Tudta-e?
...a ramadán idején még egy injekció is megtöri a muszlim hívők böjtjét?

87. szám - 2011. augusztus 01.

Autóvilág

Száz éves a Chevrolet

Az amerikai álom jubileuma
dr MUHI B. Béla

A világ egyik legismertebb autómárkája, a Chevrolet az idén ünnepli századik születésnapját. A Chevrolet az autózás úttörő korában új kategóriát teremtett a biztonság és a minőség terén, majd később az „amerikai álom” szimbóluma lett. A legendás márka azóta behálózta a világot, a texasi farmerektől az európai üzletemberekig milliós rajongói tábort teremtett magának.

A Chevrolet atyjai, Louis Chevrolet svájci származású autószerelő és versenyző, és William Durant 1911-ben alapították meg vállalatukat és elkötelezték magukat, hogy tartós, értékálló és erős autókat készítenek a rohamosan nevekvő amerikai piac számára. Az első, Classic Six névre keresztelt modelljük egy finoman kidolgozott, nagyméretű, megbízható gépkocsi volt. Hathengeres, 4,9 literes motorja 40 lóerőt produkált és akkoriban igen komolynak számító 65 km/h-s végsebességre volt képes. Nem is szégyelltek érte elkérni a 2150 dollárt, ami kb. a mai 50 ezer dollárnak felel meg. Egyébként a Classic Six olyan berendezésekkel volt felszerelve, mint az elektromos indítómotor vagy az elektromos fényszórók, melyek akkoriban ritkaságnak számítottak.Louis Chevrolet üzeme a nagy gazdasági világválság alatt anyagilag tönkrement. Az alapító szegényen, szívbetegségben halt meg 1941-ben. Az indianapolisi pálya közelében temették el. A General Motors pedig beolvasztotta a márkát a konszernbe. Több személy- és teherszállító modell után 1942-ben a Chevrolet ideiglenesen befejezte a polgári járművek előállítását és megkezdte a haditermelést.

A Chevrolet az 1950-es évektől lett igazán népszerű az Egyesült Államokban, majd világszerte. A márka történetének egyik legfontosabb fordulópontja az 1953-as év. Ekkor mutatkozott be a Corvette sportmodell, melynek idővel több generációja is napvilágot látott. Népszerűsége azóta is töretlen és az amerikaik első számú sportkocsija. A Chevy Bel Air 1957-ben került le a detroiti gyár futószallagáról, és rögtön a szárnyas autó becenevet kapta. Az 1963-as Sting Ray sokak szerint minden idők egyik legszebb autója. 1967 egy újabb legendát hozott, a Camarót, mely a kevésbé tehetős fiataloknak is lehetővé tette, hogy sportautóval virítsanak a lányok előtt.

Azóta számos legendás modellel rukkolt elő a Chevrolet és kiterjesztette kereskedelmi hálózatát a világ minden tájára. A Chevy-k így nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában és Ázsiában is több milliós példányszámban fogynak évente.

A végére egy érdekesség, az alapító Louis Chevrolet 1929-ben még légitársaságot is alapított, ám a világválság hatására a vagyonát elveszítette. A Chevrolet a General Motors kötelékébe került, az alapító pedig nem tehetett mást, mint beállt szalagmunkásnak a továbbra is saját nevét viselő Chevrolet gyárba.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor