Tudta-e?
...a University of California kutatói szerint azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek!

111. szám - 2013. december 01.

Diákverseny

TUDOK

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája a Kárpát-medence kutató diákjainak magyar nyelvű bemutatkozása és megmérettetése…
MUHI Béla | a szerző cikkei

A magyarországi Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre. Az országos rendezvényre meghívást kapnak az őszi regionális konferenciákon díjnyertes határon túli kutató diákok is.

A TUDOK célja a tehetségsegítés támogatása, a tehetséggondozás serkentése, a kiemelkedő képességű diákok részére lehetőség biztosítása a megmutatkozásra, a megmérettetésre. Mentorlistát is kaphatnak az érdeklődő ifjú tehetségek, ennek alapján nemcsak iskolai tanáraik, hanem az iskolán kívül más szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok segítségét is kérhetik a vizsgált témakörökben. A diákok kutathatnak az alaptudományok, illetve egyes szakágazatok terén úgy a reál, mint a humán szférában, a műszaki tudományokban, a környezetvédelemben – témamegkötés nélkül szinte valamennyi tárgykörben. Igénybe vehetik tehát a szakemberek segítségét és egyenként vagy párban jelentkezhetnek a TUDOK konferenciára. Szakdolgozatot nem kell előzetesen benyújtani. A konferencián 10 perc áll a rendelkezésükre, hogy megtartsák az előadásukat, és a kiváló szakemberekből álló bizottság értékei a felmutatott teljesítményt. A legjobbak jutalomban részsülnek, többek között jutalompontokat szerezhetnek az egyetemi felvételihez.

Az országos TUDOK-on minden év tavaszán több mint 150 résztvevő körülbelül 100 előadással indul. A szakmai zsűrik értékelése alapján a legjobbak az egyetemi diákkörök országos konferenciáján (OTDK) is megmérettethetik magukat. A nagyszámú résztvevőre való tekintettel 2002-től minden évben több magyarországi régióban, valamint Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban első fordulóként regionális diákköri konferenciákat szerveznek.

A vajdasági regionális konferenciákat évek óta Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Munkahelye az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium. Javaslatára és megbízásából a vajdasági regionális TUDOK 2006-ban Magyarkanizsán (helyi szervező Tóth Béla), 2007-ben Szabadkán (helyi szervező Mátyus János), 2008-ban Újvidéken (helyi szervező Perišić Gáspár Teréz), 2009-ben Szabadkán (helyi szervező Mátyus János), 2010-ben Zentán (helyi szervezők Máriás Ildikó és Szórád Endre), 2011-ben Adán (helyi szervező Pecze Rózsa), 2012-ben Topolyán (helyi szervező Pletikoszity Mengyán Ildikó) került megrendezésre. A 2013. évi őszi regionális konferenciát a Vajdaságban Magyarkanizsán rendezik meg több mint száz kutató diák részvételével, a bejelentett referátumok száma 87 és 9 szekcióban folyik majd a munka. Vendéglátó a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, helyi szervező Kőrösi Sóti Beáta tanárnő.
A vajdasági regionális TUDOK-on díjazott kutató diákok rendszeresen meghívást kapnak a kárpát-medencei döntőre, ahol általában szép sikereket érnek el.


Vajdasági diákok és mentoraik a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK) – Puskás Tivadar Szakközépiskola, Budapest, 2012.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor