Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

67. szám - 2008. december 1.

MOTORVILÁG

Bajor izomgép

A BMW tervezőirodájában minden bizonnyal forradalom játszódott le. A német gyártó végképp szakított a hagyományos stílusjelzőkkel és a japán konkurensektől átvette a modern, extravagáns jegyeket.
dr MUHI B. Béla

Végleg itt a télies idő és habár a motorrajongók örömére egy kissé hosszabbra sikeredett az idény sajnos most végleg nyugovóra kell helyezi a kétkerekű kedvencet, legalábbis tavaszig. Ilyenkor aki teheti a két kerékről négyre vállt, vagy a tömegközlekedés valamely formáját választja. Sajnos városunkban csak a helyi buszjáratokra és jól bevált Volvókra támaszkodhatunk, közben rendszeresen követjük a meteorológiai jelentéseket is. Reménykedünk hátha lesz még néhány napsütéses időszak a téli hónapokban is, amikor előhozhatjuk a garázsból és tehetünk egy-két kört járgányunkkal. A motorosok és a gépparipáik a megérdemelt pihenőjüket tölthetik márciusig-áprilisig (hála a globális felmelegedésnek a motoros szezon előbb kezdődik és tovább tart) a gyártók, konstruktőrök ilyenkor kezdik meg a legkeményebb munkájukat. A tervező és design stúdiók a világ vezető motorkerékpárgyártóival karöltve hatalmas munkába kezdenek, hogy tavaszra a paicra már új modelleket dobjanak. A motorgyártók is haladnak a korral, manapság egy új modell bemutatására nem lehet évekig várni. A vásárlók megkövetelik, hogy idényenként rukkoljonak elő új csodagépekkel. Valamikor 5-10 évente jelentek meg az új típusok, most évente kell felvarrni a gépek ráncait technikai és esztétikai szempontból is.Nemrég a világ egyik legismertebb és legrégibb motorkerépkárgyártója mutatott be néhány prototípust melyek várhatóan tavaszra már az elárusító szalonokban lesznek kiállítva. A látott képek alapján azonnal észrevehető, hogy a BMW tervezőirodájában forradalom játszódott le. A német gyártó végképp szakított a hagyományos stílusjelzőkkel és a japán konkurensektől átvette a modern, extravagáns jegyeket. Habár a BMW koncepciója a megszokott technikán alapszik (a boxermotor még mindig nélkülözhetetlen), az esztétika egész más irányba fordult.
Az új sorozat egyelőre Lo Rider névre lett keresztelve és a konstruktőrök szerint puritán, erőteljes, öntörvényű, a legszükségesebbeket tömörítő design jellemzi. A jellegzetes high-tech megoldások, mint a fordított villák, a hatdugattyús fékek és a 17 colos gumiabroncsok keverednek a múlt agresszívvá tett stíluselemeivel. Azt, hogy mely kategóriába sorolandó a motor nehéz megmondani. Kínálja magát a roadster elnevezés, de a dolog ettől összetettebb. Kialakításával hasonlít némileg a II. világháború utáni amerikai járgányokra, drótküllős kerekei, csupasz megjelenése és az ülés alatt, illetve mellett elvezetett kipufogók a '60-70-es évekbeli gépeket idézik. Agresszív megjelenésével és vezetési pozíciójával viszont igazi versenygépre emlékeztet. Akárhogy is nézzük ez a kétkerekű bestia a félreismerhetetlen boxermotor ellenére sem a bajorok stílusát juttatja eszünkbe és ha levennénk a jól ismert propelleres kék-fehér jelvényt róla senki nem mondaná meg, hogy BMW-ről van szó. Ennek ellenére tengernyi nyomaték, élménymotorozáshoz elegendő teljesítmény, korszerű futómű és váz, valamint egyediség tartozik. Csekély saját tömege és 105 lóerős bokszermotorja sportos motorozást kínál majd - ez kell a mai motorosknak nem tradíció és márka. Merem állítani, hogy a magukat motorosoknak nevezők fele nem is tudja mely szavaknak a rövidítése a három betű és a BMW emblémája mit ábrázol.A Lo Riderhez a katalógusból választhatók a szükségesnek ítélt kiegészítők, itt azonban ne a szokásos BMW-s túrafelszerelésre és praktikus megoldásokra gondoljunk. A Harley-Davidson gyakorlatához hasonlító egyediesítés révén ez a motor stílusában és küllemében teljesen illeni fog a tulaj elképzeléseihez. A lámpától kezdve, a motor fényezésén át az ülésig és a kipufogóig úgy alakíthatjuk ki, ahogy azt mi elképzeljük. Bár egyelőre csak ezeket a főbb elemeket említik, amik a megjelenést nagyban befolyásolják az alapvető geometrián túl, valószínűleg a sorozatgyártás idejére még nagyobb választékban fognak rendelkezésre állni alternatív alkatrészek. Az izgalmas tanulmányokat a BMW már a múltban is gyakran elvitte a sorozatgyártásig, ezt a koncepciót látva is valószínű igy cselekszik majd a gyár menedzsmentje. A Lo Rider tökéletességében 100%-ig BMW, de vagánysága messze túlmutat mindenen, amit eddig a bajorok csináltak. Ha a szokásos módon zajlik a dolgok menete, akkor jövőre már a széria áll a közönség előtt. Egy biztos, nem a szerbiai átlagpolgár játéka lesz a Lo Rider, már most előrevetíthető a bőven 10 ezer euró feletti ár.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor