Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

92. szám - 2012. március 01.

Autóvilág

Negyvenéves a Renault 5-ös

Tombol a retro láz a négykerekűek világában. A válság ellenére sem csillapodik az autógyárak és rajongók nosztalgiakedve. Nem meglepő, hogy az újjáélesztett modellek a legkelendőbben, mint pl. az új VW bogár, a Mini, vagy a Fiat 500.
dr MUHI B. Béla

A legfrissebb hírek szerint a Renault nagyban fontolgatja, hogy beszáll a versenybe és az igencsak jól jövedelmező üzletágba. A franciák a legendás kisautójukat, a Renault 5-öst támasztanák fel modernebb formában, mely az idén ünnepli negyvenedik születésnapjét. Egyelőre azonban még várni kell a régi-új kedvencre, mivel az új Clio fejlesztésének elsőbbsége van. De minden bizonnyal hamarosan zöld utat kaphat a projekt. Amint a képen is látható a formaterv már el is készült.

De lássuk az ünnepelt Renault 5-ös rövid történetét, mely a 70-es évekbe nyúl vissza. Az akkortájt kitört olajválság új irányba terelte az autógyárak üzleti terveit. A gazdaságos, kis fogyasztású, olcsó járművek kerültek előtérbe. A Renault gyár a 4-es modell sikere után az 5-ös szériának is szép jövőt jósolt. A 4-es típustól örökölt, kiforrott technika az új karosszériában annyira sikeresnek bizonyult, hogy 13 éven keresztül kisebb változásokkal gyártották.

Az R5-ös első képviselője 1972-ben gördült le a futószalagról, és a kisautó hamarosan hatalmas népszerűségre tett szert nemcsak hazájában, hanem külföldön is. A 70-es években szinte végig vezette az európai eladási listákat. A takarékos R5-ös a tengeren túl is közkedvelt volt. 1985-ben érkezett a bevált formát kissé modernebb designelemekkel ötvöző, műszakilag átdolgozott Super 5-ös sorozat, és annak ötajtós, Campus kivitelű tagja. Az Alpine tunning stúdióval közösen elkészítették a sportos Renault 5 Turbo és maxi Turbo változatokat is, melyek a Rally versenyekben is igen sikeresek voltak. Időközben Belgiumban a cabrió változatot gyártották, sőt pick-up és egy hatkerekes prototipus is készült.

Az R5-ös különféle változatait egészen 1996-ig gyártották, és több mint 9 millió példány talált gazdára. Ekkor mutatkozott be az utód, a Clio, mely jóval korszerűbb műszaki megoldásokkal és áramvonalasabb karosszériával volt ellátva. Ennek ellenére még sokáig népszerűek maradtak az „ötösök”, manapság is, igaz elvétve, de lehet látni az utakon a legendás kisautót.Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor