Tudta-e?
...az ókori Egyiptomban élő Peseshet úrnő (ie. 2600 környékén) volt a történelem első ismert női orvosa?

32. szám - 2008. április 1.

Száz éves a T-modell

A Ford T-modelljének sikertörténete

A második ipari forradalom korában a nehézipar és a hírközlés drámai átalakulása mellett a közlekedésben is új korszak vette kezdetét.
dr MUHI B. Béla

1
A 19. század végén már tömegesen használták a kerékpárt, kormányozható léghajók, motoros repülőgépek szelték az eget, és az első Ford-modellben már ott ült Henry Ford feleségével. 1894-ben készült el az első Ford, de csak több mint 10 év múlva kezdődhetett meg a híres T-modell tömeggyártása. Ford 1903-ban alapította a Ford Motor Company-t, az alapítás és a T-modell tömeggyártása közötti néhány évben pedig többféle prototípus fejlesztésével és gyártásával foglalkozott. Elkészült többek között az S- és az N-modell, melyek a T-modell elődei voltak.

Az első T-modell - Galamb József, Childe Harold Wills és Farkas Jenő másfél évi munkája eredményeképpen - pontosan 100 évvel ezelőtt, 1908. augusztus 12-én készült el a detroiti szerelőcsarnokban. Ekkor vette kezdetét a fekete színű, fényszórókkal ellátott, négyüléses autócsoda sikertörténete. Rövid időn belül slágercikké vált, melyben szenzációsan alacsony ára is közrejátszott.A kocsi össztömege 540 kg volt, egy négyhengeres, 2879 cm3-es, vízhűtéses benzinmotor hajtotta. A hajtómű bolygókerekes volt, a sebességváltás pedállal történt. Az elérhető végsebesség 70 km/h feletti, a fogyasztás 10 liter/100 km volt. Gyártásához hőkezelt fémeket és vanádiumot is használtak. A borítólemezek nagy része nem kézi kalapálással, hanem mélyhúzással készült. A maga idejében rendkívül modern gépkocsinak számított. Rövid idő alatt ez a modell lett az amerikai népautó. Beceneve kedveskedő évődéssel a "Tin Lizzie" (Bádog Böske) volt.

A Henry Ford által ajánlott vevőbarát árfekvésnek köszönhetően 1927-ig mintegy 15 millió darabot adtak el belőle. Míg 1908-ban még csak 620 darabot gyártottak évente, 1923-ban már több mint kétmillió modell gördült le a futószalagról. Sorozatnagyságát csupán a Volkswagen bogár és a Toyota Corolla tudta túlszárnyalni, de már csak egy későbbi korban, amikor az autózás tömegjelenséggé vált. A maga idejében a Ford T-modell felülmúlhatatlan volt, és a típus bevonult a XX. század történelmébe.Ford elsősorban azzal tudta lekörözni versenytársait, hogy a termelésben először is munkamegosztást vezetett be, néhány év múlva pedig ő alkalmazta először a futószalagos tömeggyártást, így költségei jelentősen csökkentek, a termelékenység pedig óriásit ugrott. Míg korábban az alváz gyártása 12 és fél órát vett igénybe, addig az 1910-es évek közepétől a folyamat mindössze másfél órába került. A futószalagos gyártásban 1915 és 1925 között csak fekete autókat gyártottak, állítólag azért, mert a fekete festék száradt a leghamarabb, és így még magasabb termelési szintet érhettek el.A gyártás utolsó éveiben megfiatalították a Bádog Böskét, krómozott hűtőrácsot kapott, szürke, kék és sárga színekben is forgalmazták. Gyártották két- és négyüléses, nyitott és zárt, pick-up, sőt kisteherautó változatban is. Az első példányok ára 1908-ban 850, 1925-ben már csak 250 dollár volt. Olyan könnyű volt vezetni, hogy az Egyesült Államok néhány államában a szokásosnál alacsonyabb szintű jogosítványt adtak a vezetéséhez.
A versenypályákon is bizonyított. 1909-ben a több mint 4000 mérföldes New York-Seattle derbin győzött. A későbbiek során is több győzelem és sebességi csúcs fűződik a nevéhez. Ezekben az években a konkurensek, a Cadillac, a Buick, az Olds, a Chevrolet nagyon előretörtek. A Fordnak is váltani kellett. 1927 elején leállították a T-Modell gyártását, és ez év végén az új A-modellel jelentek meg a piacon.A T-modell forradalmasította az autóiparban tömeggyártást. Sokan mondják, hogy a T-modellnél egyetlen autó sem volt nagyobb hatással az autózásra. Hatalmas népszerűségnek örvendett, megbízhatósága, könnyű javíthatósága, egyszerű vezethetősége, nem utolsó sorban az alacsony ára miatt.

Jellemző az emberi találékonyságra, hogy a T-modellt eredeti rendeltetésétől eltérő célokra is kezdték használni: a farmerek például szántottak vele, a rászerelt szíjtárcsával pedig cséplő- és darálógépeket hajtottak. Innen jött az ötlet egy mezőgazdasági traktor kifejlesztésére. 1915-től a gyár Fordson-traktor tervein dolgozott, amely az USA-ban mintaképül szolgált a későbbi traktorgyártás számára. Ez természetesen Galamb feladata lett, aki mindössze egy hónap alatt elkészítette a mintapéldányt, jórészt a gyártott autótípusok alkatrészeinek felhasználásával. A próba - Henry Ford farmján - sikerült, és egy külön erre a célra létesített műhelyben hamarosan hozzá is fogtak a gyártáshoz.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor