale.Tovább »

A sarki fény

MUHI Béla

Különös fényjelenség figyelhető meg a Föld pólusainak közelében: a sarki fény, más néven aurora polaris. Az északi féltekén aurora borealis, délen aurora australis néven emlegetik.Tovább »

A növény és fény kölcsönhatása

Az élőlények döntő többsége életfolyamatainak energiaszükségletét - közvetlenül vagy közvetve - a Nap sugárzásából fedezi.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor