Tudta-e?
...hogy a vér az artériákban másodpercenként 50 cm-t tesz meg, míg a hajszálerekben csupán néhány millimétert?

90. szám - 2011. november 01.

Autóvilág

Robogó indiánok

A Harley-Davidson és az Indian motorkerékpárok éppolyan védjegyeivé váltak az Egyesült Államoknak, mint a Coca-Cola vagy a Marlboro
dr MUHI B. Béla

Korábban írtunk már a Victory motorkerékpárokról, mint a Harley Davidson legnagyobb vetélytársáról. A Polaris gyártó Victory modelljei minőségben és árban is sokak szerint utolérték a Harley-t. A trónfosztás pedig egyre közeledik, ugyanis a Spirit Lake-i konszern megvásárolta a legendás márkát, az Indiant.

A közelmúltban még úgy tűnt, hogy a motorpiacot is sújtó gazdasági válság nyomása alatt az Indian végleg eltűnik a süllyesztőben. A mentőöv a Polaris Industries személyében érkezett, mely megvásárolta nem csak a márkanevet, hanem a gyárat és a raktárkészleteket is. A népszerű Chief modell továbbra is a kínálatban marad, folytatják gyártását, de hamarosan újabb indiánokkal lepik majd meg a rajongókat, melyek már a Polaris égisze alatt készülnek.

Az Indian motorkerékpárok története 1901-ben kezdődött, amikor két bicikliversenyző George Hendee és Oscar Hedström megalakította Springfieldben az Indian Motocycle Manufacturing Company-t. A korai évek máris ígéretesen indultak, hiszen Hedström egy általuk gyártott járgánnyal 1903-ban motoros sebességi világrekordot állított fel 56 mérföld/órával.

A fejlődés a kezdetben hatalmas méreteket ölt. Az 1910-es évekre az Indian már a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója lett. Hamarosan megjelentek a legkedveltebb Indian
modellek: a Scout és a Chief. A modelleknek a mai napig több változata is napvilágot látott. 1940-ben az Indian repülő- és hajómotorok, kerékpárok, illetve légkondicionálók gyártásával is foglalkozott. A II. Világháború során az Indian a Harley-val együtt az amerikai hadsereg beszállítója volt.

A háború után a cég vezetése a kisebb hengerűrtartalmú gépek gyártása felé vette az irányt. E típusok sajnos nem hozták meg a remélt eredményeket. A bajt még tetőzte, hogy a motorkerékpárok piaca az autók mind szélesebb térnyerésével egyébként is hanyatlásnak indultak. Ezek együttes hatásaként az Indian gyár 1953-ban csődöt jelentett.

Később az Indian név használatának jogai többször is gazdát cseréltek. A Royal Enfield majd az Italjet Moto is szárnyai alá vette a gyárat. Ám néhány többé-kevésbé sikeres modell után 1977-ben újabb csődeljárás következett a cégben. Az Indian név több mint 20 év után, 1999-ben éledt újjá, amikor Gilroyban, Kaliforniában újra beindult a gyártás, ám ez a próbálkozás sem járt különösebb sikerrel. Idővel kiderül hogy a Polaris Industries mit tud kihozni az Indianból, vissza tudja-e szerezni egykori tekintélyét és hírnevét.Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor