Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

75. szám - 2010. január 1.

AUTÓVILÁG

Autóinvázió Kínából

Egyesek szerint néhány év múlva elözönlik utainkat a kínai autók. A maroktelefonunk, televíziónk, számítógépünk, trikónk, alsónadrágunk mind Kínában készül, miért lenne más a helyzet a gépkocsikkal?
dr MUHI B. Béla

Mások szerint viszont sosem törnek be igazából Európába és Amerikába az olcsó kínai autók. Hamarosan elválik, kinek lesz igaza.

A 652-es számú gépgyár Csangcsun városában egy korábbi japán hadiüzem átalakításával épült. Az alapkőletétel 1953. július 15-ére esett, innen datálják a kínai autógyártás kezdetét. A közkedvelt magyarországi Autó-Motor magazin a következőket írta 1953-ban: „a kínai nép, amely évszázadokon keresztül szenvedte az elnyomók kínzásait, ma, szabadságának kivívása után a maga javára alkot. A harcokban edződött százmilliók ma a békét építik. Szovjet segítséggel motorkerékpárok, traktorok, majd személyautók is készülnek a gyárakban”.

Előrejelzések szerint Kína hamarosan nagyhatalommá válhat a gépkocsik számát tekintve is. Évente több mint négymillió négykerekűt értékesítenek az országban. A legnagyobb gyártók már megcélozták az európai és az amerikai piacot, és valószínű csak idő kérdése, hogy mikor törnek be az olcsó modellekkel. Addig is lássuk, melyek azok a gyártók és típusok, amelyek közül néhány év múlva (talán) nálunk is lehet válogatni.

Beijing Automobile Works

Angol neve ellenére a kínai kommunizmus közepén, 1958-ban alapult, eredetileg katonai járműveket gyártott,1984-ben közös vállalatot hozott létre az amerikai AMC-vel Beijing Jeep Corporation (BJC) néven.

BYD Auto

Kína Mercedese és BMW-je egyben, 2003-ban a cég elődjét egy mobiltelefonelem-gyártó vásárolta meg. A 2006-os Pekingi Autószalonon bemutatott, hátrahajtható keménytetős BYD F8 lámpája a Mercedes-Benz C osztály ikermása. A gyár logója viszont a BMW szolgai mása.

Brilliance

A Brilliance már évek óta gyárt a kínai piacra hármas és ötös BMW-ket licenc alapján. A gyártó Zhonghua nevet viselő modelljét nem más, mint Giorgetto Giugiaro tervezte (neki köszönhető több Lamborghini típus terve is). A gyártáshoz a BMW adja a műszaki segítséget.

Chang’an Motors

1991 óta létezik a Chang’an Suzuki (teherautókat, illetve az Altót és a Swiftet gyártja), 2001 óta működik a Chang’an Ford üzem, amely Focusokat, Fiestákat és Mondeókat gyárt. A Chang’an 2005-ben bemutatta első saját autóját, a CM8-at, ami egy magas, apró kerekű egyterű.

Changhe

Kínai–japán koprodukció. A Suzukival közösen gyártja a Bertone tervezte Changhe-Suzuki Idealt. Másik autójuk a Friend (barát), amit Mexikóban Fuga néven forgalmaznak.

Chery

A Chery manapság az egyik legnagyobb kínai autógyár, 1999 óta létezik. Kisautójuk, a Chery QQ által vált népszerűvé a gyár, amely a Chevrolet-Daewoo Matiz pontos mása, ezért a Daewoo be is perelte, amit annak Chevroletté alakulása után a General Motors folytatott, persze nagyrészt sikertelenül. Azóta viszont a Fiattal és a Daimler Chryslerrel működik együtt a Chery.Dadi

Régebben katonai járműveket gyártottak, 1988-ban készült el első polgári járművük. A másolást szinte tökélyre viszik a Baoding Dadi City Leading SUV-val, ami egyszerűen egy BMW X5 kópiája.

Dongfeng

A gyárat 1968-ban alapította maga Mao Ce-tung. Neve keleti szelet jelent, és mára Kína második legnagyobb autógyártója. Több külföldi autóüzemmel (Nissan, Honda, Kia, Hyundai) gyárt közösen gépkocsikat.First Automotive Works (FAW)

A FAW gyár 1953-ban alakult meg. Az Audival együttműködve A6-osokat gyárt luxusváltozatban, hosszított tengelytávval, A6L néven. A többi nagy gyárhoz hasonlóan az FAW is közös üzemeket működtet külföldi vállalatokkal, az Audin kívül a Toyotával és a Volkswagennel. Sőt, külön luxusdivíziója van, a Hongqi, amely eleinte szovjet licenc alapján gyártott pártembereknek cirkálókat, aztán 2005-ben bemutatta az első kínai limuzint, a HQD-t. A típus egyébként a Rolls-Royce Phantom hasonmása.

Geely

A Geely volt az első független autógyártó Kínában. Hűtőszekrények gyártásával kezdte, motoralkatrészekkel folytatta, és innen már egyenes út vezetett 1994-ben a motorkerékpárokig és robogókig, majd 1998-ban az autókig. Első sportautójuk 2008-ban jelent meg, a furcsa nevű Geely Beauty Leopard (Geely Szépségleopárd!) kupé.

Great Wall

A legnagyobb magánkézben lévő kínai autógyár, a hongkongi tőzsdén jegyzik, több tucat fejlődő országba exportálnak. Sikermodelljük a Peri, amely a Fiat Panda milliméterpontos mása. A Fiat perelni fog, ha a Perit Európába is behozzák.Jiangling

Nagy múltú vállalat, a gyökerek egy teherautó-szerelő üzemig vezetnek, 1997 óta gyártanak licenc alapján Ford Transit furgont, de saját autójuk is van: a Landwind. A terepjáró gyakorlatilag az Opel Frontera egy Mitsubishi motorral szerelt másolata.

Nanjing Automotive Group


Hatvanéves gyár. Haszonjárművekkel kezdte, majd közös céget hozott létre a Fiattal és az Ivecóval. Egyébként ők vették meg a csődbe jutott Rovertől az MG márkát.

Shanghai Automotive

A legnagyobb gyártók egyike. A General Motorsszal van közös vállalata. Az angol Rover gyár felét ők vásárolták meg, de név nélkül, így Roewe néven élesztik majd újjá a típusokat.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor