Tudta-e?
hogy kiterjesztett napelemtábláival jelenleg a Nemzetközi Űrállomás az éjszakai égbolt legfényesesbb "csillaga", ennek következtében a Vénusz a második helyre szorult?

74. szám - 2009. december 1.

AUTÓVILÁG

Négykerekű sárkányok

Az elkövetkező években hatalmas méreteket ölt majd a kínai olcsó autók exportja – állítják a szakemberek.
dr MUHI B. Béla

A kínai gyártók már korábban megkezdték együttműködésüket a nyugati konszernekkel, elsősorban a Volkswagennel, a Forddal és a General Motorsszal, így elsajátították a modern autógyártás minden fortélyát. Habár minőségben egyelőre lemaradnak az ismert gyártóktól, az árban viszont verhetetlenek.

A múlt század hatvanas éveiben az Egyesült Államok autópiacán hatalmas változás történt, ugyanis megjelentek a japán gépkocsik. Abban az időben egy rendes amerikai autóban V8-as motor volt elöl, a meghajtás hátul, és két tonna krómacél a kettő között, a fogyasztás pedig 15-20 liter körül alakult. A hamburgert majszoló, Marlborót füstölő száz kilós amerikai átlagpolgár a krómtól és lóerőtől duzzadó Ford Mustangjából nevetve legyintett a miniatűr Toyotákra vagy Nissanokra. Senki sem gondolta, hogy hamarosan ezek a konzervdobozok lesznek a legkeresettebb autók.

Negyven év után a Toyota lett a legnagyobb autógyártó a világon. Ráadásul úgy, hogy az amerikai autógyárak adósságát bűvészmutatvánnyal kell kimutatni, hogy elférjen az összes számjegy a sorban, mínuszjellel az elején.

Az új évezred beköszöntével a négykerekűek piacán újabb nagy változás vette kezdetét világszerte. Megindultak a kínai gépkocsik hódító útjukra. Jelenleg a kínai autókon még lehet mosolyogni, ugyanis nagyrészt nyugati modellek szolgai másai, viccesen lemásolt logókkal és stílusjegyekkel, dea japánok is így kezdték. Ha a kínaiak csak feleannyira jól meg tudják csinálni, mint a japánok, egy-két évtized múlva mindannyian kínai autóval közlekedünk. A magyarázat egyszerű: tízszer annyian vannak, mint a japánok, tele nyersanyaggal és hellyel, és már most is ők gyártják az összes elektronikus kütyüt, háztartási, ruházati és egyéb terméket.

Kína az 1,3 milliárd lakosával és egyre jobban feltörekvő középosztályával kétségkívül a világ autópiacának mozgató rugója lesz. Minden komolyabb külföldi autógyártó vegyes vállalat formájában már néhány éve megjelent a kínai piacon. Alig néhány év alatt több mint 15 milliárd eurót fektettek az autóiparba. Szakértők szerint a kínai gyártók néhány éven belül átveszik a koreaiak által jelenleg betöltött szerepet az európai piacon, és elérik az öt százalék körüli részesedést.

Jelenleg több kínai cég merész terveket szövöget: az egyik legnagyobb gyártó, a Volkswagen érdekeltségű FAW-Hongta Yunnan Automobile Co. évi több tízezer, míg a BMW-vel kapcsolatban álló Brilliance Jinbei Automobile Co. évi 20 ezer autó eladását tervezi Európában. Az első, kifejezetten az európai piacra kifejlesztett kínai autó a Zhonghua M1, amit a BMW kínai partnere, a fent említett Brilliance gyárt. A modell értékesítését már el is kezdték, egyelőre Németországban. A középkategóriás limuzinnal a kínaiak pontosan a német gyártók által uralt piaci szegmenst célozták meg. Szép jövőt jósolnak a szintén európai piacra szánt Jiangling gyár Landwind nevet viselő utcai terepjárójának is, amely gyakorlatilag az Opel Frontera egy Mitsubishi motorral szerelt másolata.

Merészen állíthatjuk, hogy hamarosan a világ nagy autógyártói hideg verejtékkel a homlokukon ébredhetnek minden reggel, hisz egyhamar lekörözhetik őket a távol-keleti konkurensek. A kínai munkások nem kérnek sok pénzt és nagyon, de nagyon sokan vannak.Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor